İnsan yaşamı için gerekli en önemli enerji kaynakları arasında yer alan yağların sağlıklı bir yaşama katkı sağlayan pek çok faydası bulunuyor. Meyvelerden, bitkilerden ve tohumlardan elde edilen, eski çağlardan itibaren kullanımları olan yağların bu faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Vücudumuzun üretemediği ve dışarıdan almamız gereken maddeler esansiyel (elzem) olarak adlandırılıyor. Cold Press (soğuk pres) yöntemi ile hiçbir ısıl ve kimyasal işlem uygulanmadan elde edilen yağlarda Omega 3 ve Omega 9 gibi esansiyel yağ asitleri doğal olarak yağa geçiyor. Tamamlayıcı Tıp, Akapunktur ve GAPS Danışmanı Dr. Didem Gülmez Cold Press yağların sağlığa olumlu etkilerinin olduğunu söylüyor.
1. Metabolizmayı Hızlandırmak ve Kilo Vermek İçin Cold Press Aspir Yağı
Esansiyel doymamış yağ asitlerini yüksek miktarda içeren aspir yağının, hipolipidemik yani yağ seviyesini azaltıcı etkisi bulunuyor. Aspir Yağı içeriğindeki CLA (Conjugated Linoleic Acid / Konjuge Linoleik Asit) yağ depolanmasını azaltmaya yardımcı olduğu için günümüzde diyet ve egzersiz programlarına Aspir Yağı eklenebilir.
2. Kış Aylarında Bağışıklık Sistemininin Destekçisi ve Alerjik Rinit Tedavisine Yardımcı Cold Press Çörek Otu Yağı
Soğuk kış aylarının bizleri beklediği bugünlerde zayıflayan bağışıklık sistemimiz desteğe ihtiyaç duyuyor. Cold Press yöntemi ile üretilen çörek otu yağı esansiyel yağ asitleri içeriğinden zengin olup bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı oluyor. Elde edilen araştırmaların sonuçları, çörek otu yağı kullanımı alerjik rinit tedavisinde burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve hapşırma ataklarını da azaltabileceğini gösteriyor. Çörek otu yağı ayrıca antioksidan, kan lipid seviyelerini düzenleyici etki de gösteriyor. Haricen kullanımda ise çörek otu yağı sedef, vitiligo ve ekzema tedavilerine de destek oluyor.
3. Yaşlanma Etkilerine Karşı Cold Press Nar Çekirdeği Yağı
Nar çekirdeği yağı, nar çekirdeğine özel, çok güçlü bir antioksidan olan Punisik Asit (Omega 5) içeriği ile son yıllarda dünya çapında ilgi görüyor. Nar Çekirdeği Yağı, güçlü antioksidan etkisiyle kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor. Nar çekirdeği yağı ayrıca anti-aging (yaşlanma etkilerini geciktirici) özelliği ve haricen emiliminin hızlı olması nedeniyle özellikle kadınlar tarafından tercih ediliyor.
4. Yüksek Enerjiye İhtiyaç Duyanlar ve Performanslarını Artırmak İsteyenler İçin Gluten İçermeyen Cold Press Rüşeym Yağı
Çalışanlar, öğrenciler, sporcular… Herkes yoğun temponun içerisinde kimi zaman gereğinden fazla yorgunluk hissediyor. Buğday tanesinin embriyo kısmı olan rüşeym, beslenme için gerekli tüm enerji ve besin kaynaklarını bünyesinde barındırıyor. Çok değerli bir yağ olan rüşeym yağının elde edilmesi oldukça zor. Yapısında A ve D vitaminlerini doğal olarak bulundurmasının yanı sıra E vitamini oranı da çok yüksek olan rüşeym yağı yaşlanma etkilerini geciktirmeye ve vücut direncini artırmaya yardımcı oluyor. Yağda çözülen vitaminleri içermesi nedeniyle de antioksidan özelliğe sahip rüşeym yağı için Dr. Didem Gülmez; “Polikosanol formülasyonları "Antifatik İlaçlar (Yorgunluk giderici)" olarak da kullanılabilir. Bu nedenle yüksek enerji gereksinimi olan kişilerin fiziksel performansını artırmaya destek olduğu için sporcular, sınava hazırlanan gençler ya da yoğun tempoda
çalışan, genel yorgunluk problemi olan kişilerin günlük besin programlarına rüşeym yağının dahil edilebileceğini” söylüyor.
5. Erkeklerin Korkulu Rüyası Prostata Karşı Kabak Çekirdeği Yağı
Kabak çekirdeği yağı, vücudumuz için gerekli esansiyel yağ asitlerini içeriyor. Ayrıca kabak çekirdeği yağının yapısında özel steroller ve E vitamini bulunuyor. Kabak çekirdeği yağının prostat sorunlarının azaltılmasında yardımcı olduğu birçok araştırma ile gösterilmiş durumda. Özellikle Benign Prostat Hiperplazisine (BPH - iyi huylu prostat büyümesi) karşı en çok kullanılan bitkisel takviyeler arasında yer alıyor. Kabak çekirdeği yağı ayrıca iyi kolesterol olarak bilinen HDL’yi de yükseltmeye yardımcı oluyor.
6. Alzheimer Hastalığı’ndan Korunmak İçin Cold Press Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağında bulunan MCT (orta zincirli trigliserid) karaciğerde keton cisimciklerine dönüşür ve bunlar da beyinde enerji kaynağı olarak kullanılır. Hindistan cevizi yağının Alzheimer hastalığında potansiyel kullanımı ile ilgili teorinin arkasında, Alzheimer hastalarında beyin hücrelerinin glikozu kullanma ve enerji elde edebilme yeteneklerinin zayıflaması, Hindistan cevizi yağındaki MCT’nin ise bu tür hastalarda iyi bir enerji kaynağı olarak kullanılabilmesi yatmaktadır.
7. Parkinson Hastalığı Tedavisine Destek Olarak Kereviz Tohumu Yağı
Kereviz tohumu yağının yapısındaki etkili bileşikler sayesinde vasküler demansa (damar hastalığına
bağlı bunama) karşı koruyucu etkisinin olabileceği ve Alzheimer hastalığında bilişsel fonksiyonları iyileştirebileceği bilimsel çalışmalarda yer alıyor. Cold Press kereviz tohumu yağı, nöroprotektif (sinir koruyucu) etkileri ile Parkinson hastalığı gibi merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarında da tedaviye yardımcı olarak kullanılabiliyor.
8. Gastrit, Ülser ve Diyabet Tedavilerine Destek Olarak Zeytinyağlı Kudret Narı
Zeytinyağlı kudret narının içeriğinde birçok fitobileşik yer alıyor. "Polipeptid k (PPK)" gibi bileşikler sayesinde zeytinyağlı kudret narı diyabetli hastalarda kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olarak kullanılıyor. Ayrıca zeytinyağlı kudret narının yara iyileştirici özelliklerinden dolayı ülser tedavisine de yardımcı olabileceği çalışmalarda gösteriliyor.
9. Çağımızın Problemi Kaygı ve Endişeye Karşı Cold Press Kişniş Yağı
Cold Press yöntemi ile elde edilen kişniş yağı tekli doymamış yağ asitlerinden olan petroselinik asit içeriği açısından zengin, değerli bir yağ olarak biliniyor. Çalışmalarda kişniş yağının anksiyete (kaygı), konvülsiyon (istem dışı şiddetli kas kasılması) gibi rahatsızlıklarda etkili olabileceği gösteriliyor. Ayrıca kişniş yağının sedatif (uyku verici) özelliği bulunabileceği bilimsel yayınlarda yer alıyor.
10. Vejetaryenler İçin Keten Tohumu Yağı
Cold pressed keten tohumu yağı bitkisel Omega 3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ALA) açısından zengin bir kaynaktır. Cold Press Keten Tohumu yağı vejetaryenler ve balık yağı tüketemeyenler için iyi bir bitkisel Omega 3 kaynağıdır ve zihinsel gelişimi destekler. Keten Tohumu Yağı ayrıca kabızlık problemlerini önlemeye destek olarak da kullanılabilmektedir. Kabızlık problemi yaşayan kişilerin 4 tatlı kaşığı Cold Press keten tohumu yağını 1 kase yoğurda ekleyerek günde bir kez olmak üzere bir hafta boyunca tüketmeleri önerilmektedir.
ZADE VITAL® HAKKINDA:
Dünyanın önde gelen sıvı yağ üreticilerinden olan Helvacızade tarafından, Türkiye’nin ilk sağlıklı yaşam markası olarak üretilen Zade Vital®, Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi ARGEFAR işbirliğiyle geliştirildi. 2 yıl boyunca stabilite analizleri ARGEFAR tarafından yapılarak tüm ürünlerin kalitesi test edildi. İleri teknolojisi ve 60 kişilik bilim grubu ile çalışmalarına devam eden Helvacızade aralarında aspir, ceviz, çörek otu, kabak çekirdeği, keten tohumu, nar çekirdeği, rüşeym, üzüm çekirdeği, ısırgan tohumu, susam, haşhaş gibi Türkiye'nin değerli bitki, meyve ve
tohumlarını Cold Press yöntemiyle dünya standartlarında bir besin desteği haline getirdi. Türkiye genelinde 11.800’ü aşkın eczanede satışa sunulan Zade Vital® ile ilgili detaylı bilgi için; www.zadevital.com internet adresini ziyaret edebilirsiniz.
Referanslar
ASPİR YAĞI
• Blankson H, Stakkestad J.A., Fagertun H., Thom E,J Wadstein J., Gudmundsen O; Conjugated Linoleic Acid
Reduces Body Fat Mass in overweight and Obese Humans; Nutr. 130:2943-2948,2000. Human Nutrition and
Metabolism.
• Watanable MI., Uwekawa H, Takahashi T, Furuichi Y. Laboratory of Nutritional Chemistry, Department of
Agricultural Chemistry, Faculty of Bioresources, Mie University, Tsu, Mie 514-8507, Japan.
• Lee Y.S, Oh S.W, Chang J, Kim I.H Chemical composition and oxidative stability of safflower oil prepared from
safflower seed roasted with different temperatures. Food Chemistry 84 (2004); 1-6.
• Sevil Kurban İdris Mehmetoğlu Konjuge Linoleik Asit Metabolizması ve Fizyolojik Etkileri Turk Klinik
Biyokimya Derg 2006; 4 (2): 89-100
ÇÖREK OTU YAĞI
• Schleicher P, Saleh M.Black cumin seed: the magical Egyptian herb for allergies, asthma, and immune
disordes. Vermont Healing Arts Press; 1998. P 90.
• Rochester, Al-Rowais NA. Herbal Medicine in the treatment of diabetes mellitus. Saudi Med J2002;23:1327-31.
• Hufmann MA. Proc Nutr Soc 2003;62:371-81.
• Omar A Ghosheh S, Abdulghani A, Houdi A, Crookscor PA, J Pharm Biomed Anal 1999;19:757-62.
• Al-Jassir MS. Chemical composition and microflora of black cumin (Nigella sativa L)seeds growing in Saudi
Arabia. Food Chem 1992;45:239-42.
• Mahmoud MR, El-Abhar HS, Saleh S.J Ethnopharmacol 2002;79:1-11.
