Asrın felaketi diye nitelendirilen 6 Şubat depremlerinin ardından şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan Gündüzbey Kaptaj Tesisi doğal su kaynağı depremin hemen sonrasında tamamen kaybolmuştu. Bir süre sonra tekrar gelen suda toprak kaynaklı bulanıklık meydana gelmişti. Farklı laboratuvarlarda yapılan analiz neticesinde suyun içerisinde herhangi bir ağır metale ve mikrobiyolojik bulguya rastlanmadı. Oluşan bulanıklığın toprak kaynaklı olduğu tespit edildi. Konu ile ilgili MASKİ Genel Müdürlüğü birkaç kez basın bülteni ile suyun içilebilirliği ile ilgili herhangi bir sıkıntının olmadığını açıklamıştı. Akıllarda oluşan soru işaretini ortadan kaldırmak için MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, Malatya’da faaliyetini yürüten ulusal basın ve yerel basın temsilcilerini kaptaja davet etti.

Gündüzbey Kaptaj Tesisi’nde yapılan toplantıya; MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, Malatya Gazeteciler ve Televizyoncular Cemiyeti Başkanı Mehmet Aydın, Küresel Gazeteciler Konseyi Malatya İl Başkanı Kemal Deniz, Anadolu Basın-Yayın Birliği Malatya Şube Başkanı Filiz Yavuzkurt, Dünya Basın Federasyonu Malatya İl Başkanı Ali Aladağ, MASKİ Genel Müdür Yardımcıları ile daire başkanları katıldı.

Gerekli tahliller yapıldı

Deprem sonrasında her gün tahlillerin yapıldığını belirten MASKİ Genel Müdürü Mert, “Malatyamızın Türkiye’de tek olan kaynak suyu var. Kendi cazibesiyle şehrimize ulaşıyor.  Sağlık İl Müdürlüğü’nün belirlemiş olduğu oranda kloru ekleyip vatandaşlarımızın kullanımına sunuyoruz. Biz Kaptaj suyumuzun laboratuvar analizlerini yapıyoruz. Aynı zamanda Sağlık İl Müdürlüğü de analizler yapıyor. Suyun içilebilir duyurusunu bu analiz sonuçlarına göre yapıyoruz. Neden buradaki suyun arıtılmadığına dair eleştiriler alıyoruz. Bu alana arıtma tesisi yaparsak hainlik etmiş oluruz.  Kaynak suyunun arıtılması çok doğru bir işlem değildir. Kaptaj suyumuz Malatya için çok kıymetlidir. Bu kıymetli kaynak suyumuzu biz tek başımıza sahip çıkamayız.  Asrın felaketini yaşadık. Çok ciddi kayıplarımız var. Ama bizler hep beraber bu felaketi de atlatacağız. Su en önemli varlığımız. Suyumuzun hala akıyor olması biler için bir nimet. Depremden önce ÇAPO Grubu içme suyunu bulmuştuk. Depremden sonra buradaki suyu da kaybettik. Birlik olmamız gerekiyor.  Artçı depremler olduğu zamanlarda suda çamurlaşma oluyor. Bu durumlarda vatandaşımızın mağdur olmaması için MASKİ Genel Müdürlüğü olarak şehrimizde nüfusun fazla olduğu bölgelere, konteyner kentlere arıtma tesisleri yerleştirdik. Vatandaşlarımız buralardaki suları gönül rahatlığıyla içiyorlar. MASKİ Genel Müdürlüğü olarak birinci önceliğimizin herkesin evinde su akmasıdır. İkinci önceliğimiz ise ağır hasarlı binalarda körleme yapmaktır. Vatandaşlarımızın korkup girmediği binalara ekiplerimiz giriyor, sular kesiyor. Şehrimizin tüm musluklarında su akıyor. Yıkım olan bölgelerde dönemsel arızalar olabiliyor. Biz anında müdahale ile sorunu çözüyoruz.” şeklinde konuştu.

Suyu dikkatli kullanmalıyız

Su ücretleri ile ilgili bir soruya cevap veren MASKİ Genel Müdürü Mert, “Suyun ücretlendirmesi konusu da çok gündem oluyor. Bizler 5 aylık süreçte su ücreti almadık. Uluslararası standartlarda 4 kişilik bir ailenin kullanması gereken su 7-10 metreküp arasıdır. Bir aile günde yarım metreküp su kullandığında 15 metreküp aylık kullanıyor. 208 lira oluyor. 15 metreküp kullanımın üzerine kademe uyguluyoruz. Bizim en önemli görevimiz vatandaşlarımızın musluklarına su ulaştırmaktır. Su kullanımı konusunda daha dikkatli olmalıyız. Tasarruflu kullanmalıyız. Hep birlikte şehrimize suyumuza sahip çıkmalıyız” dedi.

 

Hibya Haber Ajansı