ABD’de ticaret dinamikleri olumlu görünümünü koruyor. Öyle ki mayıs ayı ithalatının gerilemesiyle birlikte ABD dış ticaret açığında kayda değer bir daralma görüldü. Ancak, ticaret açığının yılın ilk çeyreğinden yüzde 10 daha yüksek olması 2. çeyrekte ekonomik büyümeye engel teşkil edecektir. Bununla birlikte, ekonomide gerileme olsa da bu durum stok yatırımlarındaki artışla dengelenebilir. Böylece ticaret ve stok yatırımları unsurlarının hassas bir şekilde dengelendiği karışık bir ekonomik görünüm ortaya çıkabilir.
Ayrıca, ekonominin nabzını tutan en kritik sektörlerden biri olan tüketici sektörü de canlı görünüyor. Konferans Kurulu, tüketici güveninin son 17 ayın en yüksek seviyesine çıktığını bildirdi. Tahminlerin üzerinde gerçekleşen haziran ayındaki 7,2 puanlık artış, resesyon ve enflasyona ilişkin endişelerin hafiflediğine işaret ediyor ve dirençli bir ekonomik ortam olduğunu gösteriyor.
Kripto piyasalarında çetin bir mücadele yaşanıyor
Kripto piyasalarına bakıldığında, BTC fiyatının 30.000 dolar civarında dalgalı seyrini sürdürdüğü görülüyor. Son zincir içi ölçümleri ve yatırımcı davranışları ise yeni bir boğa hareketinin tamda başlangıcında olunabileceğini düşündürüyor. Nitekim Nüans verilerde- Bitcoin’in Harcanan Çıktı Kâr Oranı (SOPR) ve Net Gerçekleşmemiş Kâr ve Zarar (NUPL) göstergeleri yeşile döndü bu da 29.500$’ direncini kırdığından itibaren BTC al-sat işlemlerinin kâr elde edilerek yapıldığını söylüyor.
CryptoQuant’tan alınan zincir üstü veriler, madencilerin borsalara gönderdiği BTC miktarında ciddi oranlarda artış olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Bu durum iki durumda görülür: ya ayı piyasasının son evresinde ya da boğa piyasasının başlangıç aşamasında. Fakat şu anki hareket daha çok, spot piyasalarda doğrudan satış yapmak yerine Bitcoin’i teminat olarak kullanarak pozisyon oluşturmak ve böylece fiyatlar üzerindeki herhangi bir ani düşüş baskısını hafifletmek amacıyla türev işlemleri hedefliyor gibi duruyor.
Bu arada, Bitcoin’in Harcanan Çıktı Kâr Oranı (SOPR) değeri iki hafta boyunca 1’in üzerinde kaldı bu da piyasa katılımcılarının fiyat artışı beklentilerinin yüksek olduğunu, zararına satış yapmak zorunda olmadıklarını ve spot pozisyonlarına güvenerek ya şu anda kısmi kâr realizasyonları yaptıklarını ya da daha yüksek kâr elde etmek için malları ellerinde tuttuklarını gösteriyor. Daha fazla boğa sinyali bekleyen BTC fiyatı için kritik bir destekleyici taban sağlıyor.
Boğalar ve Ayılar arasında devam eden bu müthiş çekişmeyi, Bitcoin için verilen işlem emirlerinde de bariz şekilde görülüyor. 29.500 dolar ve 31.000 dolar seviyelerinde görülen yüksek pozitif delta değerleri alıma yönelik güçlü eğilimin limit satış emirleriyle büyük ölçüde karşılandığını gösteriyor. Böylece piyasada alış ve satış arasında bir denge oluşuyor ve Bitcoin’in hangi yönde gideceğini belirleyebilecek kritik önemde bir alan meydana getiriyor. Sonuçta görülen o ki piyasadaki karışıklık yatırımcı davranışı ve madenci davranışları arasındaki farklılıktan kaynaklanıyor ancak, genel gidişata bakıldığında ihtiyatlı bir iyimserlik görünüyor.
Haber akışı olumlu seyrediyor
Piyasanın arka planında yaşanan bu gelişmelere karşın haberler büyük ölçüde olumlu gelmeye devam ediyor. Hong Kong’un BTC ve Ether için ilk ETF alım satım imkânı sunan bankası HSBC Hong Kong oldu.
Tether, ülkedeki blok zincir teknolojisinin gelişimini desteklemek amacıyla Gürcistan hükümeti ile ortaklık yapıyor. Bitfinex ise Latin Amerika’da; Venezuela, Arjantin ve Kolombiya’ya odaklanan bir peer-to-pe aer alım satım platformu kurdu. İş zekâsı firmalarından MicroStrategy’de Bitcoin varlıklarını güçlendirmeye devam etti ve 12.333 BTC daha satın aldı. Birleşik Krallık’ta Hukuk Komisyonu, dijital varlıkların tanınmasını ve korunmasını tavsiye ederek ülkenin kripto para birimlerine yönelik ilerici duruşunu daha da perçinledi.
Hibya Haber Ajansı