• Al-Gaby AM. Nahrung 1998;42:290-4.).
• Ali BH, Blunden G. Pharmacological and toxicological properties of Nigella sativa. Phytohter Res. 2003;17
(4):299-305.
• Salem ML.Immunomodulatory and immunotherapeutic properties of the Nigella sativa L seed.Int.
Immunopharmacol. 2005;5:1749-1770.
• Ahmad Najimi et al. Effect of Nigella sativa oil on various clinical and biochemical parameters of insulin
resistance syndrome. Int J Diabetes Dev Ctries. 2008 Jan-Mar; 28 (1):11-14.
KABAK ÇEKİRDEĞİ YAĞI
• Nitsch-Fitz, R., Egger, E., Wutzel, H.,&Maruna, H. (1979). Acta Medica Empirica, 12,1009-1013.
• Teppner, H. (2000).Cucurbita pepo (Cucurbitaceae)-history, seed coat types, thin coated seeds and their
genetics. Phyton, 40,1-42.
• Murkovic, M., Hillebrand, A., Winkler, j., Leitner,E.,&Pfannhauser, W.(1996). Variability of fatty acid content
in pumkinseeds (Cucurbita pepo L). European Food Research and Technology, 203,216-219.
• Miettinen, T.A, Puska P., Gylling, H., Vanhanen, H., &Vartianien, E. (1995). New England Journal of Medicine,
16, 1308-1312.
• Awad,A.B., von Holtz, R.L., Cone,J.P., Fink, C.S.,&Chen,Y-C-. (1998).b-sitosterol inhibits the growth of HT-29
human colon cancer cells by activating the sphingomyelin cycle. Anticancer Research,18,471-479.
• Heeok Hong et al. Effects of pumpkin seed oil and saw palmetto oil in Korean men with symptomatic benign
prostatic hyperplasia. Nutrition Research and Practice (2009), 3(4), 323-327.
KETEN TOHUMU YAĞI
• Prof.Dr. Ulvi Zeybek, Ecz. Muzaffer Haksel Turkiye’ de ve Dunyada Onemli Tıbbi Bitkiler ve Kullanımları;
ARGEFAR&HELVACIZADE SAĞLIK YAYINLARI-1, İzmir-2011
• Turkiye’ de Bitkiler ile Tedavi, Prof.Dr.Burhan Baytop S. 262-263 2. Baskı Npbel Tıp Kitapevi 1999.
• Heilplanzaen Praxis Heute, Siegried Baumler; S.265-267 Verlag Urban&Fischer, Munih 2007.
• Herball Drugs and Phytopharmaceuticals, Max Witchti; S.342-346,3.Ed Medpharm Scientific Publishers,
Stuttgart,2004.
• Teedrogen Und Phytoparmaka, Max Witchtl; S. 392-396 5.Ed. WVG Stuttgart,2009.
• Leitfaden Phytotherapie, Heinz Schiller&Susanne Kammerer; S 144-147 2 Ed. Vertag Urban&Fischer, Munih,
Jena, 2003.
• Mer Harvi et.al, International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health 2009,2,189-201
• PDR For Nutritional Supplements, Flaxseed Oil, s 218-221, Second Edition, Thomson Reuters, Montvale,2008.
• RxMediaPharma Prof Dr. Levent Ustunes 2012.
• Bahram H. Arjmandi et al. Flaxseed Supplementation Positively Influences Bone Metabolism in
NAR ÇEKİRDEĞİ YAĞI
• Ephraim P Lansky, Robert A. Newmana, Punica Granatum (Pomegranate) And Its Potential For Prevention
and Treatment of Inflammation and cancer; Journal of Ethnopharmacology 109 (2007) 177-206.
• Suat Ucar, Selhan Karago . The slow pyrolysis of pomegranate seeds: The effect of temperature on the
product yields and bio-oil properties J. Anal. Appl. Pyrolysis 84 (2009) 151-156
• Filomena de Nigris, Maria Luisa et.al., Nitric Oxide 17 (2007) 50-54.
• Guangmin Liu, Xiang Xu, Quinfeng Hao, Yanxiang Gao; Food Science and Technology 42 (2009) 1491-1495.
• Muhammad Nadeem Aslama, Ephraim Philip Lansky, James Varani, Journal of Ethnopharmacology 103
(2006) 311-318.
• Li He, Honggao Xu, Xuan Liu, Wenhao He, Fang Yuan, Zhangun Hou, Yanxiang Gao; Identification of
phenolic compounds from pomegranate (Punica granatum L.) seed residues and investigation into their
antioxidant capacities by HLPC-ABTS+assay; Food Research International, 2010.
• I.A.T.M. Meerts, C.M. Verspeek-Rip et.al., Food and Chemical Toxicology 47 (2009) 1085-109.
RÜŞEYM YAĞI
• Nurhan T. Dunford; gourmet and health prompting speciality oils AOCS monograf series on oil seeds chapter
13 s. 359-376.
• Alessandri; C.;P. Pignatelli; et al. Alpha Linoleinic Acid-Rich Wheat Germ Oil Decreases Oxidaitve Stres and
Cd40 Ligand in patients with Mild Hypercholestrerolemia, Arterioscler, Thromb. Vasc. Biol.2006,26, 2577-2578.
• Anderson, R.J;R.L; Shringer G.O Burr. The Phytosterols of Wheat Germ Oil J. Am Chem. Soc. 1926.48, 2987-
2996.
• Arruzazabala, M.L; D.R.M Carbajal; M. Garcia; V. Fraga, Thrombosis Res. 1993.69 321-327
• Consolazio, C.F; L.O Matous; R.A Nelson: G.J Isaac L.M Hursh. J.Appl.Physiol. 1964 19:265-267.
• Taylor J.C; Prapport L; Blockwood G., Octocosanol in human health. Nutrition 2003 19: 192-195
• Gourmet and Health – Promoting Specialty Oils, 2009, Urbana, Illinois, 359–376.
• Nutritional Supplement Review. Wheat Germ Oil Nutritional Compound. Page:169.
ZEYTİNYAĞLI KUDRET NARI
• Abhishek Tongia, Sudhir Kumar Tongia, and Mangala Dave. “Phytochemical determination and extraction of
Momordica charantia fruit and its hypoglycemic potentiation of oral hypoglycemic drugs in diabetes mellitus
(NIDDM).” Indian Journal of Physiology and Pharmacology 2004; 48 (2): 241-244.
• Ahmad, Zuraini, et al. “In vitro anti-diabetic activities and chemical analysis of polypeptide-k and oil isolated
from seeds of Momordica charantia (bitter gourd).” Molecules 2012; 17 (8): 9631-9640.
• Yeh, Gloria Y., et al. “Systematic review of herbs and dietary supplements for glycemic control in diabetes.”
Diabetes care 2003; 26 (4): 1277-1294.
• Leatherdale, B. A., et al. “Improvement in glucose tolerance due to Momordica charantia (karela).” British
medical journal (Clinical research ed.) 1981; 282 (6279): 1823.
• “Momordica charantia (Bitter melon)” Alternative Medicine Review December 2007; Volume 12, Number 4.
• Joseph, Baby, and D. Jini. “Antidiabetic effects of Momordica charantia (bitter melon) and its medicinal
potency.” Asian Pacific Journal of Tropical Disease 2013; 3 (2): 93-102.
• Padmashree, Ananthan, et al. “Studies on the antioxygenic activity of bitter gourd (Momordica charantia)
and its fractions using various in vitro models.” Journal of the Science of Food and Agriculture 2011; 91 (4):
776-782.
• Gurbuz, Ilhan, et al. “Anti-ulcerogenic effect of Momordica charantia L. fruits on various ulcer models in rats.”
Journal of Ethnopharmacology 2000; 71 (1): 77-82.
• Braca, Alessandra, et al. “Chemical composition and antimicrobial activity of Momordica charantia seed
essential oil.” Fitoterapia 2008; 79 (2): 123-125.
.KİŞNİŞ YAĞI
• BALDWİN Nigel; CANTOX Intertek Initial Assessment Coriander Seed Oil. Food Safety Authority of Ireland,
Haziran 2011.
• CIOANCA, Oana, et al. Cognitive-enhancing and antioxidant activities of inhaled coriander volatile oil in
amyloid β (1–42) rat model of Alzheimer’s disease. Physiology & behavior, 2013, 120: 193-202.
• EMAMGHOREISHI, Masoumeh; KHASAKI, Mohammad; AAZAM, Maryam Fath. Coriandrum sativum:
evaluation of its anxiolytic effect in the elevated plus-maze. Journal of ethnopharmacology, 2005, 96.3:
365-370.
• EMAM, GHOREYSHI M.; HEYDARI, HAMEDANI G. Sedative-hypnotic activity of extracts and essential oil of
coriander seeds. 2006.
• SAHIB, Najla Gooda, et al. Coriander (Coriandrum sativum L.): A Potential Source of High-Value Components
for Functional Foods and Nutraceuticals-A Review. Phytotherapy Research, 2013, 27.10: 1439-1456.
• SAMOJLIK, Isidora, et al. Antioxidant and hepatoprotective potential of essential oils of coriander
(Coriandrum sativum L.) and caraway (Carum carvi L.)(Apiaceae). Journal of Agricultural and Food Chemistry,
2010, 58.15: 8848-8853.
• SOURMAGHI, Mohammad Hossein Salehi, et al. Comparison of essential oil composition and antimicrobial
activity of Coriandrum sativum L. extracted by hydrodistillation and microwave-assisted hydrodistillation.
Journal of food science and technology, 2015, 52.4: 2452-2457.
• BURDOCK, George A.; CARABIN, Ioana G. Safety assessment of coriander (Coriandrum sativum L.) essential
oil as a food ingredient. Food and Chemical Toxicology, 2009, 47.1: 22-34.
• BEIKERT, F. C., et al. Topical treatment of tinea pedis using 6% coriander oil in unguentum leniens: a
randomized, controlled, comparative pilot study. Dermatology, 2013, 226.1: 47-51.
• REUTER, Juliane, et al. Anti-inflammatory potential of a lipolotion containing coriander oil in the ultraviolet
erythema test. JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft, 2008, 6.10: 847-851.
• SILVA, Filomena, et al. Coriander (Coriandrum sativum L.) essential oil: its antibacterial activity and mode of
action evaluated by flow cytometry. Journal of Medical Microbiology, 2011, 60.10: 1479-1486.
• CASETTI, F., et al. Antimicrobial activity against bacteria with dermatological relevance and skin tolerance of
the essential oil from Coriandrum sativum L. fruits. Phytotherapy Research, 2012, 26.3: 420-424.
• DE ALMEIDA FREIRES, Irlan, et al. Coriandrum sativum L.(coriander) essential oil: antifungal activity and
mode of action on Candida spp., and molecular targets affected in human whole-genome expression. 2014.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
• Ernesto Hernandez Pharmaceutical and Cosmetic Use of lipids Texas A&M University, College Station, Texas.
• Agero AL, Verallo-Rowell VM (September2004). A randomized double-blind controlled trial comparing extra
virgin coconout oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis. Dermatitis 15 (3): 109-16.
