DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen, 6 Şubat depremlerinin ardından kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Depremzedelerle sürekli temas halinde olduklarını söyleyen Esen, deprem bölgesinden aldıkları bilgileri paylaştı. Esen, bölgeye giderek konuyla ilgili çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti.

“Boş evlere bile fatura gönderiliyor”

Evleri az hasarlı göründüğünden çadır kentlerde yer verilmeyen bir kısım vatandaşların, evlerinde elektrik ve su olmadan yaşam mücadelesi vermek zorunda kaldığını ileri süren Esen, “Elektrik ve suyu bulunan evlerdeki depremzedelerin ise faturalarının 3 ay devlet tarafından karşılanacağının belirtilmesine rağmen boş olan evlere bile faturalar gönderilmektedir.” dedi.

“AFAD yardımları genelde erkeklere veriliyor”

Esen, ailelerde erkekler olsa ve çalışmasalar bile yardım kuyruklarında kadınların beklediğini öne sürerek, “AFAD yardımları, aileleri baz almakta ancak taşınmazın mülkiyet hakkı kadında olsa bile yardımlar genelde erkeklere verilmektedir. Yalnız yaşayan kadınlar barınma ortamlarına erişmekte zorlanmaktadır.” diye konuştu.

Deprem bölgesinde güvenlik sorunları yaşandığını da anlatan Esen, uyuşturucu ticareti, yağma, hırsızlık ve bireysel silahlanmanın arttığına dikkat çekti.

“6284” vurgusu: Tedbir kararı için delil isteniyor, sunulunca reddediliyor

Esen, “Konteyner ve çadır kentlerde yaşayan kadınların güvenliklerini sağlamak için alınan önlemlerin ve 6284 sayılı yasa çerçevesinde alınan koruyucu ve önleyici tedbirlerin nasıl uygulandığı son derece önem arz etmektedir” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Uzaklaştırma kararlarının konteyner veya çadır kentlerde sağlıklı bir şekilde uygulanması, kız çocukları ve kadınların güvenliğinin sağlanması önceliğimizdir. Bölgedeki hukukçuların ifadesiyle; ‘6284 var ama uygulanmıyor’. 6284 sayılı yasa etkisizleştirilmekte, tedbir kararları verilmemekte ya da çok kısa süreli olmakta, tedbir kararı için delil istenmekte, delil sunulsa dahi delil yetersizliği denilerek ret kararı verilmektedir. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldıktan sonra bu yasaya göre yapılan başvurularda ret kararlarının arttığı görülmektedir. Kararlar ikametgahlar değişikliği sebebi ile belirsizlik sürdüğü için tebliğ edilememekte, kadınlara güvenli yer sağlanamamaktadır. Aile mahkemeleri uzaktan çalıştığı için kararlar gecikmektedir.”

“Kadın dostu bir güvenlik modeline acilen ihtiyacımız var”

“Bizim deprem bölgesinde kadın dostu bir güvenlik modeline acilen ihtiyacımız var ve bunu tesis etmediğimiz her gün, hepimiz ve tüm kadınlar için bir kara lekedir.” diyen Esen, şunları kaydetti:

“DEVA Partisi olarak depremzede kadınların kendilerini güvenli hissedecekleri ve ikinci, üçüncü, dördüncü travmalar yaşamayacakları bir yaşam standardı talep ediyoruz. Kadına yönelik şiddet, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü zararlı uygulama sona erdirilmelidir.”

Esen ayrıca geçtiğimiz hafta depremzede kadınların durumuyla ilgili TBMM’ye sunduğu soru önergelerini hatırlattı.

Hibya Haber Ajansı

Advert