Shangri-La Grubu, Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile iş birliğinde Hatay’da kurulan 300 konutluk Dostluk Kenti bugün, aralarında Shangri-La Group Bölge CEO’su Kong Leong Chan, Shangri-La Group Bağımsız Direktörü Shulamite Khoo, Shangri-La Group İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkan George Tan, Shangri-La Bosphorus, Istanbul ortaklarından Merve Tanrıverdi, Shangri-La Bosphorus, Istanbul Genel Müdürü TJ Joulak, Çin Ankara Büyük Elçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Liu Yu Hua, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Veysel Eren ve AFAD Hatay Geçici Barınma Alanları Koordinatörü Güray Karakaya ve AFAD Konya İl Müdürü Yıldız Tosun’un olduğu bir organizasyonla açıldı.

Grubun Asya mirasından gelen temel değerlerinden biri olan, bulundukları bölgenin yerel toplulukları desteklemek mottosuyla hayata geçirilen Dostluk Kenti Projesi, 6 Şubat Kahramanmaraş depreminden etkilenen ailelere destek olmak, onlara hayati ihtiyaçları için gerekli yaşam alanı sağlamak ve geleceğe dair umutlarını yeniden inşa etmelerine yardımcı olmak amacıyla kuruldu.

Depremin hemen ardından Türkiye'de kurtarma çalışmaları başlatan Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti ve Hong Kong SAR Hükümeti'nden ilham alan Shangri-La Grubu, kurumsal vatandaşlık ve sürdürülebilir kalkınma konularında lider olmayı ve toplumların yaşamları üzerinde olumlu bir etki yaratmaya kendini adamış bir grup olarak “Dostluk Kenti” adlı toplumsal destek projesini Hatay’da hayata geçirdi.

Dostluk Kenti, Shangri-La Group’un eşleştirme fonları ve dünya genelindeki çalışanlarının bağışlarıyla toplam 1 milyon ABD doları tutarındaki katkıyla kuruldu. Söz konusu projeyle Shangri-La Group, Türkiye'de bu tür bir yardım projesini hayata geçiren ilk uluslararası otelcilik grubu olarak öne çıkıyor.

Çin Ankara Büyük Elçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Liu Yu Hua, açılışta “Bugün, Hatay Dostluk Kenti’nin tamamlanması ve anahtar teslim törenine tanıklık ediyoruz. Son yıllarda, iki ülkenin liderlerinin stratejik öncülüğü ve tarafların ortak çabalarıyla, Çin-Türkiye stratejik iş birliği ilişkisi istikrarlı bir şekilde gelişmektedir. Türkiye'de yaşanan deprem felaketinden sonra, Çin'den tüm kesimler aktif olarak yardım elini uzatmış, bu iki ülke ve iki halkın dostluk bağlarını tam anlamıyla yansıtmıştır. Çin'in tüm kurumlarının çabaları, deprem ve yardım çalışmalarına önemli bir katkıda bulunmuş ve Türk atasözünde ifade edilen ‘Gerçek bir dost en zor zamanlarda ortaya çıkar’ sözünü canlı bir şekilde kanıtlamıştır. Çinin de benzer bir atasözü vardır: ‘Dost kara günde belli olur.’ Bu durum, sadece kalplerimizin birleştiğini değil, kültürümüzün de birbirine benzediğini göstermektedir.” şeklinde konuştu.

Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Veysel Eren konuşmasında “6 Şubat tarihinde meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerde en çok zarar gören ve en çok can kaybının olduğu il Hatay. Mustafa Kemal Üniversitesi de depremlerden en çok etkilenen üniversitelerden biri oldu. Depremde 95 personelimizi ve 276 öğrencimizi kaybettik ve personelimizin büyük bir kısmı depremde evlerini kaybetti. İçinde bulunduğumuz bu alan üniversitemiz meslek yüksekokuluna ait 80 dönüm bir alan. Barınma imkanı sağlanması için AFAD’tan teklif geldiğinde hiç tereddüt etmeden kabul ettik. Bu konteynerlerde kendi personelimizin de barınmasına olanak sağlandığı için mutluyum. Bu vesile ile AFAD’a ve Shangri-La Group’a bu kentin oluşmasına katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

AFAD Hatay Geçici Barınma Alanları Koordinatörü Güray Karakaya, “Kaybettiklerimizin acısını derinden yaşarken hayatta kalanlar için bir nebze de olsa destek olmanın buruk sevincini yaşıyoruz. Bu açılış vesilesiyle Hatay Dostluk Kenti’nin kuruluşuna destek olan Shangri-La Grubunun değerli üyelerine teşekkür ediyor, minnetlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Shangri-La Group Yönetim Kurulu Başkanı Hui Kuok ise açılıştaki konuşmasında şunları kaydetti:

“Dostluk Kenti'nin, toplumların tamamen iyileşmesine giden uzun yolda ilk adımlarını atanlara desteğimizi göstermek için küçük ama anlamlı bir jest olmasını umuyoruz. Hem İstanbul'daki hem de dünyanın dört bir yanındaki meslektaşlarımızın zorlu pandemi günlerini atlattıktan sonra kendi kaygılarını bir kenara bırakarak bu anlamlı projeye destek vermelerinden büyük memnuniyet duyuyorum. Bu projenin hayata geçirilmesindeki güçlü destekleri için Türk hükümetine ve özellikle Hatay Valiliğine teşekkür etmek istiyorum. Son olarak, Hatay'da ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için yapılması gerekenler konusunda bizimle tam bir uyum içinde olan Tanrıverdi Holding'e ve İstanbul'da 10 yıldır faaliyet gösteren Shangri-La Bosphorus, Istanbul otelimizin ortağı Sayın Merve Tanrıverdi'ye de teşekkür etmek isterim. Hatay'ın geleceğinin yeniden inşasına yardımcı olmak üzere toplumun tüm üyelerini bir araya getirmede rol oynayabildiğimiz için onur duyuyoruz.”

Shangri-La Dostluk Kenti, buraya yerleşecek depremzedelerin ihtiyaçları ve konforu göz önünde bulundurularak özenle tasarlandı. Bölgenin sert ve değişken hava koşullarına dayanacak şekilde inşa edilen bu güçlendirilmiş yapılar, mevcut barınma imkanı olmayanlara güvenli ve emniyetli bir yaşam ortamı sunuyor. Konteyner kentte yer alan konutlar aynı zamanda tesisat, elektrik gibi temel olanakların yanında yatak, sandalye, buzdolabı gibi temel ev eşyalarını da içeriyor. Depremzedelerin tüm ihtiyaçlarını gözeterek hazırlanan Dostluk Kenti, Shangri-La'nın içten Asya misafirperverliğini ve depremzedelerin refahına olan hassasiyetini gösteriyor. Shangri-La, depremzedelere barınma alanı sağlamanın yanı sıra, bölgede kanser tedavisi gören çocuklara destek oluyor; aileler içinse eğitim ve psiko-sosyal destek sağlıyor.

Hibya Haber Ajansı