Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala, ilkokula kaydı yapılacak çocukların okula olgunluk durumları ile ilgili Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Doç. Dr. Fethiye Kılıçaslan ebeveynlere tavsiye ve uyarılarda bulundu.

Doç. Dr. Kılıçaslan yaptığı açıklamada, “ 2023-2024 eğitim öğretim yılı yaklaşırken ailelerin en çok danıştığı konulardan biri çocuklarının okula hazır olup olmadığıdır. Çocuklarının okula başlaması, ebeveynlerin yaşamlarında önemli bir dönüm noktasıdır. "Çocuğum okula hazır mı?" sorusu, ebeveynlerin zihninde beliren birçok endişeyi de beraberinde getirir” dedi.

Doç. Dr. Kılıçaslan, “Çocukların okula başlama süreci hem ebeveynlerin hem de onların hayatında heyecan verici ve önemli bir dönüm noktasıdır. Ancak, çocukların okula başlamadan önce gerekli becerilere sahip olup olmadığına dair ailelerin bazı kaygıları olabilir. Bilişsel, sosyal, duygusal ve motor becerilerin gelişimi, çocukların okula uyum sağlamasında ve başarılı bir şekilde öğrenmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Henüz bilişsel gelişim, algılama, dil gelişimi, öz bakım becerileri, sosyal- duygusal gelişim, ince motor -küçük kasların motor gelişim, kaba motor- büyük kasların motor gelişimi ve kavram gelişimi yeterince gelişmemiş çocuklarımızın ilkokula başlaması pek çok sorunu beraberinde getirebilmektedir. Bu nedenle, çocukların okula başlaması için hazır olup olmadığını değerlendirmek, onların başarılarını desteklemek adına önemli bir adımdır”

Okula başlayacak olan çocuklara ve ailelerine hastane olarak destek verdiklerini ifade eden Doç. Dr. Kılıçaslan şunları söyledi:
“Biz uzmanlar, çocukların okula başlamadan önce geliştirmesi gereken temel beceriler konusunda ebeveynlere rehberlik etmekteyiz. Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalımızda bu kaygı ile başvuran ailelerimiz ve çocuklarımızla ayrıntılı psikiyatrik görüşme yapılıp, çocuklarımıza okul olgunluğu için gerekli psikometrik testler uygulanmaktadır. Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, çocukların okul öncesi dönemdeki gelişim düzeylerini ve okula hazır olup olmadıklarını değerlendirmek için kullanılan bir psikometrik değerlendirme aracıdır.


Bu test, çocukların bilişsel, dil, motor ve sosyal becerilerini ölçerek, eğitimcilerin ve ebeveynlerin onların ihtiyaçlarına uygun eğitim ve destek sağlamasına yardımcı olur. Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, uzmanlar tarafından geliştirilmiş ve standardize edilmiş bir ölçme aracıdır. Test, genellikle 5 ila 6 yaş arasındaki çocuklara uygulanır ve farklı alanlardaki becerileri ölçer. Ancak, test sonuçları yalnızca bir değerlendirme aracıdır ve tek başına çocuğun yeteneklerini tam olarak yansıtmayabilir. Her çocuğun kendine özgü özelliklerinin olduğu, farklı hızlarda gelişebileceği ve bütüncül yaklaşımla bir değerlendirmenin gerekli olduğu unutulmamalıdır.
Ebeveynlerin çocuklarının okula başlama süreci ile ilgili kaygı duydukları durumda bir Çocuk ve Ergen Psikiyatristine başvurmaları önem arz etmektedir. Okula başlama süreci, çocuğun bireysel ihtiyaçlarına uygun bir şekilde desteklenmelidir” Dedi.