Çin'in Hubei eyaletine bağlı Wuhan Belediyesi Acil Durum Yönetim Bürosu ve Wuhan Kamu Güvenlik İdaresi tarafından dün ortak bir açıklama yayımlandı. Açıklamada, Ulusal Bilgisayar Virüsü Acil Müdahale Merkezi ve 360 Şirketi'nin Wuhan Sismik İzleme Merkezi'ne yönelik siber saldırıyı araştırdığı ve elde edilen kanıtların, saldırının yüksek olasılıkla ABD'den kaynaklandığını ortaya koyduğu belirtildi.

Benzer olaylar daha önceden de yaşanmıştı. 2022'de ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'ne (NSA) bağlı Özel Erişim Operasyon Ofisi (TAO), 41 çeşit özel siber saldırı silahı kullanarak Çin'in Kuzeybatı Politeknik Üniversitesi'ne binden fazla siber saldırı gerçekleştirmiş ve üniversitenin birçok kritik teknik verisini çalmıştı. 

Çin'in Kuzeybatı Politeknik Üniversitesi ve Wuhan Sismik İzleme Merkezi gibi sivil tesisler, ABD'nin siber saldırılarının ana hedefleri haline geldi. 

ABD açısından bakıldığında, Çin'e yönelik gözetimin yoğunlaştırılması, Çin ile stratejik rekabetin bir parçası. ABD, bu yoğun gözetim sayesinde Çin'in kendisini geçmekte kullandığı “gizli silahı” bulmayı ve Çin'in hızlı yükselişinin oluşturduğu sözde tehdidin önüne geçmeyi hedefliyor.

İnternet üzerinde popüler bir deyiş vardır: ABD'nin eleştirdiği şeyler, genellikle daha önce kendisinin yaptığı ya da hala yapmakta olduğu şeylerdir. Son zamanlarda bazı ABD’li yetkililer, sözde “Çin'in ABD'ye yönelik siber saldırıları”  hakkında yanlış bilgiler yaymayı artırdı. Ancak, ABD kaynaklı siber saldırı olayı, ABD'nin güvenlik kaygıları bahanesiyle Çin'e yönelik kontrolsüz, sınırsız ve durmaksızın siber saldırılar gerçekleştirmesinin gerçek yüzünü dünyaya bir kez daha göstermiştir.

 

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı