Pollock tekniği

Borsa İstanbul’da son günlere göre daha sakin bir seyir izlense de gün %0.30 değer kazanımı ile 5388 seviyesinden tamamladı. Mehmet Şimşek etkiyle güçlü görünümün korunduğu endekste artık alım iştahının zayıfladığını görüyoruz.

197 kez okundu.
Pollock tekniği Advert

Borsa İstanbul’da son günlere göre daha sakin bir seyir izlense de gün %0.30 değer kazanımı ile 5388 seviyesinden tamamladı. Mehmet Şimşek etkiyle güçlü görünümün korunduğu endekste artık alım iştahının zayıfladığını görüyoruz. Haliyle önümüzdeki günlerde daha çok “politikalar” ön plana çıkacak ve alınan kararlar doğrultusunda piyasa yön bulacaktır. Piyasada artık sinyal etkisi değil uygulama kısmı gündemi oluşturacaktır. Bu nedenle BIST100 tarafında temkinli olunması daha yararlı olabilir. Dolar/TL kurunda ise 22 seviyesinin üstünde yeni zirveler test ederken CDS’ler geri çekilme devam ediyor.

Yurtdışında özellikle ABD tarafında çözülen borç tavanı krizi ve Haziran ayında faiz ihtimalinin düşük olmasıyla yükselen piyasalarda daha dengeli ve yatay bir seyir etkili olurken Avrupa tarafında fırtınalı günler devam ediyor . Özellikle İngiltere’de enflasyonun geçtiğimiz ayda beklentilerden az yavaşlaması ve çift haneli enflasyonun devam ediyor olması sıkılaşma politikalarının devam edeceği anlamına geliyor. Enflasyonun Nisan ayında beklenenden daha az yavaşlamasının ardından, BoE'nin 22 Haziran'da oranları yeniden %4,5'ten %4,75'e yükseltmesi bekleniyor . Yatırımcılar, BoE’nin bu yıl içinde faizleri %5,5 seviyesine çıkarmasını %60 olasılıkla fiyatlıyor. Hal bu vaziyetteyken piyasalarda daha yatay seyir hakim olurken haftaya gerçekleşecek olan Fed ve ECB’nin toplantı kararı yönün belirleyicisi olacağa beziyor. Avrupa’da resim daha netken, ABD tarafında karışık gelen veriler, resmi “pollock” tekniğiyle boyuyor.

Asya tarafında ise Çin'den gelen teşvik beklentileri ve Wall Street'teki yükseliş hareketi risk-on ruh halini artırdığı için çoğu Asya-Pasifik hisse senedi piyasası açılışla birlikte güçlendi. Çin kamu otoritesi en büyük bankalardan ekonomiyi canlandırmak için mevduat oranlarını düşürmelerini istedi. Sorunlu olarak görülen emlak sektörü için politika desteği spekülasyonları piyasalarda heyecan yarattı.

MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi sabah %0.7 kazandı.

Çin'in borsası %0,3 artarken, Hong Kong'un Hang Seng'i %1,2 yükseldi. Japonya, Nikkei endeksi ise piyasanın tersine dün 33 yılın en yüksek seviyesine dokunduktan sonra %1.1 geri çekildi.

Brent petrol, dün yaşanan kayıplarının ardından bugün yatay açılış yaptı. yavaş küresel ekonomik büyümeden kaynaklanan talep endişeleri, Suudi Arabistan'ın üretim kesintilerini derinleştirme taahhüdünün ardından daha sıkı küresel arz korkularıyla dengelendi. Brent ham petrol vadeli işlemleri, varil başına 76,38 dolardan %0,1 arttı. ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0.2 artarak varil başına 71,85 dolara yükseldi.

Yurt içinde Hazine nakit dengesi verisinin bulunduğu yeni günde, yurt dışında Almanya sanayi üretimi, ABD ticaret ve Kanada Merkez Bankası(BoC) faiz kararı takip edilecek.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Dünya Bankası Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nun Haziran sayısında Türkiye için büyüme tahminini bu yıl için yüzde 2,7'den yüzde 3,2'ye yükseltti. Banka ABD'nin büyümesinin ise 2024'te yavaşlamasını beklediğini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mayıs ayı enflasyonundaki düşüşte bedelsiz doğalgazın belirgin etki yaptığını vurguladı. Banka gıda fiyatlarının yılın ilk aylarına kıyasla daha olumlu bir görünüm sergilediğini ifade etti.

Pegasus Hava Yolları CEO’su Güliz Öztürk, bu yıl toplam şirketin kapasitesini yaklaşık yüzde 20 artırmayı hedeflediğini ve Pegasus Hava Yolları filosunun Cumhuriyetin 100. yılında 100 uçak eşiğini aşmasını planladıklarını söyledi.

Çin'in ihracat ve ithalatı Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre zayıfladı. Mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 ve ithalat yüzde 4,5 azaldı.

ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Enerji Bilgi İdaresi (EIA) 2023 yılı için küresel petrol talebi büyüme tahminini 30 bin varil/gün artırarak 1,59 milyon varil/gün seviyesine yükseltti.

Euro Bölgesi'nde perakende satışlar, Nisan'da bir önceki aya göre değişim göstermedi. Euro Bölgesi'nde perakende satışlar Nisan'da Mart ayına göre sabit kalırken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 geriledi.

Bloomberg kaynaklarına göre Çinli otoriteler ülkenin en büyük bankalarından mevduat faizlerini aynı yıl içinde ikinci kez düşürmelerini talep etti.

ABD Başkanı Joe Biden, borç limitinin artırılarak ABD'nin temerrüde düşmesini önleyen anlaşma konusunda uzlaşarak "Amerikan demokrasisinin işleyebildiğini" kanıtladıklarını söyledi.

Avustralya'nın ilk çeyrek gayri safi yurt içi hasılası, analist beklentilerinin biraz altında, yıllık bazda yüzde 2,3 arttı.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

Pollock tekniği
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Enflasyonda yol ayrımı
Enflasyonda yol ayrımı
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi