Bilgilendirme toplantısına Malatya Valisi Hulusi Şahin, MHP MYK Üyesi Eyüp Gönültaş, Genel Sekreter Latif Okyay, MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, Malatya Minibüsçüler ve Umum Servisçiler Odası Başkanı Mesut İnce, Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları, Muhtar Dernekleri Başkanları ile Muhtarlar katıldı.

“İkinci deprem çok daha ağır oldu”

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından deprem sürecinde yapılan çalışmaların yer aldığı sinevizyon gösterisinin ardından bir konuşma gerçekleştiren Başkan Gürkan, şunları söyledi:

 “Malatya'da depremle ilgili yapılmış acil eylem planı ve uygulanabilirliği anlamında Türkiye'deki en iyi acil eylem planlarından bir tanesidir. Deprem dönemini iyi hatırlayın, Erkenek'te 15 dakika içerisinde enkazın başında bizim arama kurtarma ekiplerimiz vardı. Fındık Mahallesi'nde de öyleydi ve diğer mahallelerde de öyleydi. Olası acil olaylara müdahale edilmesi noktasında üs bölgeleri oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz üs bölgelerine de ilgili elemanlarımızı gönderiyoruz.  Deprem olunca o bölgedeki personellerimiz hemen ilk etapta müdahalelere başladılar. İlk depremde 135 adet yıkılan binamız vardı. O zaman ilçelerimiz dahil hepsi kontrolümüz altındaydı. 2. deprem çok daha yıkıcı ve ağır oldu.”

“Cumhurbaşkanımız 4 defa Malatya’ya geldi”

Cumhurbaşkanının deprem süresi boyunca  4 defa Malatya’ya geldiğini belirten Başkan Gürkan, “2 bakanımız sürekli burada kaldı. Daha sonra 5 bakanımız ve bütün bakanlar geldi. 28 kaymakam, 28 belediye başkanı, 5 vali, 5 il belediye başkanı Malatya’daki koordinasyonda görev aldı. Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman bu dört il en ağır hasarı gördü. Depremde bin 337 vatandaşımız vefat etti. Allah rahmet eylesin. 6 bin 444 vatandaşımız yaralandı. Malatya’da toplam bina sayısı 171 bin 153’tür. Bağımsız bölümleri de buna endekslediğin zaman 421 bin 616 gibi bir sayı çıkıyor. Toplam yıkık, acil yıkılacak ağı hasarlı, orta hasarlı bina 45 bin 668’dir. Yıkık, acil yıkılacak ağır hasarlı, orta hasarlı bağımsız bölüm 127 bin 293’dür. Yıkık, acil yıkılacak ağır hasarlı, orta hasarlı ticarethane sayısı 16 bin 716‘dır. Yıkık, acil yıkılacak ağır hasarlı ahır sayısı 4 bin 942’dir.” dedi.

“Konteyner kentlerde yaklaşık 22 bin kilometre altyapı çalışması yaptık”

Başkan Gürkan, Malatya genelinde 73 noktada konteyner çalışmasının devam ettiğini ve büyük bir kısmının yapıldığını belirterek, “Malatya’da Yerinde Dönüşüm Ofislerine yapılan başvuru sayısı yaklaşık olarak 20 bin konut ve 3 bin 384 ticari alan müracaatı bulunmakta. 43 alandaki konteyner çalışması da devam ediyor ve kısa sürede yapılacak. Şu anda yaklaşık 100 bin vatandaşımız konteynerlerde konaklamakta.  718 mahalle muhtarları olarak mahallelerinizde yıkımlar devam ediyor. Bu yıkımlar sırasında altyapı ve üstyapı zarar görüyor. Bu çalışmalar yapılırken bir yandan da konteyner kentlerde altyapı ve üstyapı çalışmaları gerçekleştirdik. 73 konteyner kentindeki yaptığımız altyapı çalışması yaklaşık olarak 22 bin kilometredir. Bu çalışmaların yanı sıra altyapı, üstyapı hizmet binalarının yapımı gibi hizmetlerimizde devam etmektedir.” diye konuştu.

Çok zor ve sıkıntılı günlerden geçildiğini belirten Malatya Valisi Hulusi Şahin ise, “Asrın felaketi diyorlar bence milenyum felaketi. Biz bu coğrafyaya bir sene önce geldik, geldiğimizden beri böyle büyük bir felaket görmedik. Kıymetli muhtarlarım bizler de sizlerle beraber bu büyük enkazı kaldırdık. Türkiye'deki deprem illerinde eğer mukayese ederseniz hep ilkleri Malatya yapıyor. Kalıcı iş yeri inşaatına başlayan başka bir il yok. 714 iş yeri yapılıyor. Şu anda inşaat yüzde 15-20 seviyesinde Ocak Şubat gibi bitecek. Kalıcı konutlarımız 14 bin konut devam ediyor bunların 4 binini Kasım ayında teslim edeceğiz. Kırsaldaki mahallelerimizdeki teslimlerine başladık bile. Vatandaşlarımız sabretsin devlet yaralarımızı saracaktır” ifadelerini kullandı.

Vali Şahin, bu toplantı aynı zamanda bir veda toplantısı gibi de olduğunu dile getirerek, “Veda ediyorum sizlere. İnşallah güzel günlerde yine nerede isek orada buluşuruz. Malatya'da 16 aylık bir süremiz oldu bunun 6 ayı depremle geçti. Ama Malatya'ya kalbimizi verdik. Malatya bizim hayatımızın en kritik dönemeçlerine şahitlik etti. Bu nedenle Malatya'nın yeri bizde her zaman farklı olacaktır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından deprem sürecindeki özverili çalışmalarından dolayı Malatya genelindeki muhtarlara plaket takdim edildi.

Hibya Haber Ajansı