• Rele, A; Mohile, R (2003). Effect of mineral oil, sunflower oil and coconout oil on prevention of hair damage’
Journal of cosmetic science 54 (2): 175-192
• A.M.Marinai Y.B. Che Man and I.Amin. Virgin coconout oil. Emerging functional food oil. Trends in Food
Science&Technology 20 (2009) 481-487.
• K.G. Nevin T. Rajamohan. Effect of Topical Application of Virgin Coconout Oil on Skin Components and
Antioaxidant Status during Dermal Wound Healing in Young Rats. Skin Pharmacol Physiol 2010;23:290-297.
• Michael Raffii, MD, PhD, Coconout oil and Alzheimer’ s Disease Cooperative Study July 2012 No: 44.
• K.G Nevin, T. Rajamohan. Virgin coconout oil supplemented diet increases the antioxidant status in rats.
Food Chemistry 99 (2006) 260-266.
• Intahphuak S, Khonsung P, Panthong A. Anti-inflammatory, analgesic and antipyretic activities of virgin
coconout oil. Pharm Biol. 2010 Feb;48 (2) 151-7.
KEREVİZ TOHUMU YAĞI
• Huai, Yaping, et al. L-3-n-butylphthalide protects against vascular dementia via activation of the Akt kinase
pathway. Neural regeneration research, 2013, 8.19: 1733.
• Peng, Ying, et al. L-3-n-butylphthalide improves cognitive impairment and reduces amyloid-s in a transgenic
model of Alzheimer’s disease. The Journal of Neuroscience, 2010, 30.24: 8180-8189.
• Xiang, Jing, et al. L-3-n-butylphthalide improves cognitive impairment of APP/PS1 mice by BDNF/TrkB/PI3K/
AKT pathway. International journal of clinical and experimental medicine, 2014, 7.7: 1706.
• Xiong, Nian, et al. Dl-3-n-butylphthalide, a natural antioxidant, protects dopamine neurons in rotenone
models for Parkinson’s disease. Neurobiology of aging, 2012, 33.8: 1777-1791.
• Huang, Jin-zhong, et al. dl-3-n-Butylphthalide prevents oxidative damage and reduces mitochondrial
dysfunction in an MPP+-induced cellular model of Parkinson’s disease. Neuroscience letters, 2010, 475.2: 89-94.
• Zhu, Jun; ZHANG, Yantao; YANG, Changhai. Protective effect of 3-n-butylphthalide against hypertensive
nephropathy in spontaneously hypertensive rats. Molecular medicine reports, 2015, 11.2: 1448-1454.
• Moghadam, Maryam Hassanpour; IMENSHAHIDI, Mohsen; MOHAJERI, Seyed Ahmad. Antihypertensive effect
of celery seed on rat blood pressure in chronic administration. Journal of medicinal food, 2013, 16.6: 558-563.
• Baananou, Sameh, et al. Antiulcerogenic and antibacterial activities of Apium graveolens essential oil and
extract. Natural product research, 2013, 27.12: 1075-1083.
• Zhou, Yong, et al. A novel compound from celery seed with a bactericidal effect against Helicobacter pylori.İnsan yaşamı için gerekli en önemli enerji kaynakları arasında yer alan yağların sağlıklı bir yaşama katkı sağlayan pek çok faydası bulunuyor. Meyvelerden, bitkilerden ve tohumlardan elde edilen, eski çağlardan itibaren kullanımları olan yağların bu faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Vücudumuzun üretemediği ve dışarıdan almamız gereken maddeler esansiyel (elzem) olarak adlandırılıyor. Cold Press (soğuk pres) yöntemi ile hiçbir ısıl ve kimyasal işlem uygulanmadan elde edilen yağlarda Omega 3 ve Omega 9 gibi esansiyel yağ asitleri doğal olarak yağa geçiyor. Tamamlayıcı Tıp, Akapunktur ve GAPS Danışmanı Dr. Didem Gülmez Cold Press yağların sağlığa olumlu etkilerinin olduğunu söylüyor.
1. Metabolizmayı Hızlandırmak ve Kilo Vermek İçin Cold Press Aspir Yağı
Esansiyel doymamış yağ asitlerini yüksek miktarda içeren aspir yağının, hipolipidemik yani yağ seviyesini azaltıcı etkisi bulunuyor. Aspir Yağı içeriğindeki CLA (Conjugated Linoleic Acid / Konjuge Linoleik Asit) yağ depolanmasını azaltmaya yardımcı olduğu için günümüzde diyet ve egzersiz programlarına Aspir Yağı eklenebilir.
2. Kış Aylarında Bağışıklık Sistemininin Destekçisi ve Alerjik Rinit Tedavisine Yardımcı Cold Press Çörek Otu Yağı
Soğuk kış aylarının bizleri beklediği bugünlerde zayıflayan bağışıklık sistemimiz desteğe ihtiyaç duyuyor. Cold Press yöntemi ile üretilen çörek otu yağı esansiyel yağ asitleri içeriğinden zengin olup bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı oluyor. Elde edilen araştırmaların sonuçları, çörek otu yağı kullanımı alerjik rinit tedavisinde burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve hapşırma ataklarını da azaltabileceğini gösteriyor. Çörek otu yağı ayrıca antioksidan, kan lipid seviyelerini düzenleyici etki de gösteriyor. Haricen kullanımda ise çörek otu yağı sedef, vitiligo ve ekzema tedavilerine de destek oluyor.
3. Yaşlanma Etkilerine Karşı Cold Press Nar Çekirdeği Yağı
Nar çekirdeği yağı, nar çekirdeğine özel, çok güçlü bir antioksidan olan Punisik Asit (Omega 5) içeriği ile son yıllarda dünya çapında ilgi görüyor. Nar Çekirdeği Yağı, güçlü antioksidan etkisiyle kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor. Nar çekirdeği yağı ayrıca anti-aging (yaşlanma etkilerini geciktirici) özelliği ve haricen emiliminin hızlı olması nedeniyle özellikle kadınlar tarafından tercih ediliyor.
4. Yüksek Enerjiye İhtiyaç Duyanlar ve Performanslarını Artırmak İsteyenler İçin Gluten İçermeyen Cold Press Rüşeym Yağı
Çalışanlar, öğrenciler, sporcular… Herkes yoğun temponun içerisinde kimi zaman gereğinden fazla yorgunluk hissediyor. Buğday tanesinin embriyo kısmı olan rüşeym, beslenme için gerekli tüm enerji ve besin kaynaklarını bünyesinde barındırıyor. Çok değerli bir yağ olan rüşeym yağının elde edilmesi oldukça zor. Yapısında A ve D vitaminlerini doğal olarak bulundurmasının yanı sıra E vitamini oranı da çok yüksek olan rüşeym yağı yaşlanma etkilerini geciktirmeye ve vücut direncini artırmaya yardımcı oluyor. Yağda çözülen vitaminleri içermesi nedeniyle de antioksidan özelliğe sahip rüşeym yağı için Dr. Didem Gülmez; “Polikosanol formülasyonları "Antifatik İlaçlar (Yorgunluk giderici)" olarak da kullanılabilir. Bu nedenle yüksek enerji gereksinimi olan kişilerin fiziksel performansını artırmaya destek olduğu için sporcular, sınava hazırlanan gençler ya da yoğun tempoda
çalışan, genel yorgunluk problemi olan kişilerin günlük besin programlarına rüşeym yağının dahil edilebileceğini” söylüyor.
5. Erkeklerin Korkulu Rüyası Prostata Karşı Kabak Çekirdeği Yağı
Kabak çekirdeği yağı, vücudumuz için gerekli esansiyel yağ asitlerini içeriyor. Ayrıca kabak çekirdeği yağının yapısında özel steroller ve E vitamini bulunuyor. Kabak çekirdeği yağının prostat sorunlarının azaltılmasında yardımcı olduğu birçok araştırma ile gösterilmiş durumda. Özellikle Benign Prostat Hiperplazisine (BPH - iyi huylu prostat büyümesi) karşı en çok kullanılan bitkisel takviyeler arasında yer alıyor. Kabak çekirdeği yağı ayrıca iyi kolesterol olarak bilinen HDL’yi de yükseltmeye yardımcı oluyor.
6. Alzheimer Hastalığı’ndan Korunmak İçin Cold Press Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağında bulunan MCT (orta zincirli trigliserid) karaciğerde keton cisimciklerine dönüşür ve bunlar da beyinde enerji kaynağı olarak kullanılır. Hindistan cevizi yağının Alzheimer hastalığında potansiyel kullanımı ile ilgili teorinin arkasında, Alzheimer hastalarında beyin hücrelerinin glikozu kullanma ve enerji elde edebilme yeteneklerinin zayıflaması, Hindistan cevizi yağındaki MCT’nin ise bu tür hastalarda iyi bir enerji kaynağı olarak kullanılabilmesi yatmaktadır.
7. Parkinson Hastalığı Tedavisine Destek Olarak Kereviz Tohumu Yağı
Kereviz tohumu yağının yapısındaki etkili bileşikler sayesinde vasküler demansa (damar hastalığına
bağlı bunama) karşı koruyucu etkisinin olabileceği ve Alzheimer hastalığında bilişsel fonksiyonları iyileştirebileceği bilimsel çalışmalarda yer alıyor. Cold Press kereviz tohumu yağı, nöroprotektif (sinir koruyucu) etkileri ile Parkinson hastalığı gibi merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarında da tedaviye yardımcı olarak kullanılabiliyor.
8. Gastrit, Ülser ve Diyabet Tedavilerine Destek Olarak Zeytinyağlı Kudret Narı
Zeytinyağlı kudret narının içeriğinde birçok fitobileşik yer alıyor. "Polipeptid k (PPK)" gibi bileşikler sayesinde zeytinyağlı kudret narı diyabetli hastalarda kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olarak kullanılıyor. Ayrıca zeytinyağlı kudret narının yara iyileştirici özelliklerinden dolayı ülser tedavisine de yardımcı olabileceği çalışmalarda gösteriliyor.
9. Çağımızın Problemi Kaygı ve Endişeye Karşı Cold Press Kişniş Yağı
Cold Press yöntemi ile elde edilen kişniş yağı tekli doymamış yağ asitlerinden olan petroselinik asit içeriği açısından zengin, değerli bir yağ olarak biliniyor. Çalışmalarda kişniş yağının anksiyete (kaygı), konvülsiyon (istem dışı şiddetli kas kasılması) gibi rahatsızlıklarda etkili olabileceği gösteriliyor. Ayrıca kişniş yağının sedatif (uyku verici) özelliği bulunabileceği bilimsel yayınlarda yer alıyor.
10. Vejetaryenler İçin Keten Tohumu Yağı
Cold pressed keten tohumu yağı bitkisel Omega 3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ALA) açısından zengin bir kaynaktır. Cold Press Keten Tohumu yağı vejetaryenler ve balık yağı tüketemeyenler için iyi bir bitkisel Omega 3 kaynağıdır ve zihinsel gelişimi destekler. Keten Tohumu Yağı ayrıca kabızlık problemlerini önlemeye destek olarak da kullanılabilmektedir. Kabızlık problemi yaşayan kişilerin 4 tatlı kaşığı Cold Press keten tohumu yağını 1 kase yoğurda ekleyerek günde bir kez olmak üzere bir hafta boyunca tüketmeleri önerilmektedir.
ZADE VITAL® HAKKINDA:
Dünyanın önde gelen sıvı yağ üreticilerinden olan Helvacızade tarafından, Türkiye’nin ilk sağlıklı yaşam markası olarak üretilen Zade Vital®, Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi ARGEFAR işbirliğiyle geliştirildi. 2 yıl boyunca stabilite analizleri ARGEFAR tarafından yapılarak tüm ürünlerin kalitesi test edildi. İleri teknolojisi ve 60 kişilik bilim grubu ile çalışmalarına devam eden Helvacızade aralarında aspir, ceviz, çörek otu, kabak çekirdeği, keten tohumu, nar çekirdeği, rüşeym, üzüm çekirdeği, ısırgan tohumu, susam, haşhaş gibi Türkiye'nin değerli bitki, meyve ve
tohumlarını Cold Press yöntemiyle dünya standartlarında bir besin desteği haline getirdi. Türkiye genelinde 11.800’ü aşkın eczanede satışa sunulan Zade Vital® ile ilgili detaylı bilgi için; www.zadevital.com internet adresini ziyaret edebilirsiniz.
Referanslar
ASPİR YAĞI
• Blankson H, Stakkestad J.A., Fagertun H., Thom E,J Wadstein J., Gudmundsen O; Conjugated Linoleic Acid
Reduces Body Fat Mass in overweight and Obese Humans; Nutr. 130:2943-2948,2000. Human Nutrition and
Metabolism.
• Watanable MI., Uwekawa H, Takahashi T, Furuichi Y. Laboratory of Nutritional Chemistry, Department of
Agricultural Chemistry, Faculty of Bioresources, Mie University, Tsu, Mie 514-8507, Japan.
• Lee Y.S, Oh S.W, Chang J, Kim I.H Chemical composition and oxidative stability of safflower oil prepared from
safflower seed roasted with different temperatures. Food Chemistry 84 (2004); 1-6.
• Sevil Kurban İdris Mehmetoğlu Konjuge Linoleik Asit Metabolizması ve Fizyolojik Etkileri Turk Klinik
Biyokimya Derg 2006; 4 (2): 89-100
ÇÖREK OTU YAĞI
• Schleicher P, Saleh M.Black cumin seed: the magical Egyptian herb for allergies, asthma, and immune
disordes. Vermont Healing Arts Press; 1998. P 90.
• Rochester, Al-Rowais NA. Herbal Medicine in the treatment of diabetes mellitus. Saudi Med J2002;23:1327-31.
• Hufmann MA. Proc Nutr Soc 2003;62:371-81.
• Omar A Ghosheh S, Abdulghani A, Houdi A, Crookscor PA, J Pharm Biomed Anal 1999;19:757-62.
• Al-Jassir MS. Chemical composition and microflora of black cumin (Nigella sativa L)seeds growing in Saudi
Arabia. Food Chem 1992;45:239-42.
• Mahmoud MR, El-Abhar HS, Saleh S.J Ethnopharmacol 2002;79:1-11.
• Al-Gaby AM. Nahrung 1998;42:290-4.).
• Ali BH, Blunden G. Pharmacological and toxicological properties of Nigella sativa. Phytohter Res. 2003;17
(4):299-305.
• Salem ML.Immunomodulatory and immunotherapeutic properties of the Nigella sativa L seed.Int.
Immunopharmacol. 2005;5:1749-1770.
• Ahmad Najimi et al. Effect of Nigella sativa oil on various clinical and biochemical parameters of insulin
resistance syndrome. Int J Diabetes Dev Ctries. 2008 Jan-Mar; 28 (1):11-14.
KABAK ÇEKİRDEĞİ YAĞI
• Nitsch-Fitz, R., Egger, E., Wutzel, H.,&Maruna, H. (1979). Acta Medica Empirica, 12,1009-1013.
• Teppner, H. (2000).Cucurbita pepo (Cucurbitaceae)-history, seed coat types, thin coated seeds and their
genetics. Phyton, 40,1-42.
• Murkovic, M., Hillebrand, A., Winkler, j., Leitner,E.,&Pfannhauser, W.(1996). Variability of fatty acid content
in pumkinseeds (Cucurbita pepo L). European Food Research and Technology, 203,216-219.
• Miettinen, T.A, Puska P., Gylling, H., Vanhanen, H., &Vartianien, E. (1995). New England Journal of Medicine,
16, 1308-1312.
• Awad,A.B., von Holtz, R.L., Cone,J.P., Fink, C.S.,&Chen,Y-C-. (1998).b-sitosterol inhibits the growth of HT-29
human colon cancer cells by activating the sphingomyelin cycle. Anticancer Research,18,471-479.
• Heeok Hong et al. Effects of pumpkin seed oil and saw palmetto oil in Korean men with symptomatic benign
prostatic hyperplasia. Nutrition Research and Practice (2009), 3(4), 323-327.
KETEN TOHUMU YAĞI
• Prof.Dr. Ulvi Zeybek, Ecz. Muzaffer Haksel Turkiye’ de ve Dunyada Onemli Tıbbi Bitkiler ve Kullanımları;
ARGEFAR&HELVACIZADE SAĞLIK YAYINLARI-1, İzmir-2011
• Turkiye’ de Bitkiler ile Tedavi, Prof.Dr.Burhan Baytop S. 262-263 2. Baskı Npbel Tıp Kitapevi 1999.
• Heilplanzaen Praxis Heute, Siegried Baumler; S.265-267 Verlag Urban&Fischer, Munih 2007.
• Herball Drugs and Phytopharmaceuticals, Max Witchti; S.342-346,3.Ed Medpharm Scientific Publishers,
Stuttgart,2004.
• Teedrogen Und Phytoparmaka, Max Witchtl; S. 392-396 5.Ed. WVG Stuttgart,2009.
• Leitfaden Phytotherapie, Heinz Schiller&Susanne Kammerer; S 144-147 2 Ed. Vertag Urban&Fischer, Munih,
Jena, 2003.
• Mer Harvi et.al, International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health 2009,2,189-201
• PDR For Nutritional Supplements, Flaxseed Oil, s 218-221, Second Edition, Thomson Reuters, Montvale,2008.
• RxMediaPharma Prof Dr. Levent Ustunes 2012.
• Bahram H. Arjmandi et al. Flaxseed Supplementation Positively Influences Bone Metabolism in
NAR ÇEKİRDEĞİ YAĞI
• Ephraim P Lansky, Robert A. Newmana, Punica Granatum (Pomegranate) And Its Potential For Prevention
and Treatment of Inflammation and cancer; Journal of Ethnopharmacology 109 (2007) 177-206.
• Suat Ucar, Selhan Karago . The slow pyrolysis of pomegranate seeds: The effect of temperature on the
product yields and bio-oil properties J. Anal. Appl. Pyrolysis 84 (2009) 151-156
• Filomena de Nigris, Maria Luisa et.al., Nitric Oxide 17 (2007) 50-54.
• Guangmin Liu, Xiang Xu, Quinfeng Hao, Yanxiang Gao; Food Science and Technology 42 (2009) 1491-1495.
• Muhammad Nadeem Aslama, Ephraim Philip Lansky, James Varani, Journal of Ethnopharmacology 103
(2006) 311-318.
• Li He, Honggao Xu, Xuan Liu, Wenhao He, Fang Yuan, Zhangun Hou, Yanxiang Gao; Identification of
phenolic compounds from pomegranate (Punica granatum L.) seed residues and investigation into their
antioxidant capacities by HLPC-ABTS+assay; Food Research International, 2010.
• I.A.T.M. Meerts, C.M. Verspeek-Rip et.al., Food and Chemical Toxicology 47 (2009) 1085-109.
RÜŞEYM YAĞI
• Nurhan T. Dunford; gourmet and health prompting speciality oils AOCS monograf series on oil seeds chapter
13 s. 359-376.
• Alessandri; C.;P. Pignatelli; et al. Alpha Linoleinic Acid-Rich Wheat Germ Oil Decreases Oxidaitve Stres and
Cd40 Ligand in patients with Mild Hypercholestrerolemia, Arterioscler, Thromb. Vasc. Biol.2006,26, 2577-2578.
• Anderson, R.J;R.L; Shringer G.O Burr. The Phytosterols of Wheat Germ Oil J. Am Chem. Soc. 1926.48, 2987-
2996.
• Arruzazabala, M.L; D.R.M Carbajal; M. Garcia; V. Fraga, Thrombosis Res. 1993.69 321-327
• Consolazio, C.F; L.O Matous; R.A Nelson: G.J Isaac L.M Hursh. J.Appl.Physiol. 1964 19:265-267.
• Taylor J.C; Prapport L; Blockwood G., Octocosanol in human health. Nutrition 2003 19: 192-195
• Gourmet and Health – Promoting Specialty Oils, 2009, Urbana, Illinois, 359–376.
• Nutritional Supplement Review. Wheat Germ Oil Nutritional Compound. Page:169.
ZEYTİNYAĞLI KUDRET NARI
• Abhishek Tongia, Sudhir Kumar Tongia, and Mangala Dave. “Phytochemical determination and extraction of
Momordica charantia fruit and its hypoglycemic potentiation of oral hypoglycemic drugs in diabetes mellitus
(NIDDM).” Indian Journal of Physiology and Pharmacology 2004; 48 (2): 241-244.
• Ahmad, Zuraini, et al. “In vitro anti-diabetic activities and chemical analysis of polypeptide-k and oil isolated
from seeds of Momordica charantia (bitter gourd).” Molecules 2012; 17 (8): 9631-9640.
• Yeh, Gloria Y., et al. “Systematic review of herbs and dietary supplements for glycemic control in diabetes.”
Diabetes care 2003; 26 (4): 1277-1294.
• Leatherdale, B. A., et al. “Improvement in glucose tolerance due to Momordica charantia (karela).” British
medical journal (Clinical research ed.) 1981; 282 (6279): 1823.
• “Momordica charantia (Bitter melon)” Alternative Medicine Review December 2007; Volume 12, Number 4.
• Joseph, Baby, and D. Jini. “Antidiabetic effects of Momordica charantia (bitter melon) and its medicinal
potency.” Asian Pacific Journal of Tropical Disease 2013; 3 (2): 93-102.
• Padmashree, Ananthan, et al. “Studies on the antioxygenic activity of bitter gourd (Momordica charantia)
and its fractions using various in vitro models.” Journal of the Science of Food and Agriculture 2011; 91 (4):
776-782.
• Gurbuz, Ilhan, et al. “Anti-ulcerogenic effect of Momordica charantia L. fruits on various ulcer models in rats.”
Journal of Ethnopharmacology 2000; 71 (1): 77-82.
• Braca, Alessandra, et al. “Chemical composition and antimicrobial activity of Momordica charantia seed
essential oil.” Fitoterapia 2008; 79 (2): 123-125.
.KİŞNİŞ YAĞI
• BALDWİN Nigel; CANTOX Intertek Initial Assessment Coriander Seed Oil. Food Safety Authority of Ireland,
Haziran 2011.
• CIOANCA, Oana, et al. Cognitive-enhancing and antioxidant activities of inhaled coriander volatile oil in
amyloid β (1–42) rat model of Alzheimer’s disease. Physiology & behavior, 2013, 120: 193-202.
• EMAMGHOREISHI, Masoumeh; KHASAKI, Mohammad; AAZAM, Maryam Fath. Coriandrum sativum:
evaluation of its anxiolytic effect in the elevated plus-maze. Journal of ethnopharmacology, 2005, 96.3:
365-370.
• EMAM, GHOREYSHI M.; HEYDARI, HAMEDANI G. Sedative-hypnotic activity of extracts and essential oil of
coriander seeds. 2006.
• SAHIB, Najla Gooda, et al. Coriander (Coriandrum sativum L.): A Potential Source of High-Value Components
for Functional Foods and Nutraceuticals-A Review. Phytotherapy Research, 2013, 27.10: 1439-1456.
• SAMOJLIK, Isidora, et al. Antioxidant and hepatoprotective potential of essential oils of coriander
(Coriandrum sativum L.) and caraway (Carum carvi L.)(Apiaceae). Journal of Agricultural and Food Chemistry,
2010, 58.15: 8848-8853.
• SOURMAGHI, Mohammad Hossein Salehi, et al. Comparison of essential oil composition and antimicrobial
activity of Coriandrum sativum L. extracted by hydrodistillation and microwave-assisted hydrodistillation.
Journal of food science and technology, 2015, 52.4: 2452-2457.
• BURDOCK, George A.; CARABIN, Ioana G. Safety assessment of coriander (Coriandrum sativum L.) essential
oil as a food ingredient. Food and Chemical Toxicology, 2009, 47.1: 22-34.
• BEIKERT, F. C., et al. Topical treatment of tinea pedis using 6% coriander oil in unguentum leniens: a
randomized, controlled, comparative pilot study. Dermatology, 2013, 226.1: 47-51.
• REUTER, Juliane, et al. Anti-inflammatory potential of a lipolotion containing coriander oil in the ultraviolet
erythema test. JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft, 2008, 6.10: 847-851.
• SILVA, Filomena, et al. Coriander (Coriandrum sativum L.) essential oil: its antibacterial activity and mode of
action evaluated by flow cytometry. Journal of Medical Microbiology, 2011, 60.10: 1479-1486.
• CASETTI, F., et al. Antimicrobial activity against bacteria with dermatological relevance and skin tolerance of
the essential oil from Coriandrum sativum L. fruits. Phytotherapy Research, 2012, 26.3: 420-424.
• DE ALMEIDA FREIRES, Irlan, et al. Coriandrum sativum L.(coriander) essential oil: antifungal activity and
mode of action on Candida spp., and molecular targets affected in human whole-genome expression. 2014.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
• Ernesto Hernandez Pharmaceutical and Cosmetic Use of lipids Texas A&M University, College Station, Texas.
• Agero AL, Verallo-Rowell VM (September2004). A randomized double-blind controlled trial comparing extra
virgin coconout oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis. Dermatitis 15 (3): 109-16.
• Rele, A; Mohile, R (2003). Effect of mineral oil, sunflower oil and coconout oil on prevention of hair damage’
Journal of cosmetic science 54 (2): 175-192
• A.M.Marinai Y.B. Che Man and I.Amin. Virgin coconout oil. Emerging functional food oil. Trends in Food
Science&Technology 20 (2009) 481-487.
• K.G. Nevin T. Rajamohan. Effect of Topical Application of Virgin Coconout Oil on Skin Components and
Antioaxidant Status during Dermal Wound Healing in Young Rats. Skin Pharmacol Physiol 2010;23:290-297.
• Michael Raffii, MD, PhD, Coconout oil and Alzheimer’ s Disease Cooperative Study July 2012 No: 44.
• K.G Nevin, T. Rajamohan. Virgin coconout oil supplemented diet increases the antioxidant status in rats.
Food Chemistry 99 (2006) 260-266.
• Intahphuak S, Khonsung P, Panthong A. Anti-inflammatory, analgesic and antipyretic activities of virgin
coconout oil. Pharm Biol. 2010 Feb;48 (2) 151-7.
KEREVİZ TOHUMU YAĞI
• Huai, Yaping, et al. L-3-n-butylphthalide protects against vascular dementia via activation of the Akt kinase
pathway. Neural regeneration research, 2013, 8.19: 1733.
• Peng, Ying, et al. L-3-n-butylphthalide improves cognitive impairment and reduces amyloid-s in a transgenic
model of Alzheimer’s disease. The Journal of Neuroscience, 2010, 30.24: 8180-8189.
• Xiang, Jing, et al. L-3-n-butylphthalide improves cognitive impairment of APP/PS1 mice by BDNF/TrkB/PI3K/
AKT pathway. International journal of clinical and experimental medicine, 2014, 7.7: 1706.
• Xiong, Nian, et al. Dl-3-n-butylphthalide, a natural antioxidant, protects dopamine neurons in rotenone
models for Parkinson’s disease. Neurobiology of aging, 2012, 33.8: 1777-1791.
• Huang, Jin-zhong, et al. dl-3-n-Butylphthalide prevents oxidative damage and reduces mitochondrial
dysfunction in an MPP+-induced cellular model of Parkinson’s disease. Neuroscience letters, 2010, 475.2: 89-94.
• Zhu, Jun; ZHANG, Yantao; YANG, Changhai. Protective effect of 3-n-butylphthalide against hypertensive
nephropathy in spontaneously hypertensive rats. Molecular medicine reports, 2015, 11.2: 1448-1454.
• Moghadam, Maryam Hassanpour; IMENSHAHIDI, Mohsen; MOHAJERI, Seyed Ahmad. Antihypertensive effect
of celery seed on rat blood pressure in chronic administration. Journal of medicinal food, 2013, 16.6: 558-563.
• Baananou, Sameh, et al. Antiulcerogenic and antibacterial activities of Apium graveolens essential oil and
extract. Natural product research, 2013, 27.12: 1075-1083.
• Zhou, Yong, et al. A novel compound from celery seed with a bactericidal effect against Helicobacter pylori.İnsan yaşamı için gerekli en önemli enerji kaynakları arasında yer alan yağların sağlıklı bir yaşama katkı sağlayan pek çok faydası bulunuyor. Meyvelerden, bitkilerden ve tohumlardan elde edilen, eski çağlardan itibaren kullanımları olan yağların bu faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Vücudumuzun üretemediği ve dışarıdan almamız gereken maddeler esansiyel (elzem) olarak adlandırılıyor. Cold Press (soğuk pres) yöntemi ile hiçbir ısıl ve kimyasal işlem uygulanmadan elde edilen yağlarda Omega 3 ve Omega 9 gibi esansiyel yağ asitleri doğal olarak yağa geçiyor. Tamamlayıcı Tıp, Akapunktur ve GAPS Danışmanı Dr. Didem Gülmez Cold Press yağların sağlığa olumlu etkilerinin olduğunu söylüyor.
1. Metabolizmayı Hızlandırmak ve Kilo Vermek İçin Cold Press Aspir Yağı
Esansiyel doymamış yağ asitlerini yüksek miktarda içeren aspir yağının, hipolipidemik yani yağ seviyesini azaltıcı etkisi bulunuyor. Aspir Yağı içeriğindeki CLA (Conjugated Linoleic Acid / Konjuge Linoleik Asit) yağ depolanmasını azaltmaya yardımcı olduğu için günümüzde diyet ve egzersiz programlarına Aspir Yağı eklenebilir.
2. Kış Aylarında Bağışıklık Sistemininin Destekçisi ve Alerjik Rinit Tedavisine Yardımcı Cold Press Çörek Otu Yağı
Soğuk kış aylarının bizleri beklediği bugünlerde zayıflayan bağışıklık sistemimiz desteğe ihtiyaç duyuyor. Cold Press yöntemi ile üretilen çörek otu yağı esansiyel yağ asitleri içeriğinden zengin olup bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı oluyor. Elde edilen araştırmaların sonuçları, çörek otu yağı kullanımı alerjik rinit tedavisinde burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve hapşırma ataklarını da azaltabileceğini gösteriyor. Çörek otu yağı ayrıca antioksidan, kan lipid seviyelerini düzenleyici etki de gösteriyor. Haricen kullanımda ise çörek otu yağı sedef, vitiligo ve ekzema tedavilerine de destek oluyor.
3. Yaşlanma Etkilerine Karşı Cold Press Nar Çekirdeği Yağı
Nar çekirdeği yağı, nar çekirdeğine özel, çok güçlü bir antioksidan olan Punisik Asit (Omega 5) içeriği ile son yıllarda dünya çapında ilgi görüyor. Nar Çekirdeği Yağı, güçlü antioksidan etkisiyle kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor. Nar çekirdeği yağı ayrıca anti-aging (yaşlanma etkilerini geciktirici) özelliği ve haricen emiliminin hızlı olması nedeniyle özellikle kadınlar tarafından tercih ediliyor.
4. Yüksek Enerjiye İhtiyaç Duyanlar ve Performanslarını Artırmak İsteyenler İçin Gluten İçermeyen Cold Press Rüşeym Yağı
Çalışanlar, öğrenciler, sporcular… Herkes yoğun temponun içerisinde kimi zaman gereğinden fazla yorgunluk hissediyor. Buğday tanesinin embriyo kısmı olan rüşeym, beslenme için gerekli tüm enerji ve besin kaynaklarını bünyesinde barındırıyor. Çok değerli bir yağ olan rüşeym yağının elde edilmesi oldukça zor. Yapısında A ve D vitaminlerini doğal olarak bulundurmasının yanı sıra E vitamini oranı da çok yüksek olan rüşeym yağı yaşlanma etkilerini geciktirmeye ve vücut direncini artırmaya yardımcı oluyor. Yağda çözülen vitaminleri içermesi nedeniyle de antioksidan özelliğe sahip rüşeym yağı için Dr. Didem Gülmez; “Polikosanol formülasyonları "Antifatik İlaçlar (Yorgunluk giderici)" olarak da kullanılabilir. Bu nedenle yüksek enerji gereksinimi olan kişilerin fiziksel performansını artırmaya destek olduğu için sporcular, sınava hazırlanan gençler ya da yoğun tempoda
çalışan, genel yorgunluk problemi olan kişilerin günlük besin programlarına rüşeym yağının dahil edilebileceğini” söylüyor.
5. Erkeklerin Korkulu Rüyası Prostata Karşı Kabak Çekirdeği Yağı
Kabak çekirdeği yağı, vücudumuz için gerekli esansiyel yağ asitlerini içeriyor. Ayrıca kabak çekirdeği yağının yapısında özel steroller ve E vitamini bulunuyor. Kabak çekirdeği yağının prostat sorunlarının azaltılmasında yardımcı olduğu birçok araştırma ile gösterilmiş durumda. Özellikle Benign Prostat Hiperplazisine (BPH - iyi huylu prostat büyümesi) karşı en çok kullanılan bitkisel takviyeler arasında yer alıyor. Kabak çekirdeği yağı ayrıca iyi kolesterol olarak bilinen HDL’yi de yükseltmeye yardımcı oluyor.
