Varhelyi’nin konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Geçen ekim ayında İstanbul’a bir ziyaret gerçekleştirmiştim ve Türkiye Yatırım Platformu’nun açılışını yapmıştık. Şimdi de halihazırda 370 milyon euroluk bir bütçenin kamu ve özel yatırımlarda en az 2 milyar euroluk bir yatırım ortamında kullanılmasına yönelik operasyonel hale getirilmiş olmasıdır. Bütün bunlar Türkiye’nin ekonomisine katkıda bulunacaktır ancak bu sadece ekonomik bağlarımızı güçlendirmeyecek aynı zamanda Türkiye ve Avrupa’da istihdamı da artıracaktır. Bu ayrıca tabii ki dijital ve yeşil ilerlemeyi Türkiye’de de devam ettirecektir. Avrupa Yatırım Bankası’ndaki finansal ortaklarımız bu çalışmalarda sürece dahildir ve bence bu önümüzdeki dönemde Türkiye’nin ekonomisinde de yeni bir dönem başlatacaktır.

1 milyar euroluk bir taahhütte bulunuldu Avrupa Birliği tarafından. Önümüz kış ve hızlı bir şekilde hareket etmek istiyoruz. O nedenle halihazırda 150 milyon euroluk bir insani yardımda bulunduk. Seferber ettik ayrıca 470 milyon euroluk bir başka paket hazırlandı. Bu da yine deprem yardımı ve yeniden yapılandırma için kullanılacak. Ayrıca rehabilitasyon ve yeniden yapım çalışmalarına Avrupa Dayanışma Fonu aracılığıyla da katkıda bulunmak istiyoruz. Bu da yine Türkiye tarafından talepte bulunulmuştu. Şu anda halihazırda komisyonda bulunuyor ve eş yasa koruyucular tarafından değerlendiriliyor komisyonun tavsiyeleri doğrultusunda. Avrupa Yatırım Bankası’nın bize olumlu bir geri bildirimde bulunduğunu da söyleyebilirim. Bu da başka bir 400 milyon euroluk bir finansmanla ilgili. Bu da depremden etkilenen bölgelerdeki belediyelere yönelik olarak kullanılacak.

Türkiye’nin yaptığı çalışmalar için müteşekkiriz. Türkiye Suriye’den 4 milyon mülteciye ev sahipliği yapmakta. Şu anda 1 milyar euroluk bir yardımda bulunuldu. Ancak tabii ki bu Türkiye’nin bütün çabalarını karşılamıyor. Bunun farkındayız. Ancak biz şu anda bu süreçle ilgili olarak son sözleşmeyi imzalıyoruz. Bu da 781 milyon euroluk bir sözleşme ve bu da en büyük göç ve mültecilerle ilgili Avrupa Birliği’nin şimdiye kadar imzaladığı en büyük sözleşme. Bu da doğrudan Türkiye’deki mültecilere yönelik olarak kullanılacak.

Sonuç olarak yapacak çok fazla işimiz var. Yerine getirmemiz gereken pek çok şey var. Aynı zamanda daha fazla ilerleyebileceğimiz potansiyel alanları konuştuk. Gümrük birliği, piyasaya erişim, vizenin kolaylaştırılması. Bunu konuda da ilerlemeye hazırız. Enerji, teknoloji, gıda güvenli bütün bu konularda yapabileceğimiz pek çok şey var. Ben bu konularda son derece iyimserim. Taahhütte bulunarak yapacağımız çalışmalarla birlikte yıl sonuna doğru somut adımlar atmış olacağız.”

Suriye konusu

Bakan Fidan: “Suriye’de Arap aşiretlerinin YPG işgaline karşı başkaldırması öngördüğümüz bir husustu. Bunun aksinin olması zaten mümkün değildir.  Arapların, Türkmenlerin, Kürtlerin herkesin bulundukları yerde yaşaması önemli. Fakat Amerika destekli YPG’nin Arap topraklarını işgal ederek özellikle onları boyunduruk altına alması neticesinde uzun zaman önce biz bu türden girişimlerin başlayacağını öngörüyorduk. Bunlar maalesef uzun süreli iki toplum arasında kan davasına dönüşecek sonuçları da beraberinde getirmekte. YPG, PKK terörü bir gün ortadan kalkacak ama hem Amerika’nın hem YPG’nin hep beraber Kürtlerle Araplar arasında ektikleri fitne tohumlarının tedavisi uzun yıllar alacak.”

Hibya Haber Ajansı