Litvanya'da yarın NATO zirvelerinden biri yapılacak. Zirve öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson bir araya geldi. Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in üyelik sürecinin onaylanması için kararı Meclis'e götüreceğini açıkladı. 

Stoltenberg'in konuşmasından bazı satır başları ise şöyle:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğinin kabul edilmesi konusunda TBMM'ye talimat vermeyi kabul etti. Bu üçlü muhtıra terörle mücadele konusunda ve Türkiye'nin güvenliğinin yanı sıra NATO'nun daha da güçlenmesini sağlamıştır.

Madrid’deki anlaşmamızdan beri Türkiye ile İsveç yakın iş birliği içerisinde olmuşlar ve Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerinin ortadan kaldırılması sağlanmıştır. Bu sürecin parçası olarak İsveç yasalarını değiştirmiş, terörle mücadele işbirliğini genişletmiş, Türkiye'ye silah ihracatının önündeki engelleri kaldırmıştır. İsveç’in Türkiye ile terörle mücadele konusundaki iş birliği NATO üyeliği sonrasında da tabii ki artarak devam edecektir.

Sorular ve yanıtlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’üyeliği konusundaki fikrini değiştiren ne oldu?

Bugünkü anlaşmamız tabii ki 1 yıl önce Madrid’de anlaştığımız temellere dayanıyor. Madrid’te diğer müttefiklerimiz ile birlikte Türkiye İsveç ve Finlandiya’yı ittifaka davet ettiler. Türkiye İsveç’inde üyeliğini kabul etmeye hazır olduklarını ifade ettiler. Bu ortak açıklamamızda hem İsveç’in yaptıkları ve yapmaya devam ettikleri yani bu yeni bir müzakere değil. Burada 1 yıl önce anlaştığımız hususların hayata geçirildiği konusunda. Son paragrafta Türkiye,  İsveç’in NATO üyeliğinin TBMM’ye gönderilmesi ve bunun kabul edilemsi konusunda çaba gösterileceği şeklinde bir paragraf mevcut.

İsveç Başbakanın Türkiye'nin talepelri konusundakli fikri nasıl değişti.?

Fikrinin değiştişrmekten ziyade fikir ayrılıklarını ortaya koyduk. Bundan hareketle ilerleme sağlayabildik. Bu hepimizin güvenliğini artıran ve sevindirici bir karar.

Herhangi bir tarih belli mi?

Bu konuda Trükiye’den net bir kararlılık görüyoruz. İsveç’in çok net bir şekilde terörle mücadele konusunda irade göstermesi,  Türkiye ile daha fazla iş birliğini sağlaması  ve NATO olarak bizim teröröle mücadelede müttefikler olarak çabalarımızı artırmamız şeklinde. Tüm bu paket bir arada düşünüldüğünde tarihi bir gün ortaya çıkıyor. Bunun için net bir tarih vermem mümkün değil Cumhurbaşkanı Erdoğan en kısa zamanda gerçekleştireceklerini söyledi.

Avrupa Briliği konusu

Türkiye'nin onay işlemi hakkında ayrıntıları ben veremem. Şunu kesin olarak söyleyebilirim ki Cumhurbaşkanı Erdoğan en yakın zamanda onay işlemini gerçekleştirecektir. İsveç, Avrupa Birliği üyesi olarak Türkiye'nin AB sürecini, vize serbestisini ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çabalarını destekleyecek."

 

Hibya Haber Ajansı