Kalyon Vakfı'nın restore ettiği Vaniköy Cami ibadete açıldı

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Kalyon Vakfı'nın restore ettiği Vaniköy Cami'nin, bugün resmi açılışını yaptı.

362 kez okundu.
Kalyon Vakfı'nın restore ettiği Vaniköy Cami ibadete açıldı Advert

Kalyon Vakfı, “Geçmişe vefa, geleceğe değer” misyonu ile gönüllü olarak Vaniköy Cami’nin restorasyonunu üstlendi. Vaniköy Cami’ni koruma ilkelerinin doğru ve eksiksiz bir şekilde hayata geçirilmesi için, nitelikli bir araştırma ve belgeleme çalışması yapıldı. Caminin projelendirme süreci 8 ay sürdü. 2021 Temmuz sonu itibarıyla proje onaylandı ve uygulamaya geçildi. 100 kişilik ekip tarafından gece-gündüz çalışılarak 20 ayda ihya edilen, adeta küllerinden yeniden doğan Vaniköy Cami, geçtiğimiz mart ayında ibadete açıldı.

Vaniköy Cami, çam keresteleri Dursunbey’den, meşe keresteleri Yenice’den, mermerleri Marmara Adası’ndan getirtilerek özgün malzemeler kullanılarak ihya edildi.Bir ibadethane olmanın ötesinde yıllarca sosyalleşme mekanı görevi de gören Vaniköy Camii’nin bu özelliğinin tekrar canlandırılması için, Hünkar Kasrı’nın zemin katı kütüphane olarak tasarlandı. Özenle seçilmiş, İstanbul ve Boğaziçi’nin tarihi, kültür yaşamı ile tasavvufi ve mimari alanlarında olmak üzere bin 600 eser, camiyi ziyaret eden herkesin kullanımına açıldı.

Hünkar mahfelinde yanan ahşaplar, yangının izini gösterecek şekilde bölme duvarla camiye yerleştirildi. Yanan ahşaplar ayrıca dış mekan aydınlatması tasarımında da kullanılarak caminin bahçesine yerleştirildi.

Boğazın incisi ve Anadolu Yakası’nın nadide yalı camilerinden biri olan 358 yıllık tarihi Vaniköy Cami, 15 Kasım 2020’de meydana gelen yangında büyük oranda tahrip olmuş; ahşap çatısı ile mahfil bölümü tamamen yanmış, Hünkar Kasrı'nın iç mekanları da kullanılamaz hale gelmişti.

Hibya Haber Ajansı

Kalyon Vakfı'nın restore ettiği Vaniköy Cami ibadete açıldı
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Enflasyonda yol ayrımı
Enflasyonda yol ayrımı
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi