Yılın ikinci yarısında en belirleyici etmenler; TCMB’nin faiz kararları, Hazinenin maliye politikaları olacak. Rasyoneliteye geçme dönemi olarak baktığımız yılın ikinci yarısında yurtdışını takip edeceğiz ama yurtiçinde yapacaklarımızın yabancı nezdinde kredibilitesinin ne olacağını görmeyi beklediğimiz bir yarı olacaktır.

Para ve Maliye politikaları ile yabancı; hisse tarafına, tahvil tarafına, FDI tarafına ne ölçüde ilgi gösterecek ve normalleşme adımları devam edecek mi ? Rezerv iyileşleştirme nasıl olacak? KKM süreci ne olacak? TCMB’nin faiz artırımları ne ölçüde devam edecek? TCMB’nin bankacılık sektörüne yönelik normalleşme adımlarının yeterli dereceye gelip gelmeyeceği? Cari denge ile bütçe dengesindeki artan çift açık riskini düşürmeye yönelik adımların nasıl olacağı?

Enflasyon görünümü ne olacak TCMB’nin beklentisi nedir? gibi yurtiçi piyasalara yönelik gelişmelere hem borsa hem kur hem de tahvil tarafını yönlendirecektir. Bizim beklentimiz tüm bu soru işaretlerinin cevaplarının ağırlıklı olarak TCMB enflasyon görünüm raporuna kadar ve birlikte ortadan kalkması yönündedir.

İzlenen politika kur artışını bu da enflasyon beklentilerini artıracağından Borsa’nın güçlü kalmasını beklemekteyiz. Diğer taraftan ise Borsanın rakipleri çoğalmıştır. Mevduatı, gram altını ve de eurobondları bu dönemde revaçta olacak enstrümanlar olarak görmekteyiz. Dolayısıyla yatırımcıların dağılım politikası izlemesini tavsiye etmekteyiz. Yurtdışındaki FED ve ECB kararları yine izlenecek ama yurtiçine etkisi yılın ilk yarısında olduğu gibi oldukça sınırlı olacaktır.

Bu beklentileri sahipken bu hafta başından beri gelen düzenlemeler sürpriz değil beklenen adımlardır.

Yurtdışına baktığımızda ise ; Wall Street'in ana endeksleri dün , güçlü bir işgücü piyasasının tahvil getirilerini artırdığını gösteren verilerin ve FED’in ABD faiz oranlarını artırmada agresif davranacağına dair korkuların körüklenmesinin ardından geniş bir satışla sert düşüşle kapandı.

S&P 500, 23 Mayıs'tan bu yana en büyük günlük yüzde düşüşünü, Dow ise 2 Mayıs'tan bu yana en büyük tek günlük düşüşünü kaydetti.

Aylık ABD istihdam raporundan bir gün önce, sağlam bir işgücü piyasasınadairkanıtlarkibunlar- ADP,Haziranayındaözelistihdamın497.000 artarak ekonomistlerin Mayıs ayındaki 228.000 ve 267.000 artış beklentilerinin çok üzerinde olduğunu, devlet işsizlik yardımları için ilk başvuruların 1 Temmuz'da sona eren hafta için 12.000 artışla mevsimsellikten arındırılmış 248.000'e yükseldiğini söyledi, ancak önceki hafta bildirilenden 3.000 daha az başvuru gösterecek şekilde revize edildi - Fed'in inatçı enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağı beklentilerini artırdı.

Hazine tahvil getirileri işgücü piyasası verilerinin ardından yükseldi. Gösterge 10 yıllık getiri %4'ün üzerine çıkarken, tipik olarak faiz oranı beklentileriyle uyumlu hareket eden iki yıllık Hazine getirisi 16 yılın en yüksek seviyesini gördü.

Asya hisse senetleri beş haftanın en düşük seviyelerine geriledi. Asya'daki kasvetli havaya ek olarak, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin hayal kırıklığı yaratan durumuyla ilgili endişelerin son odak noktası haline gelen Çin bankalarındaki satış dalgası da eklendi. Çin'in devlet destekli Securities Times gazetesinde bugün yayınlanan bir başyazı, Goldman Sachs'ın Çin bankacılık hisselerindeki not indiriminin , yatırımcıların izlemesinin yanlış olacağı karamsar varsayımlara dayandığını söylüyordu.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin kar paylarına tevkifat oranı yüzde 0 olarak uygulanacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarı yüzde 50 artırıldı. Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı ise 20 bin TL oldu.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre; mal ve hizmetlerde uygulanan yüzde 18'lik Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 20'ye çıkarıldı.

JPMorgan Türkiye’nin yakın vadeli dış borcu ve cari dengesini konu alan bir rapor yayımladı. Türkiye’nin kalıcı cari açığının yarattığı dış finansman ihtiyacınn 2023’ün ilk çeyreğinde tartışmalara neden olduğunu belirterek 2022 yılında 48,4 milyar dolar olan 12 aylık cari açığın Nisan 2023 itibarıyla 57,8 milyar dolara (GSYİH'nın yüzde 5,9'u) yükseldiğini kaydetti.

ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Haziran’da 53,9’a yükselerek 4 ayın zirvesine çıktı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Amerikalı işçiler ile firmalara fayda sağlayan ve küresel zorluklar üzerinde işbirliği yapmak için Çin ile sağlıklı bir ekonomik rekabet arayışında olduklarını ifade etti.

Dallas Fed Başkanı Lorie Logan faizlerin değiştirilmediği Haziran ayı toplantısında faiz artırmak için gerekçeler olduğunu belirtti. Logan sonrasında daha fazla faiz artışının gerekli olduğuna dikkat çekti.

ABD'de dış ticaret açığı, Mayıs ayında aylık bazda yüzde 7,3 azalarak 69 milyar dolara düştü.

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 1 Temmuz ile biten haftada 248 bin ile piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

BofA, 2023 için altın fiyatı tahminini 2009 dolardan 1923 dolar/ons seviyesine indirdi.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı