Temelleri 1968 yılına dayanan Aşkale Çimento, Kavçim Fabrikası’nda üretimde giderek artan enerji ihtiyacını dengelemek üzere yaptığı enerji atılımı ile Türkiye'nin ilk talep taraf katılım yük düşüm operasyonunu gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen yük atım operasyonuyla TEİAŞ tarafından belirlenen temel tüketim değeri hesaplama yöntemine uygun toplam 14 MW yük düşüm işlemi sağlandı.
Türkiye’de ilk gerçek simülasyonlu talep tarafı yönetimi katılım yük düşme operasyonuna öncülük etmekten gurur duyduklarını belirten Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı ve İcra Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, şirket olarak yaptıkları bu çalışmanın tüm ülkeye öncü olmasını dileyerek Türkiye’nin yenilenebilir enerjide yakaladığı büyüme ivmesinin talep tarafı katılım uygulamalarıyla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Talep tarafı katılımının işletmelere faydaları
Güç kaynağının güvenilirliği ve kalitesini artırır
İletim ve dağıtım şebekeleri altyapı yatırımları ve operasyonlarda verimliliğini yükseltir.
Elektrik kesintileri riskini azaltır
TTK aşırı sıcak ve soğuk dönemlerde ortaya çıkan enerjide tüketim artışı gibi sorunlara etkili çözümler getirir.
Aşkale Çimento Hakkında: Aşkale Çimento’nun temelleri 1968 yılında atılmıştır. Şirket, 1971’de Erzurum’un Aşkale ilçesinde kamu teşekkülü olarak faaliyetine başladı. 1993’te özelleştirmeyle Erçimsan Holding tarafından satın alındı. İlerleyen süreçte Trabzon, Van, Gümüşhane, Erzincan ve Samsun’daki çimento fabrikaları ile sektörde önemli bir oyuncu haline geldi. Grubun Erzurum – Ilıca, Erzurum –Yakutiye, Ağrı, Aşkale, Trabzon, Trabzon- Beşikdüzü, Giresun- Tirebolu, Van – Edremit, Samsun Canik’te hazır beton tesisleri bulunmakta.
Talep Yönetimi Hakkında: Talep tarafı yönetimi; enerjide arz ve talep dengesini sağlamak amacıyla sektör oyuncularının esnek yüklerini atarak santrallerin verimsiz çalışmasının önüne geçmek, ilave tüketimler nedeniyle ortaya çıkan enerji ithalatını azaltmak, ihtiyaç durumunda tüketim kısıtlaması yaparak kısıtlanan yük kadar tüketiciye gelir elde kazandırmak için EPDK ve TEİAŞ tarafından geliştirilen bir sistemdir. Dünya genelinde birçok ülkede uygulanan enerji verimliliği, dağıtık enerji kaynakları ve enerji depolama gibi sistem esnekliği sağlayan diğer araçlarla birlikte elektrik sisteminin dönüşümünde önemli rol oynamakta. Elektrik sisteminin en düşük maliyetle karbonsuzlaştırılmasında da büyük potansiyele sahip talep katılımı aynı zamanda operasyonel ve acil durum rezervlerini, kapasite mekanizmasını ve gerçek zamanlı dengelemeyi de kapsamakta.
Hibya Haber Ajansı