İzmir Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler ve Turizm Dairesi Başkanlığı ve İzmir Planlama Ajansı ortaklığıyla yürütülen başvuru sürecinin son aşamasının ardından Uluslararası Avrupa Demokrasi Başkenti Şehirler Ağı’na dahil olan İzmir, önümüzdeki yıllarda Avrupa Demokrasi Başkenti olma yolunda ilerliyor.

İzmir, Avrupa Demokrasi Başkenti Şehirler Ağı’na Türkiye’den dahil olan ilk ve tek kent olma unvanını taşıyor.

Demokratik uygulamaların geliştirilmesi için iş birliği

İzmir, Avrupa Demokrasi Başkenti Şehirler Ağı’na İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Acil Çözüm Ekibi, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi gibi yerel demokrasiyi güçlendiren birçok projeyle katıldı.

Son başvuru aşamasını başarıyla tamamlayan İzmir, Uluslararası Avrupa Demokrasi Başkenti Şehirler Ağı'na dahil olarak, diğer demokrasi şehirleriyle deneyimlerini paylaşma ve demokratik uygulamaların geliştirilmesi için iş birliği yapacak bir platformda yerini aldı.

Avrupa Demokrasi Başkenti Şehirler Ağı büyüyor

Bu sene İzmir ile son aşamayı tamamlayıp ağa yeni dahil olan şehirler Bratislava, Cascais, Dıraç, Gdańsk, Leipzig, Tiran ve Viyana. Bu kentlerden biri önümüzdeki dönemde Avrupa Demokrasi Başkenti unvanını alacak. Anvers, Barselona, Bologna, Braga, Burgos, Brüksel, Cascais, Linz, Metz, Opole, Saraybosna, Rzeszow ve Valongo ise önceki yıllarda Avrupa Demokrasi Başkenti Şehirler Ağı’na katılmıştı.

Bir yıllık programa ev sahipliği yapacak

İzmir önümüzdeki yıllarda Avrupa Demokrasi Başkenti unvanını aldığı takdirde yerel demokrasiyi geliştirmek ve güçlendirmek için tasarlanmış festival ve etkinliklerden oluşan bir yıllık bir programa ev sahipliği yapacak. Bir yıl içinde birçok uluslararası konferans, eğitim, kurs, seminer ve yarışma düzenlenecek.

21 şehirden oluşuyor

Avrupa Demokrasi Başkenti Şehirler Ağı 21 şehirden oluşuyor. Ağa üye olan Avrupa şehirleri arasında Barselona, Bologna, Brüksel, Cascais, Linz, Saraybosna, Bratislava, Gdańsk, Leipzig, Tiran ve Viyana da yer alıyor.

Avrupa Demokrasi Başkenti Teşkilatı (ECoD NPO) tarafından yönetilen “Avrupa Demokrasi Başkenti Unvan Yarışması” Avrupa ölçeğinde demokratik katılımın ve demokratik yönetişimin teşvik edilerek genişletilmesi, sosyal uyumun ve yeni demokratik uygulama biçimlerinin güçlendirilmesi ile yerel yönetimler demokrasisinin güçlendirilmesini amaçlıyor.

Hibya Haber Ajansı