6. Alzheimer Hastalığı’ndan Korunmak İçin Cold Press Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağında bulunan MCT (orta zincirli trigliserid) karaciğerde keton cisimciklerine dönüşür ve bunlar da beyinde enerji kaynağı olarak kullanılır. Hindistan cevizi yağının Alzheimer hastalığında potansiyel kullanımı ile ilgili teorinin arkasında, Alzheimer hastalarında beyin hücrelerinin glikozu kullanma ve enerji elde edebilme yeteneklerinin zayıflaması, Hindistan cevizi yağındaki MCT’nin ise bu tür hastalarda iyi bir enerji kaynağı olarak kullanılabilmesi yatmaktadır.
7. Parkinson Hastalığı Tedavisine Destek Olarak Kereviz Tohumu Yağı
Kereviz tohumu yağının yapısındaki etkili bileşikler sayesinde vasküler demansa (damar hastalığına
bağlı bunama) karşı koruyucu etkisinin olabileceği ve Alzheimer hastalığında bilişsel fonksiyonları iyileştirebileceği bilimsel çalışmalarda yer alıyor. Cold Press kereviz tohumu yağı, nöroprotektif (sinir koruyucu) etkileri ile Parkinson hastalığı gibi merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarında da tedaviye yardımcı olarak kullanılabiliyor.
8. Gastrit, Ülser ve Diyabet Tedavilerine Destek Olarak Zeytinyağlı Kudret Narı
Zeytinyağlı kudret narının içeriğinde birçok fitobileşik yer alıyor. "Polipeptid k (PPK)" gibi bileşikler sayesinde zeytinyağlı kudret narı diyabetli hastalarda kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olarak kullanılıyor. Ayrıca zeytinyağlı kudret narının yara iyileştirici özelliklerinden dolayı ülser tedavisine de yardımcı olabileceği çalışmalarda gösteriliyor.
9. Çağımızın Problemi Kaygı ve Endişeye Karşı Cold Press Kişniş Yağı
Cold Press yöntemi ile elde edilen kişniş yağı tekli doymamış yağ asitlerinden olan petroselinik asit içeriği açısından zengin, değerli bir yağ olarak biliniyor. Çalışmalarda kişniş yağının anksiyete (kaygı), konvülsiyon (istem dışı şiddetli kas kasılması) gibi rahatsızlıklarda etkili olabileceği gösteriliyor. Ayrıca kişniş yağının sedatif (uyku verici) özelliği bulunabileceği bilimsel yayınlarda yer alıyor.
10. Vejetaryenler İçin Keten Tohumu Yağı
Cold pressed keten tohumu yağı bitkisel Omega 3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ALA) açısından zengin bir kaynaktır. Cold Press Keten Tohumu yağı vejetaryenler ve balık yağı tüketemeyenler için iyi bir bitkisel Omega 3 kaynağıdır ve zihinsel gelişimi destekler. Keten Tohumu Yağı ayrıca kabızlık problemlerini önlemeye destek olarak da kullanılabilmektedir. Kabızlık problemi yaşayan kişilerin 4 tatlı kaşığı Cold Press keten tohumu yağını 1 kase yoğurda ekleyerek günde bir kez olmak üzere bir hafta boyunca tüketmeleri önerilmektedir.
ZADE VITAL® HAKKINDA:
Dünyanın önde gelen sıvı yağ üreticilerinden olan Helvacızade tarafından, Türkiye’nin ilk sağlıklı yaşam markası olarak üretilen Zade Vital®, Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi ARGEFAR işbirliğiyle geliştirildi. 2 yıl boyunca stabilite analizleri ARGEFAR tarafından yapılarak tüm ürünlerin kalitesi test edildi. İleri teknolojisi ve 60 kişilik bilim grubu ile çalışmalarına devam eden Helvacızade aralarında aspir, ceviz, çörek otu, kabak çekirdeği, keten tohumu, nar çekirdeği, rüşeym, üzüm çekirdeği, ısırgan tohumu, susam, haşhaş gibi Türkiye'nin değerli bitki, meyve ve
tohumlarını Cold Press yöntemiyle dünya standartlarında bir besin desteği haline getirdi. Türkiye genelinde 11.800’ü aşkın eczanede satışa sunulan Zade Vital® ile ilgili detaylı bilgi için; www.zadevital.com internet adresini ziyaret edebilirsiniz.
Referanslar
ASPİR YAĞI
• Blankson H, Stakkestad J.A., Fagertun H., Thom E,J Wadstein J., Gudmundsen O; Conjugated Linoleic Acid
Reduces Body Fat Mass in overweight and Obese Humans; Nutr. 130:2943-2948,2000. Human Nutrition and
Metabolism.
• Watanable MI., Uwekawa H, Takahashi T, Furuichi Y. Laboratory of Nutritional Chemistry, Department of
Agricultural Chemistry, Faculty of Bioresources, Mie University, Tsu, Mie 514-8507, Japan.
• Lee Y.S, Oh S.W, Chang J, Kim I.H Chemical composition and oxidative stability of safflower oil prepared from
safflower seed roasted with different temperatures. Food Chemistry 84 (2004); 1-6.
• Sevil Kurban İdris Mehmetoğlu Konjuge Linoleik Asit Metabolizması ve Fizyolojik Etkileri Turk Klinik
Biyokimya Derg 2006; 4 (2): 89-100
ÇÖREK OTU YAĞI
• Schleicher P, Saleh M.Black cumin seed: the magical Egyptian herb for allergies, asthma, and immune
disordes. Vermont Healing Arts Press; 1998. P 90.
• Rochester, Al-Rowais NA. Herbal Medicine in the treatment of diabetes mellitus. Saudi Med J2002;23:1327-31.
• Hufmann MA. Proc Nutr Soc 2003;62:371-81.
• Omar A Ghosheh S, Abdulghani A, Houdi A, Crookscor PA, J Pharm Biomed Anal 1999;19:757-62.
• Al-Jassir MS. Chemical composition and microflora of black cumin (Nigella sativa L)seeds growing in Saudi
Arabia. Food Chem 1992;45:239-42.
• Mahmoud MR, El-Abhar HS, Saleh S.J Ethnopharmacol 2002;79:1-11.
• Al-Gaby AM. Nahrung 1998;42:290-4.).
• Ali BH, Blunden G. Pharmacological and toxicological properties of Nigella sativa. Phytohter Res. 2003;17
(4):299-305.
• Salem ML.Immunomodulatory and immunotherapeutic properties of the Nigella sativa L seed.Int.
Immunopharmacol. 2005;5:1749-1770.
• Ahmad Najimi et al. Effect of Nigella sativa oil on various clinical and biochemical parameters of insulin
resistance syndrome. Int J Diabetes Dev Ctries. 2008 Jan-Mar; 28 (1):11-14.
KABAK ÇEKİRDEĞİ YAĞI
• Nitsch-Fitz, R., Egger, E., Wutzel, H.,&Maruna, H. (1979). Acta Medica Empirica, 12,1009-1013.
• Teppner, H. (2000).Cucurbita pepo (Cucurbitaceae)-history, seed coat types, thin coated seeds and their
genetics. Phyton, 40,1-42.
• Murkovic, M., Hillebrand, A., Winkler, j., Leitner,E.,&Pfannhauser, W.(1996). Variability of fatty acid content
in pumkinseeds (Cucurbita pepo L). European Food Research and Technology, 203,216-219.
• Miettinen, T.A, Puska P., Gylling, H., Vanhanen, H., &Vartianien, E. (1995). New England Journal of Medicine,
16, 1308-1312.
• Awad,A.B., von Holtz, R.L., Cone,J.P., Fink, C.S.,&Chen,Y-C-. (1998).b-sitosterol inhibits the growth of HT-29
human colon cancer cells by activating the sphingomyelin cycle. Anticancer Research,18,471-479.
• Heeok Hong et al. Effects of pumpkin seed oil and saw palmetto oil in Korean men with symptomatic benign
prostatic hyperplasia. Nutrition Research and Practice (2009), 3(4), 323-327.
KETEN TOHUMU YAĞI
• Prof.Dr. Ulvi Zeybek, Ecz. Muzaffer Haksel Turkiye’ de ve Dunyada Onemli Tıbbi Bitkiler ve Kullanımları;
ARGEFAR&HELVACIZADE SAĞLIK YAYINLARI-1, İzmir-2011
• Turkiye’ de Bitkiler ile Tedavi, Prof.Dr.Burhan Baytop S. 262-263 2. Baskı Npbel Tıp Kitapevi 1999.
• Heilplanzaen Praxis Heute, Siegried Baumler; S.265-267 Verlag Urban&Fischer, Munih 2007.
• Herball Drugs and Phytopharmaceuticals, Max Witchti; S.342-346,3.Ed Medpharm Scientific Publishers,
Stuttgart,2004.
• Teedrogen Und Phytoparmaka, Max Witchtl; S. 392-396 5.Ed. WVG Stuttgart,2009.
• Leitfaden Phytotherapie, Heinz Schiller&Susanne Kammerer; S 144-147 2 Ed. Vertag Urban&Fischer, Munih,
Jena, 2003.
• Mer Harvi et.al, International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health 2009,2,189-201
• PDR For Nutritional Supplements, Flaxseed Oil, s 218-221, Second Edition, Thomson Reuters, Montvale,2008.
• RxMediaPharma Prof Dr. Levent Ustunes 2012.
• Bahram H. Arjmandi et al. Flaxseed Supplementation Positively Influences Bone Metabolism in
NAR ÇEKİRDEĞİ YAĞI
• Ephraim P Lansky, Robert A. Newmana, Punica Granatum (Pomegranate) And Its Potential For Prevention
and Treatment of Inflammation and cancer; Journal of Ethnopharmacology 109 (2007) 177-206.
• Suat Ucar, Selhan Karago . The slow pyrolysis of pomegranate seeds: The effect of temperature on the
product yields and bio-oil properties J. Anal. Appl. Pyrolysis 84 (2009) 151-156
• Filomena de Nigris, Maria Luisa et.al., Nitric Oxide 17 (2007) 50-54.
• Guangmin Liu, Xiang Xu, Quinfeng Hao, Yanxiang Gao; Food Science and Technology 42 (2009) 1491-1495.
• Muhammad Nadeem Aslama, Ephraim Philip Lansky, James Varani, Journal of Ethnopharmacology 103
(2006) 311-318.
• Li He, Honggao Xu, Xuan Liu, Wenhao He, Fang Yuan, Zhangun Hou, Yanxiang Gao; Identification of
phenolic compounds from pomegranate (Punica granatum L.) seed residues and investigation into their
antioxidant capacities by HLPC-ABTS+assay; Food Research International, 2010.
• I.A.T.M. Meerts, C.M. Verspeek-Rip et.al., Food and Chemical Toxicology 47 (2009) 1085-109.
RÜŞEYM YAĞI
• Nurhan T. Dunford; gourmet and health prompting speciality oils AOCS monograf series on oil seeds chapter
13 s. 359-376.
• Alessandri; C.;P. Pignatelli; et al. Alpha Linoleinic Acid-Rich Wheat Germ Oil Decreases Oxidaitve Stres and
Cd40 Ligand in patients with Mild Hypercholestrerolemia, Arterioscler, Thromb. Vasc. Biol.2006,26, 2577-2578.
• Anderson, R.J;R.L; Shringer G.O Burr. The Phytosterols of Wheat Germ Oil J. Am Chem. Soc. 1926.48, 2987-
2996.
• Arruzazabala, M.L; D.R.M Carbajal; M. Garcia; V. Fraga, Thrombosis Res. 1993.69 321-327
• Consolazio, C.F; L.O Matous; R.A Nelson: G.J Isaac L.M Hursh. J.Appl.Physiol. 1964 19:265-267.
• Taylor J.C; Prapport L; Blockwood G., Octocosanol in human health. Nutrition 2003 19: 192-195
• Gourmet and Health – Promoting Specialty Oils, 2009, Urbana, Illinois, 359–376.
• Nutritional Supplement Review. Wheat Germ Oil Nutritional Compound. Page:169.
ZEYTİNYAĞLI KUDRET NARI
• Abhishek Tongia, Sudhir Kumar Tongia, and Mangala Dave. “Phytochemical determination and extraction of
Momordica charantia fruit and its hypoglycemic potentiation of oral hypoglycemic drugs in diabetes mellitus
(NIDDM).” Indian Journal of Physiology and Pharmacology 2004; 48 (2): 241-244.
• Ahmad, Zuraini, et al. “In vitro anti-diabetic activities and chemical analysis of polypeptide-k and oil isolated
from seeds of Momordica charantia (bitter gourd).” Molecules 2012; 17 (8): 9631-9640.
• Yeh, Gloria Y., et al. “Systematic review of herbs and dietary supplements for glycemic control in diabetes.”
Diabetes care 2003; 26 (4): 1277-1294.
• Leatherdale, B. A., et al. “Improvement in glucose tolerance due to Momordica charantia (karela).” British
medical journal (Clinical research ed.) 1981; 282 (6279): 1823.
• “Momordica charantia (Bitter melon)” Alternative Medicine Review December 2007; Volume 12, Number 4.
• Joseph, Baby, and D. Jini. “Antidiabetic effects of Momordica charantia (bitter melon) and its medicinal
potency.” Asian Pacific Journal of Tropical Disease 2013; 3 (2): 93-102.
• Padmashree, Ananthan, et al. “Studies on the antioxygenic activity of bitter gourd (Momordica charantia)
and its fractions using various in vitro models.” Journal of the Science of Food and Agriculture 2011; 91 (4):
776-782.
• Gurbuz, Ilhan, et al. “Anti-ulcerogenic effect of Momordica charantia L. fruits on various ulcer models in rats.”
Journal of Ethnopharmacology 2000; 71 (1): 77-82.
• Braca, Alessandra, et al. “Chemical composition and antimicrobial activity of Momordica charantia seed
essential oil.” Fitoterapia 2008; 79 (2): 123-125.
.KİŞNİŞ YAĞI
• BALDWİN Nigel; CANTOX Intertek Initial Assessment Coriander Seed Oil. Food Safety Authority of Ireland,
Haziran 2011.
• CIOANCA, Oana, et al. Cognitive-enhancing and antioxidant activities of inhaled coriander volatile oil in
amyloid β (1–42) rat model of Alzheimer’s disease. Physiology & behavior, 2013, 120: 193-202.
• EMAMGHOREISHI, Masoumeh; KHASAKI, Mohammad; AAZAM, Maryam Fath. Coriandrum sativum:
evaluation of its anxiolytic effect in the elevated plus-maze. Journal of ethnopharmacology, 2005, 96.3:
365-370.
• EMAM, GHOREYSHI M.; HEYDARI, HAMEDANI G. Sedative-hypnotic activity of extracts and essential oil of
coriander seeds. 2006.
• SAHIB, Najla Gooda, et al. Coriander (Coriandrum sativum L.): A Potential Source of High-Value Components
for Functional Foods and Nutraceuticals-A Review. Phytotherapy Research, 2013, 27.10: 1439-1456.
• SAMOJLIK, Isidora, et al. Antioxidant and hepatoprotective potential of essential oils of coriander
(Coriandrum sativum L.) and caraway (Carum carvi L.)(Apiaceae). Journal of Agricultural and Food Chemistry,
2010, 58.15: 8848-8853.
• SOURMAGHI, Mohammad Hossein Salehi, et al. Comparison of essential oil composition and antimicrobial
activity of Coriandrum sativum L. extracted by hydrodistillation and microwave-assisted hydrodistillation.
Journal of food science and technology, 2015, 52.4: 2452-2457.
• BURDOCK, George A.; CARABIN, Ioana G. Safety assessment of coriander (Coriandrum sativum L.) essential
oil as a food ingredient. Food and Chemical Toxicology, 2009, 47.1: 22-34.
• BEIKERT, F. C., et al. Topical treatment of tinea pedis using 6% coriander oil in unguentum leniens: a
randomized, controlled, comparative pilot study. Dermatology, 2013, 226.1: 47-51.
• REUTER, Juliane, et al. Anti-inflammatory potential of a lipolotion containing coriander oil in the ultraviolet
erythema test. JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft, 2008, 6.10: 847-851.
• SILVA, Filomena, et al. Coriander (Coriandrum sativum L.) essential oil: its antibacterial activity and mode of
action evaluated by flow cytometry. Journal of Medical Microbiology, 2011, 60.10: 1479-1486.
• CASETTI, F., et al. Antimicrobial activity against bacteria with dermatological relevance and skin tolerance of
the essential oil from Coriandrum sativum L. fruits. Phytotherapy Research, 2012, 26.3: 420-424.
• DE ALMEIDA FREIRES, Irlan, et al. Coriandrum sativum L.(coriander) essential oil: antifungal activity and
mode of action on Candida spp., and molecular targets affected in human whole-genome expression. 2014.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
• Ernesto Hernandez Pharmaceutical and Cosmetic Use of lipids Texas A&M University, College Station, Texas.
• Agero AL, Verallo-Rowell VM (September2004). A randomized double-blind controlled trial comparing extra
virgin coconout oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis. Dermatitis 15 (3): 109-16.
• Rele, A; Mohile, R (2003). Effect of mineral oil, sunflower oil and coconout oil on prevention of hair damage’
Journal of cosmetic science 54 (2): 175-192
• A.M.Marinai Y.B. Che Man and I.Amin. Virgin coconout oil. Emerging functional food oil. Trends in Food
Science&Technology 20 (2009) 481-487.
• K.G. Nevin T. Rajamohan. Effect of Topical Application of Virgin Coconout Oil on Skin Components and
Antioaxidant Status during Dermal Wound Healing in Young Rats. Skin Pharmacol Physiol 2010;23:290-297.
• Michael Raffii, MD, PhD, Coconout oil and Alzheimer’ s Disease Cooperative Study July 2012 No: 44.
• K.G Nevin, T. Rajamohan. Virgin coconout oil supplemented diet increases the antioxidant status in rats.
Food Chemistry 99 (2006) 260-266.
• Intahphuak S, Khonsung P, Panthong A. Anti-inflammatory, analgesic and antipyretic activities of virgin
coconout oil. Pharm Biol. 2010 Feb;48 (2) 151-7.
KEREVİZ TOHUMU YAĞI
• Huai, Yaping, et al. L-3-n-butylphthalide protects against vascular dementia via activation of the Akt kinase
pathway. Neural regeneration research, 2013, 8.19: 1733.
• Peng, Ying, et al. L-3-n-butylphthalide improves cognitive impairment and reduces amyloid-s in a transgenic
model of Alzheimer’s disease. The Journal of Neuroscience, 2010, 30.24: 8180-8189.
• Xiang, Jing, et al. L-3-n-butylphthalide improves cognitive impairment of APP/PS1 mice by BDNF/TrkB/PI3K/
AKT pathway. International journal of clinical and experimental medicine, 2014, 7.7: 1706.
• Xiong, Nian, et al. Dl-3-n-butylphthalide, a natural antioxidant, protects dopamine neurons in rotenone
models for Parkinson’s disease. Neurobiology of aging, 2012, 33.8: 1777-1791.
• Huang, Jin-zhong, et al. dl-3-n-Butylphthalide prevents oxidative damage and reduces mitochondrial
dysfunction in an MPP+-induced cellular model of Parkinson’s disease. Neuroscience letters, 2010, 475.2: 89-94.
• Zhu, Jun; ZHANG, Yantao; YANG, Changhai. Protective effect of 3-n-butylphthalide against hypertensive
nephropathy in spontaneously hypertensive rats. Molecular medicine reports, 2015, 11.2: 1448-1454.
• Moghadam, Maryam Hassanpour; IMENSHAHIDI, Mohsen; MOHAJERI, Seyed Ahmad. Antihypertensive effect
of celery seed on rat blood pressure in chronic administration. Journal of medicinal food, 2013, 16.6: 558-563.
• Baananou, Sameh, et al. Antiulcerogenic and antibacterial activities of Apium graveolens essential oil and
extract. Natural product research, 2013, 27.12: 1075-1083.
• Zhou, Yong, et al. A novel compound from celery seed with a bactericidal effect against Helicobacter pylori.İnsan yaşamı için gerekli en önemli enerji kaynakları arasında yer alan yağların sağlıklı bir yaşama katkı sağlayan pek çok faydası bulunuyor. Meyvelerden, bitkilerden ve tohumlardan elde edilen, eski çağlardan itibaren kullanımları olan yağların bu faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Vücudumuzun üretemediği ve dışarıdan almamız gereken maddeler esansiyel (elzem) olarak adlandırılıyor. Cold Press (soğuk pres) yöntemi ile hiçbir ısıl ve kimyasal işlem uygulanmadan elde edilen yağlarda Omega 3 ve Omega 9 gibi esansiyel yağ asitleri doğal olarak yağa geçiyor. Tamamlayıcı Tıp, Akapunktur ve GAPS Danışmanı Dr. Didem Gülmez Cold Press yağların sağlığa olumlu etkilerinin olduğunu söylüyor.
1. Metabolizmayı Hızlandırmak ve Kilo Vermek İçin Cold Press Aspir Yağı
Esansiyel doymamış yağ asitlerini yüksek miktarda içeren aspir yağının, hipolipidemik yani yağ seviyesini azaltıcı etkisi bulunuyor. Aspir Yağı içeriğindeki CLA (Conjugated Linoleic Acid / Konjuge Linoleik Asit) yağ depolanmasını azaltmaya yardımcı olduğu için günümüzde diyet ve egzersiz programlarına Aspir Yağı eklenebilir.
2. Kış Aylarında Bağışıklık Sistemininin Destekçisi ve Alerjik Rinit Tedavisine Yardımcı Cold Press Çörek Otu Yağı
Soğuk kış aylarının bizleri beklediği bugünlerde zayıflayan bağışıklık sistemimiz desteğe ihtiyaç duyuyor. Cold Press yöntemi ile üretilen çörek otu yağı esansiyel yağ asitleri içeriğinden zengin olup bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı oluyor. Elde edilen araştırmaların sonuçları, çörek otu yağı kullanımı alerjik rinit tedavisinde burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve hapşırma ataklarını da azaltabileceğini gösteriyor. Çörek otu yağı ayrıca antioksidan, kan lipid seviyelerini düzenleyici etki de gösteriyor. Haricen kullanımda ise çörek otu yağı sedef, vitiligo ve ekzema tedavilerine de destek oluyor.
