HDP Adıyaman Milletvekili Dr. Behçet Yıldırım'ın Yaşlı Bakım Teknikerliği bölümü mezunlarının yaşadıkları sorunlara ilişkin soru önergesi verdi .
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Recep AKDAĞ tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla dilerim.
Behçet YILDIRIM Adıyaman Milletvekili
Yaşlı Bakım Teknikerliği üniversitelerin 2 yıllık Sağlık Meslek Yüksekokullarında verilen ve mezun kişilere Sağlık Teknikerliği unvanı verilen “Sağlık Bakım Elemanının” yetiştirildiği bir bölümdür. 2007 yılında ilk mezunlarını veren bölüm ancak 2012 yılında kamuda istihdam edilmeye başlanmıştır. Ancak kamuda istihdam edilen toplam kişi sayısının oranlamasına göre çok düşük bir oranda alım yapılmıştır. Bu alanda kalifiye eleman olarak yetişen Yaşlı Bakım Teknikerleri istihdam sıkıntısı yüzünden farklı alanlara geçiş yapmaktadır.
Yaşlı Bakım Teknikerliği bölümünde okutulan dersler neticesinde mezunlarının diğer çalışma alanı da yoğun bakımlar ve evde sağlık birimlerinde sağlık personeli olarak çalışmaktır. Yönetmelikte bu şekilde olduğu halde sağlık birimlerine alım yapılmamaktadır.
Yoğun bakım birimlerinde çalışan diğer personel yüklerini hafifletebilecek dersleri ve uygulamalı eğitimi aldıkları halde yoğun bakım birimlerine atanamamaktadırlar. Sağlık Bakanlığı tarafından 22 Mayıs 2014'te çıkarılan iş ve görev tanımlarına dair yönetmelik ile üniversitelerde iki yıl boyunca donanımlı bir şekilde verilen eğitim hiçe sayılarak evde hasta bakım teknikerleri mağdur edilmişlerdir. Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan görev tanımlarının yetersiz olması nedeniyle özel kurum ve kuruluşlarda da görev almalarında mağduriyetler yaşanmaktadır. Bu bölüm mezunları, defalarca yaşadıkları sorunları Sağlık Bakanlığı’na bildirmelerine rağmen herhangi bir dönüt alamamışlardır. Ayrıca yaşlı bakımı teknikerliği unvanının ‘’Geriatri Sağlık Bakım Teknikerliği’’ olarak değiştirilmesi talep edilmektedir.
Bu bağlamda;
1: Yaşlı Bakım Teknikerliği mezun sayısı 2016 Haziran ayı itibarıyla kaç kişiyi bulmuştur? 2016 Haziran atamasında bu bölümden kaç kişi atanmıştır?
2: Yaşlı Bakım Teknikerliğinin meslek tanımında iyileştirmeye gidilecek midir?
3: Her yıl binlerce mezun veren bu bölümden 2012-2016 yılları arasında kaç kişi atanmıştır?
4: Şuan üniversitelerden mezun olan kaç yaşlı bakım teknikeri bulunmakta olup halen okuyan kaç öğrenci mevcuttur?
5: Hükümetin de beyannamelerinde yer alan yaşlı ve evde bakım konusunda Yaşlı Bakım Teknikerliği bölümü mezunlarından alım olacak mı? Böyle bir çalışmanız mevcut mudur?
6: 22 Mayıs 2014’de tedavi hakları sağlık bakanlığınca ellerinden resmen alınmasını neyle açıklıyorsunuz?
7: Yaşlı Bakım Teknikerlerinin daha öncesinde kazanılmış olan haklarının geri iadesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?
8: Devlette ve özel hastanelerde çalışmak için meslek tanımı iyileştirme çalışmasının gerekli olduğuna inanıyor musunuz?
9: Sağlık Bakanlığına Yaşlı Bakım Teknikerliği mezunları yaşadıkları sorunları defalarca dile getirmelerine rağmen neden herhangi bir çözüm arayışına gidilmemiştir?