Çalışma Bakanı Sayın Vedat Işıkhan, aylık net asgari ücretin bu ay %34 artarak 11.402 liraya (483 $) yükseleceğini açıkladı. Böylece, düşük gelirlileri sürekli yüksek enflasyondan korumak amacıyla asgari ücret bu yıl ikinci kez artırılmış oldu.

Türkiye yıllara göre asgari ücret – TL ve dolar bazlı… Kaynak: Çalışma Bakanlığı, Dinamik Yatırım

 

Yüksek oranlı ücret artışları işçilik maliyetleri üzerinden direkt, talep etkisi üzerinden de gecikmeli enflasyon etkisi oluşturabiliyor. Enflasyonist dönemde ise işçilik maliyetlerinin, emek yoğun sektörler (perakende gibi) haricinde, daha az ağırlık kapladığını ve temel zam unsurlarının finansman veya hammadde maliyetleri üzerinden döndüğünü gözlemliyoruz. Bankacılık ve teknoloji gibi sermaye yoğun sektörlerde toplam maliyetler içinde çalışan maliyeti daha sınırlı bir alan kaplamaktadır.

Türkiye, hükümetin büyüme odaklı politikaları ve hanehalkı harcamalarının tetiklediği yüksek enflasyonla boğuşuyor. Yeni atanan Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek, görev süresi boyunca akılcı politikalar izleyeceğini söyledi. Aralık 2022’den bu yana gerçekleşen 6 aylık enflasyon (Haziran enflasyonu varsayımımız ile birlikte) %15-16 gibi bir aralığa tekabül ettiği için asgari ücretteki refah payı oldukça yüksek bırakılmış görünüyor. Düşük ücretlilerin enflasyona karşı alım gücünün korunması açısından önemli olduğu gibi, EYT ve emekli zamlarıyla beraber düşünüldüğünde iç talebi halen yukarı yönlü etkileyebilecek durumda olduğu görülmektedir. Sıkı para politikası geçişi, iç talep üzerinden baskı unsuru olmakla birlikte, kısa dönemli enflasyon etkilerini halen devreden talep kapsamında (enflasyonist dönem talep dinamiği + ücret artışları) yukarı olarak değerlendiriyoruz.

Kaynak Dinamik Yatırım / Enver Erkan 

Hibya Haber Ajansı