Çin Dışişleri Bakanlığı, Taiwan bölgesi lider yardımcısı Lai Ching-te’nin ABD’ye yaptığı ziyarete tepki gösterdi.

Edinilen bilgilere göre, Paraguay Devlet Başkanı'nın göreve başlama törenine katılmak üzere dün yola çıkan Lai Ching-te, “transit geçiş yapmak” maksadıyla ABD'nin New York kentine ulaştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bugün yaptığı açıklamada, ABD ile Taiwan arasındaki her tür resmî temasa, sözde “Taiwan’ın bağımsızlığı”nı savunan bölücü güçlerin herhangi bir gerekçeyle ABD’yi ziyaret etmesine karşı çıktıklarını belirtti.

Sözcü, Çin’in ABD’nin Lai Ching-te’nin ziyaretinin düzenlenmesinde ısrar etmesi nedeniyle büyük hoşnutsuzluk duyduğunu ve bunu en sert dille kınadığını kaydetti.

Çinli sözcü, ABD ve Taiwan’ın birlikte “transit geçiş” bahanesiyle Lai Ching-te’nin ABD’de siyasi faaliyetlerde bulunmasına imkân tanımasının, Tek Çin ilkesini ihlal ettiği gibi Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne de ciddi şekilde zarar verdiğini söyledi.

Sözcü, Taiwan Boğazı’ndaki mevcut gerginliğin Taiwan makamlarının “ABD’ye dayanarak bağımsızlık peşinde koşma” çabalarından ve ABD’nin “Taiwan’ı kullanarak Çin’i kontrol etme” komplosundan kaynaklandığını aktardı. 

Sözcü, ABD’ye Tek Çin ilkesine ve Çin ile ABD arasındaki üç ortak bildiriye bağlı kalarak Taiwan’ın bağımsızlığını desteklememe taahhüdünü yerine getirme, Taiwan bölgesiyle her tür resmi teması kesme ve sözde 'Taiwan’ın bağımsızlığı'nı savunanları cesaretlendirmeyi ve desteklemeyi durdurma çağrısında bulundu.

Çinli sözcü, gelişmeleri yakından izleyeceklerini, ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğünü korumak için gerekli önlemleri alacaklarını ifade etti.

Öte yandan, Çin Devlet Konseyi’ne bağlı Taiwan İşleri Ofisi Sözcüsü Zhu Fenglian, bugün yaptığı açıklamada, Lai Ching-te’nin “ABD’ye dayanarak bağımsızlık peşinde koşma” eylemine kararlılıkla karşı olduklarını belirterek “Taiwan’ın bağımsızlığı”nın Taiwan Boğazı’ndaki barış ve istikrara hiç uymadığını kaydetti.

Zhu, “Taiwan’ın bağımsızlığı” yanlısı bölücü güçlerin eylemlerinin Taiwan’ı son derece tehlikeli bir duruma sürüklediğini ifade etti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı