Avrupa Merkez Bankası ana yeniden finansman oranını beklendiği gibi 25 bps artırarak %4’e yükseltti. Marjinal borç verme oranı %4,25'e, mevduat tesis oranı %3,5'e yükseltildi. Varlık alım programından kaynaklanan itfaların yeniden yatırıma dönüştürülmesi uygulamasına ise Temmuz ayından itibaren son verilecek.

ECB açıklamalarına bakacak olursak;

Borçlanma maliyetleri hızla arttı ve kredilerdeki büyüme yavaşlıyor. Sıkılaşan finansman koşulları, talebi giderek düşürmesi beklendiği için enflasyonun hedefe doğru daha da düşmesinin ana nedeni.

Dolayısıyla ECB politika metnindeki yönlendirme ile beraber faiz artırımlarının ekonomi üzerindeki etkilerinin hissedilmekte olduğuna atıfta bulunuyor. Bu şekliyle bakılırsa, ECB’nin faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığı sonucu rahatlıkla çıkarılabilir. Buna karşılık ekonomik projeksiyonlar çerçevesinde halen bazı çekince kısımları olduğunu görmekteyiz.

Ekonomik projeksiyon güncellemesi kısmında, 2024 ve 2025 enflasyon beklentileri sırasıyla %2,9'dan %3'e ve %2,1'den %2,2'ye revize edildi. Buna karşılık ECB bu yıl ve gelecek yıl için ekonomik büyüme projeksiyonlarını biraz düşürdü. Banka ekonominin 2023'te %0,9, 2024'te %1,5 ve 2025'te %1,6 büyümesini bekliyor.

Lagarde konuşmasına referans vermeden önce, piyasadaki fiyatlamaların Temmuz ve Eylül faiz artırımlarını öne çıkardığını görmekteyiz. Temmuz’daki olası bir hamlenin çift doz olma potansiyeli de olabilir, şu anda ise %3,75 oranı tamamen fiyatlanmış durumda. Eylül’de bir faiz artırımı daha olursa ECB terminal oran olarak %4’ü deneyebilir.

Kaynak Dinamik Yatırım- Enver Erkan

Hibya Haber Ajansı