Baluken: Halk iradesine bir darbedir

ANKARA - HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, DBP'li belediyeleri hedef alan yeni Torba Yasa'nın kayyum atanmasından daha öte olduğunu belirterek, "Birçok yerde yüzde 90'a yakın oy almış yerel yöneticiler devre dışı bırakılacak. Bu halk iradesine yapılan bir darbe saldırısıdır" dedi.

954 kez okundu.
Baluken: Halk iradesine bir darbedir Advert

Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı AKP'liler tarafından Meclis Başkanlığı'na gönderildi. Torba Yasa'nın prosedür gereği önümüzdeki günlerde Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi bekleniyor.

Tasarı, özellikle Kürdistan'da Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) elinde olan 11 il, 68 ilçe ve 23 belde belediyesini hedef alan niteliğiyle tartışılıyor.

Tasarıya göre, hükümetin gösterdiği gerekçelerle ile görevden alınan belediye başkalarının yerine geçecek ismi belediye meclis üyeleri belirleyemeyecek. Yeni başkanı atama yetkisi İçişleri Bakanlığı ve valiliklere verilecek.

 

Tasarının belediyeleri ilişkin bölümü şöyle:

* İçişleri Bakanlığı'nın, güvenlik gerekçesiyle ihtiyaç duyduğu kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ile il özel idareleri dahil mahalli idareler ve diğer kamuya ait taşınmazlar bakanlığa verilecek. Taşınmazın bedeli valiliklerce tespit edilecek.

* Belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları nedeniyle görevinden uzaklaştırılması veya tutuklanması halinde İçişleri Bakanı ya da vali, bu kişilerin yerine bir kişiyi görevlendirebilecek.

* Belediye hizmetlerinin aksatılmasının terör veya şiddet olaylarıyla mücadeleyi olumsuz etkilediğinin ya da etkileyeceğinin belirlenmesi halinde valilik bu hizmeti Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, il özel idaresi veya kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla yaptırabilecek.

* Terör ve şiddet olaylarına destek amacıyla kullanılan belediye veya bağlı idare araçlarına el konulacak.

 

'Diktatörlüğü kolaylaştırana tasarılar gelmeye başladı'

 

Torba Yasa'yı DİHA'ya değerlendiren HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Türkiye'nin şu anda tam bir darbe zihniyeti ve anti-demokratik bir yönetim ile karşı karşıya olduğunu söyledi. 12 Eylül darbe Anayasası'nın dahi askıya alındığı bir Türkiye olduğunu belirten Baluken, "81 vilayette OHAL ilan edilmiş ve Meclis tamamen bypass edilmiş. Kanun Hükümde Kararnameler ile diktatörlük rejiminin bir prototipi olacak şekilde ülke yönetiliyor. Böylesi bir sistemsizlik içerisinde AKP, darbe anlayışını tahkim edecek ve diktatörlüğe gidecek olan yolu kolaylaştıracak birçok yasa tasarısını parlamentonun gündemine getirmeye başladı" dedi.

Baluken, demokrasi açısından çok büyük bir tehlike ve sinsilik ile karşı karşıya olunduğunu ifade etti.

 

'Halk iradesine yapılan bir darbe saldırısı'

 

Baluken, Meclis'e gelen söz konusu tasarıda darbe uygulamalarının getirdiği düzenlemeler olduğuna işaret etti ve ekledi: "Birçok yerde yüzde 90'a yakın oy almış yerel yöneticiler devre dışı bırakılacak. Bu halk iradesine yapılan bir darbe saldırısıdır. Meclis'i işlevsiz bırakmak, yetkilerini bir bakanlığına devretmek ne anlama geliyorsa belediye başkanlarını görevden almak yerine merkezden atama yapmak aynı anlama geliyor. Tasarı ile belediyelerin bütün muhasebe işleri de defterdarlıklara veriliyor. İçişleri Bakanlığı'na belediyelere ait bütün taşınmazlara el koyma yetkisi veriliyor. Yani yerel yönetimler tamamen ortadan kaldırılıyor."

 

'Kayyum atanmasında daha öte'

 

Söz konusu Torba Yasa'nın daha önce gündeme gelen kayyum atanmasından daha ötesinde olduğunu söyleyen Baluken, "Ne partimiz ne halkımız ne de yerel yönetimlerimiz bu anlayışı kabul etmez. Düzenleme, darbe ve diktatörlük endişesi yaşayan Türkiye kamuoyunda çok ciddi tepkilere neden olur. Var olan sorunları ağırlaştıran, çözümsüzlük girdabını derinleştirir" dedi. Baluken, tasarının komisyon aşamasına gelmeden geri çekilmesi için çağrıda bulundu. 

 

'Özyönetim iradesine mesaj verilmek isteniyor'

 

Baluken, Şirnex ve Colemerg'in il statüsünden çıkartılması, Cîzîr ve Gever'in il statüsüne getiren düzenlemeye ilişkin de şunları ifade etti: "Hakkari, Şırnak, Yüksekova ve Cizre'de yaşayan halkımız bir yılı aşkın bir süredir kara alma ve yönetimde söz sahibi olmak için özyönetim iradesini ortaya koydu. Bu iradeden dolayı bizzat AKP hükümetinin talimat verdiği devlet güçlerinin saldırısı ve katliamlarına maruz kaldı. Sivil yerleşim yerleri insansızlaştırılmak istendi. Kendi iradesi için böylesi bir bedel ödeyen halka AKP ve Erdoğan halen 'biz sizin iradenizi tanımıyoruz, sizin adınıza Ankara'dan karar alıyoruz' mesajı veriyor. Yüksekova ve Cizre'yi il yapıp, askeri üst haline getirip, sivil yaşamı tamamen boğacaklar. Hakkari ve Şırnak'ı da ekonomik ve sosyal olarak cezalandırmak istiyorlar."

 

Baluken, yapılması gerekenin yerinden yönetimin güçlendirilmesi, yasal ve Anayasal değişikler ile Kürt sorununun demokratik zeminde çözülmesi ve demokratikleşmeyi esas alan politikaların geliştirilmesi olduğunun altını çizdi.

 

(diha)

 

Baluken: Halk iradesine bir darbedir
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Çalışanların yüzde 77'si otonom yapay zeka geleceğine güveniyor
Çalışanların yüzde 77'si otonom yapay zeka geleceğine güveniyor
Avşar: Emekçinin yasal hakkı olan enflasyon farkını daha az göstererek çözüm bulamazsın
Avşar: Emekçinin yasal hakkı olan enflasyon farkını daha az göstererek çözüm bulamazsın