ECB , beklendiği gibi üst üste sekizinci kez faiz oranlarını yükseltti ve ardından yüksek enflasyonla mücadele etmek için daha fazla parasal sıkılaştırmanın sinyallerini verdi. Gösterge faiz oranını 25 baz puan artışla 4’e yükselten ECB, mevduat faiz oranını ise 25 baz puan artırarak yüzde 3,50'ye çıkarttı. Böylece mevcut faiz oranları 22 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

ECB'nin kriz döneminden kalan teşvik programlarını kapattığının doğrulanması (Temmuz’dan itibaren APP porföyünde vadesi gelenler yeniden yatırıma dönüşmeyecek.) ve çekirdek enflasyon tahminlerinde şaşırtıcı derecede keskin bir artışla birlikte geldi.

Lagarde, “Büyüme ve enflasyon görünümü yüksek derecede belirsiz. Aşağı yönlü riskler arasında savaş ve jeopolitik gelişmeler bulunuyor. Finansal kırılganlıklar çok yakından takip ediliyor. Faiz artırımlarını durdurmayı düşünmüyoruz. Temmuz'da faiz artırımı çok olası” cümleleri ile vermek istediği mesajlar oldukça net iletti. ECB, 2023 için enflasyon tahminini %5,3'ten %5,4'e ve 2024 beklentisini ise %2,9'dan %3'e yükseltirken, Çekirdek enflasyon tahminlerini ise 2023 için %4,6'dan %5,1'e, 2024 için %2,5'ten % 3'e çıkarttı. Büyüme tahminleri ise 2023 için %1'den %0,9'a, 2024 içinse %1,7'dan %1,5'e düşürüldü.

Sonuç olarak ECB tarafının Enflasyon tahminleri genel olarak daha yüksekti, ancak özellikle gelecek yıl için çekirdek TÜFE tahminlerini ciddi artırdılar.

ABD tarafında ise; Tüketicilerin bu çeyrekte ekonomiyi desteklemeye yardımcı olabilecek daha fazla motorlu araç ve bir dizi başka mal satın almasıyla ABD perakende satışları Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde arttı. Perakende satışların Nisan ayında %0,4 artmasının ardından Mayıs ayında da %0,1 düşmesi bekleniyordu ama %0,3 artış gördük. Otomobil bayilerindeki satışlar, Nisan ayında %0,4 artış gösterdikten sonra %1,4 arttı. Çevrimiçi perakende satışlar %0,3 yükseldi. Perakende satışlar raporunda yer alan tek hizmet kategorisi olan yeme içme ve yeme içme yerlerinde satışlar %0,4 arttı.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları( haftalık) , 10 Haziran ile biten haftada değişmeyerek 262 bin olarak açıklandı. Böylelikle, başvurular geçen hafta olduğu gibi Ekim 2021'den bu yana en yüksek seviyede seyretti. Asya tarafında ise Avrupa ve ABD’nin aksine Çin’den gelen genişleme hamlesine beklenildiği gibi Japonya merkez bankası da katıldı. BOJ, verim eğrisi kontrolü (YCC) politikası kapsamında belirlenen -%0,1 kısa vadeli faiz oranı hedefini ve 10 yıllık tahvil getirisine yönelik %0'lık üst sınırı korudu .

BoJ , güçlü enflasyona rağmen, ultra gevşek para politikasını sürdürdü ve bunun küresel merkez bankaları arasında güvercin bir aykırı değer olarak kalacağının ve kırılgan bir ekonomik toparlanmayı desteklemeye odaklanacağının sinyalini verdi. Ardından MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0,4 yükseldi ve Ocak ayından bu yana en iyi haftalık performansı olan haftalık %2,5'lik kazanç yolunda ilerledi.

Petrol fiyatları, en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'den gelen yüksek enerji talebine ilişkin iyimserlikle keskin bir şekilde yükseldiği bir önceki seansa ara vererek gevşedi. ABD West Texas Intermediate ham petrolü %0.21 düşüşle varil başına 70.47$'a gerilerken, Brent %0.22 düşüşle 75.50$'dan işlem görüyor. Yurtdışındaki faiz belirsizliği son bulmuşken, yurtiçinde 22 Haziran TCMB kararının yaklaşmakta olduğunu hatırlatalım. Karar öncesinde ise bugünün en önemli gündem maddesi olan Hazine ve Maliye bakanı Mehmet Şimşek’in banka yöneticileri ve TUSİAD ile ayrı ayrı yapacağı toplantı olacak.

Mehmet Şimşek’in toplantısı öncesi bankalara yönelik düzenlemeler beklentisiyle dün bankacılık endeksi %4,71 yükseliş kaydetmişti. Olumlu adımların atılacak olması beklentileri nedeni ile bugün de borsa tarafında risk iştahının yüksek olması beklenilebilir.

Haftanın son günü yurt içinde kısa vadeli dış borç istatistikleri ve konut fiyatları verilerinin yanı sıra, "Piyasa Katılımcıları Anketi" ve olası Moody's raporu takip edilecek. Yurt dışında Euro Bölgesi final tüketici fiyatları ve ABD Michigan tüketici güven endeksi öne çıkıyor.

Manşette öne çıkanlar

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "KKM mekanizmasını ani şekilde bitirme anlayışımız yok." dedi.

JPMorgan, ECB'nin EYlül ayında 25 baz puanlık bir faiz artırımı daha yapmasını beklediğini bildirdi.

Arjantin Merkez Bankası(BCRA), Mayıs ayında enflasyonun aylık bazda bir önceki aya yavaşladığını belirterek, gösterge faiz oranında değişikliğe gitmedi. BCRA'dan yapılan açıklamaya göre, Leliq faiz oranı yüzde 97,00 olarak kaldı.

Fed'in ters repo kolaylığına talep Haziran 2022'den bu yana ilk kez 2 trilyon dolar seviyesinin altına indi.

Fed ve SEC, Silicon Valley Bank'ın son günlerinde Goldman Sachs'ın oynadığı rolü soruşturuyorlar- WSJ

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Mayıs ayında toplam büyüklükleri 288,8 milyar yuan (40,47 milyar dolar) olan 14 sabit varlık yatırım projesine onay verdi.

Rusya Merkez Bankası, yüksek tüketici aktivitesinin fiyat artışlarını hızlandırdığını belirterek fiyat baskılarının yavaş yavaş yoğunlaşmakta olduğunu bildirdi.

Kaynak A1 Capital 

Hibya Haber Ajansı