Dünya Sağlık Örgütünün Avrupa ve Orta Asya'yı kapsayan 53 ülkede yaptığı araştırma, obezitenin ürkütücü boyutlara ulaştığını gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı obezite raporunda Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında ilk sırayı aldı. CCTV (Çin Merkez Televizyonu) muhabiri Chen Huihui Türkiye’de obezite sorununu konunun uzmanları ve obezite mağdurlarıyla görüştü.

Bir yıl kadar önce obezite sorunu nedeniyle laparoskopik tüp mide ameliyatı gibi kapsamlı bir tedavi gören Cansu Irmak, şu anda temel olarak sağlığına kavuşsa da obezitenin yol açtığı fiziksel ve psikolojik travma hala hafızasında tazeliğini korumaya devam ediyor. Çocukluk yıllarından beri obeziteye bağlı tip 2 diyabet ve diyabetin tetiklediği diğer sendromlardan mustarip olan Irmak, cerrahi müdahale öncesinde 110 kiloydu. Obeziteye bağlı polikistik over sendromu, sürekli düşük şekerden kaynaklı el ve ayak titremeleri, görme bozukluğu ve umulmadık zamanlardaki bayılmalar gibi rahatsızlıklar nedeniyle Irmak’ın yaşam kalitesi alt üst olmuş durumdaydı.   

Neredeyse ilkokul yıllarından itibaren zorbalık gibi birçok sorunlarla karşılan Irmak, yaşı ilerledikçe, iş yerinde mobinge uğramak gibi bir takım psikolojik saldırılara da maruz kaldı.

Cansu Irmak, laparoskopik tüm mide ameliyatı sonrasında sağlığına kavuşmasına rağmen, her öğününe dikkat etmek zorunda ve eski günlerine geri dönmemek için egzersizlerini asla aksatmaması gerekiyor.

Türkiye Obezite Araştırmaları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı sağlıksız beslenme alışkanlıklarının yanı sıra hareketsiz, dijital ürünlere bağımlı olan ve zamanının çoğunu açık hava sporları veya aktiviteleri yerine internette geçiren gençler arasında obezitenin yaygın olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Yazıcı, halkın önemli bir bölümünün obezite sorunu olduğunun farkında olmamasının endişe verici olduğunu söyledi.

Yazıcı, birçok kanser hastalığının da obezite ile yakından ilişkili olduğunun altını çizerek; özellikle rahim, yumurtalık, prostat ve tiroid kanserleri gibi endokrin organlarla ilgili kanser hastalıklarının obez hastalar arasında arttığını vurguladı.

Yüksek obezite oranının toplumda bir dizi sosyal soruna da neden olduğunu belirten Yazıcı, obezite temelli ortaya çıkan diğer hastalıklar nedeniyle kamu sağlık hizmetlerinin yükünün arttığını belirtti. Obezitenin iş verimliliği başta olmak üzere üretim hayatına yönelik yaratmış olduğu tehdit sebebiyle sosyal gelişmenin olumsuz etkilendiğini de dile getirdi.  

Kaynak CCTV

Hibya Haber Ajansı