Mayıs ayında konut satışları yıllık %7,7 düşüşle 113.726 adede geriledi. Nisan ayındaki %35,6'lık düşüşe kıyasla konut satışlarının yıllık bazda düşüş hızında yavaşlamaya işaret etmektedir. Nisan ayında konut satışları 85.652 adet olarak gerçekleşmişti. Ocak-Mayıs konut satışları ise bir önceki yıla göre %16,3 düştü. Mayıs ayında gerçekleşen iki turlu seçimler ve depremin devam eden etkilerine rağmen Aralık 2022’den beri en yüksek aylık satış rakamlarına ulaşılmıştır.

 

Mayıs ayında konut kredisi satışları tüm satışların %24,3'ünü oluşturdu. Böylece bir önceki yıla göre ipotekli konut satışları %6,3 artarak 27.476 olarak gerçekleşti. Bankaların ipotek kredisi verme koşullarının zorlaşması ve bu alandaki kredi arzının azalmasına rağmen ipotekli satışlarda gerçekleşen rakam oldukça pozitif ve beklenti üzerinde görünmektedir.

 

Mayıs ayında yabancı uyruklular bir önceki yıla göre %46,9 düşüşle 3.167 konut satın aldı. En çok yabancı alıcı 991 adetle Ruslar olurken, ardından İranlılar ve Ukraynalılar geldi. Yabancı alımlarında Nisan ayında da %60,3 oranında bir düşüş vardı. Depremden sonra yabancıların alımlarında azalma olduğu net bir şekilde görülmektedir. 2022 yılında aylık yabancı satışı ortalaması 5.624 iken, 2023 yılında 5 aylık dönemde yabancılar ortalama 3.330 adet konut satın almışlardır. Yabancıların toplam konut satışlarındaki payı, Mayıs 2022’deki %4,9'dan Mayıs 2023’te %2,8'e geriledi. Konut piyasasındaki arz-talep dengelenmesi açısından yabancılara satışlardaki azalmayı olumlu olarak değerlendiriyoruz.

 

İlk kez satılan konut sayısı bir önceki yıla göre %4,7 artarak 34.413 adet olarak gerçekleşti. İlk satışlar bir önceki aya göre de %27,8 oranında arttı. İkinci el konut satışları ise bir önceki yıla göre %12,3 oranında azalarak 78.863 adet oldu. 

 

Birinci El Ev Satışları (y/y değişikliği)… Kaynak: TÜİK, Dinamik Yatırım

 

Toplam konut satışlarındaki düşüş hızının yavaşlaması ve ilk kez satılan konut satışlarının pozitif büyümeye kayması Mayıs ayında gözlenen olumlu unsurlar arasında yer alıyor. Ancak, konut piyasasındaki finansman koşullarındaki sıkılaşmanın konut satışlarındaki daralma eğilimini etkilemeye devam edebileceğini dikkate almak önemlidir. Özellikle yeni ekonomi yönetiminin oluşturduğu perspektif ile faiz oranlarında meydana gelecek artış, bunun da başta konut olmak üzere talep ile şekillenen piyasalara etkileri söz konusu olacaktır. Bu durum, bazı olumlu gelişmeler olmakla birlikte, genel konut piyasasının yakın gelecekte daralma yaşayabileceğini göstermektedir.

 

Kaynak Dinamik Yatırım-Enver Erkan

Hibya Haber Ajansı