3. Yaşlanma Etkilerine Karşı Cold Press Nar Çekirdeği Yağı
Nar çekirdeği yağı, nar çekirdeğine özel, çok güçlü bir antioksidan olan Punisik Asit (Omega 5) içeriği ile son yıllarda dünya çapında ilgi görüyor. Nar Çekirdeği Yağı, güçlü antioksidan etkisiyle kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor. Nar çekirdeği yağı ayrıca anti-aging (yaşlanma etkilerini geciktirici) özelliği ve haricen emiliminin hızlı olması nedeniyle özellikle kadınlar tarafından tercih ediliyor.
4. Yüksek Enerjiye İhtiyaç Duyanlar ve Performanslarını Artırmak İsteyenler İçin Gluten İçermeyen Cold Press Rüşeym Yağı
Çalışanlar, öğrenciler, sporcular… Herkes yoğun temponun içerisinde kimi zaman gereğinden fazla yorgunluk hissediyor. Buğday tanesinin embriyo kısmı olan rüşeym, beslenme için gerekli tüm enerji ve besin kaynaklarını bünyesinde barındırıyor. Çok değerli bir yağ olan rüşeym yağının elde edilmesi oldukça zor. Yapısında A ve D vitaminlerini doğal olarak bulundurmasının yanı sıra E vitamini oranı da çok yüksek olan rüşeym yağı yaşlanma etkilerini geciktirmeye ve vücut direncini artırmaya yardımcı oluyor. Yağda çözülen vitaminleri içermesi nedeniyle de antioksidan özelliğe sahip rüşeym yağı için Dr. Didem Gülmez; “Polikosanol formülasyonları "Antifatik İlaçlar (Yorgunluk giderici)" olarak da kullanılabilir. Bu nedenle yüksek enerji gereksinimi olan kişilerin fiziksel performansını artırmaya destek olduğu için sporcular, sınava hazırlanan gençler ya da yoğun tempoda
çalışan, genel yorgunluk problemi olan kişilerin günlük besin programlarına rüşeym yağının dahil edilebileceğini” söylüyor.
5. Erkeklerin Korkulu Rüyası Prostata Karşı Kabak Çekirdeği Yağı
Kabak çekirdeği yağı, vücudumuz için gerekli esansiyel yağ asitlerini içeriyor. Ayrıca kabak çekirdeği yağının yapısında özel steroller ve E vitamini bulunuyor. Kabak çekirdeği yağının prostat sorunlarının azaltılmasında yardımcı olduğu birçok araştırma ile gösterilmiş durumda. Özellikle Benign Prostat Hiperplazisine (BPH - iyi huylu prostat büyümesi) karşı en çok kullanılan bitkisel takviyeler arasında yer alıyor. Kabak çekirdeği yağı ayrıca iyi kolesterol olarak bilinen HDL’yi de yükseltmeye yardımcı oluyor.
6. Alzheimer Hastalığı’ndan Korunmak İçin Cold Press Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağında bulunan MCT (orta zincirli trigliserid) karaciğerde keton cisimciklerine dönüşür ve bunlar da beyinde enerji kaynağı olarak kullanılır. Hindistan cevizi yağının Alzheimer hastalığında potansiyel kullanımı ile ilgili teorinin arkasında, Alzheimer hastalarında beyin hücrelerinin glikozu kullanma ve enerji elde edebilme yeteneklerinin zayıflaması, Hindistan cevizi yağındaki MCT’nin ise bu tür hastalarda iyi bir enerji kaynağı olarak kullanılabilmesi yatmaktadır.
7. Parkinson Hastalığı Tedavisine Destek Olarak Kereviz Tohumu Yağı
Kereviz tohumu yağının yapısındaki etkili bileşikler sayesinde vasküler demansa (damar hastalığına
bağlı bunama) karşı koruyucu etkisinin olabileceği ve Alzheimer hastalığında bilişsel fonksiyonları iyileştirebileceği bilimsel çalışmalarda yer alıyor. Cold Press kereviz tohumu yağı, nöroprotektif (sinir koruyucu) etkileri ile Parkinson hastalığı gibi merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarında da tedaviye yardımcı olarak kullanılabiliyor.
8. Gastrit, Ülser ve Diyabet Tedavilerine Destek Olarak Zeytinyağlı Kudret Narı
Zeytinyağlı kudret narının içeriğinde birçok fitobileşik yer alıyor. "Polipeptid k (PPK)" gibi bileşikler sayesinde zeytinyağlı kudret narı diyabetli hastalarda kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olarak kullanılıyor. Ayrıca zeytinyağlı kudret narının yara iyileştirici özelliklerinden dolayı ülser tedavisine de yardımcı olabileceği çalışmalarda gösteriliyor.
9. Çağımızın Problemi Kaygı ve Endişeye Karşı Cold Press Kişniş Yağı
Cold Press yöntemi ile elde edilen kişniş yağı tekli doymamış yağ asitlerinden olan petroselinik asit içeriği açısından zengin, değerli bir yağ olarak biliniyor. Çalışmalarda kişniş yağının anksiyete (kaygı), konvülsiyon (istem dışı şiddetli kas kasılması) gibi rahatsızlıklarda etkili olabileceği gösteriliyor. Ayrıca kişniş yağının sedatif (uyku verici) özelliği bulunabileceği bilimsel yayınlarda yer alıyor.
10. Vejetaryenler İçin Keten Tohumu Yağı
Cold pressed keten tohumu yağı bitkisel Omega 3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ALA) açısından zengin bir kaynaktır. Cold Press Keten Tohumu yağı vejetaryenler ve balık yağı tüketemeyenler için iyi bir bitkisel Omega 3 kaynağıdır ve zihinsel gelişimi destekler. Keten Tohumu Yağı ayrıca kabızlık problemlerini önlemeye destek olarak da kullanılabilmektedir. Kabızlık problemi yaşayan kişilerin 4 tatlı kaşığı Cold Press keten tohumu yağını 1 kase yoğurda ekleyerek günde bir kez olmak üzere bir hafta boyunca tüketmeleri önerilmektedir.
ZADE VITAL® HAKKINDA:
Dünyanın önde gelen sıvı yağ üreticilerinden olan Helvacızade tarafından, Türkiye’nin ilk sağlıklı yaşam markası olarak üretilen Zade Vital®, Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi ARGEFAR işbirliğiyle geliştirildi. 2 yıl boyunca stabilite analizleri ARGEFAR tarafından yapılarak tüm ürünlerin kalitesi test edildi. İleri teknolojisi ve 60 kişilik bilim grubu ile çalışmalarına devam eden Helvacızade aralarında aspir, ceviz, çörek otu, kabak çekirdeği, keten tohumu, nar çekirdeği, rüşeym, üzüm çekirdeği, ısırgan tohumu, susam, haşhaş gibi Türkiye'nin değerli bitki, meyve ve
tohumlarını Cold Press yöntemiyle dünya standartlarında bir besin desteği haline getirdi. Türkiye genelinde 11.800’ü aşkın eczanede satışa sunulan Zade Vital® ile ilgili detaylı bilgi için; www.zadevital.com internet adresini ziyaret edebilirsiniz.
Referanslar
ASPİR YAĞI
• Blankson H, Stakkestad J.A., Fagertun H., Thom E,J Wadstein J., Gudmundsen O; Conjugated Linoleic Acid
Reduces Body Fat Mass in overweight and Obese Humans; Nutr. 130:2943-2948,2000. Human Nutrition and
Metabolism.
• Watanable MI., Uwekawa H, Takahashi T, Furuichi Y. Laboratory of Nutritional Chemistry, Department of
Agricultural Chemistry, Faculty of Bioresources, Mie University, Tsu, Mie 514-8507, Japan.
• Lee Y.S, Oh S.W, Chang J, Kim I.H Chemical composition and oxidative stability of safflower oil prepared from
safflower seed roasted with different temperatures. Food Chemistry 84 (2004); 1-6.
• Sevil Kurban İdris Mehmetoğlu Konjuge Linoleik Asit Metabolizması ve Fizyolojik Etkileri Turk Klinik
Biyokimya Derg 2006; 4 (2): 89-100
ÇÖREK OTU YAĞI
• Schleicher P, Saleh M.Black cumin seed: the magical Egyptian herb for allergies, asthma, and immune
disordes. Vermont Healing Arts Press; 1998. P 90.
• Rochester, Al-Rowais NA. Herbal Medicine in the treatment of diabetes mellitus. Saudi Med J2002;23:1327-31.
• Hufmann MA. Proc Nutr Soc 2003;62:371-81.
• Omar A Ghosheh S, Abdulghani A, Houdi A, Crookscor PA, J Pharm Biomed Anal 1999;19:757-62.
• Al-Jassir MS. Chemical composition and microflora of black cumin (Nigella sativa L)seeds growing in Saudi
Arabia. Food Chem 1992;45:239-42.
• Mahmoud MR, El-Abhar HS, Saleh S.J Ethnopharmacol 2002;79:1-11.
• Al-Gaby AM. Nahrung 1998;42:290-4.).
• Ali BH, Blunden G. Pharmacological and toxicological properties of Nigella sativa. Phytohter Res. 2003;17
(4):299-305.
• Salem ML.Immunomodulatory and immunotherapeutic properties of the Nigella sativa L seed.Int.
Immunopharmacol. 2005;5:1749-1770.
• Ahmad Najimi et al. Effect of Nigella sativa oil on various clinical and biochemical parameters of insulin
resistance syndrome. Int J Diabetes Dev Ctries. 2008 Jan-Mar; 28 (1):11-14.
KABAK ÇEKİRDEĞİ YAĞI
• Nitsch-Fitz, R., Egger, E., Wutzel, H.,&Maruna, H. (1979). Acta Medica Empirica, 12,1009-1013.
• Teppner, H. (2000).Cucurbita pepo (Cucurbitaceae)-history, seed coat types, thin coated seeds and their
genetics. Phyton, 40,1-42.
• Murkovic, M., Hillebrand, A., Winkler, j., Leitner,E.,&Pfannhauser, W.(1996). Variability of fatty acid content
in pumkinseeds (Cucurbita pepo L). European Food Research and Technology, 203,216-219.
• Miettinen, T.A, Puska P., Gylling, H., Vanhanen, H., &Vartianien, E. (1995). New England Journal of Medicine,
16, 1308-1312.
• Awad,A.B., von Holtz, R.L., Cone,J.P., Fink, C.S.,&Chen,Y-C-. (1998).b-sitosterol inhibits the growth of HT-29
human colon cancer cells by activating the sphingomyelin cycle. Anticancer Research,18,471-479.
• Heeok Hong et al. Effects of pumpkin seed oil and saw palmetto oil in Korean men with symptomatic benign
prostatic hyperplasia. Nutrition Research and Practice (2009), 3(4), 323-327.
KETEN TOHUMU YAĞI
• Prof.Dr. Ulvi Zeybek, Ecz. Muzaffer Haksel Turkiye’ de ve Dunyada Onemli Tıbbi Bitkiler ve Kullanımları;
ARGEFAR&HELVACIZADE SAĞLIK YAYINLARI-1, İzmir-2011
• Turkiye’ de Bitkiler ile Tedavi, Prof.Dr.Burhan Baytop S. 262-263 2. Baskı Npbel Tıp Kitapevi 1999.
• Heilplanzaen Praxis Heute, Siegried Baumler; S.265-267 Verlag Urban&Fischer, Munih 2007.
• Herball Drugs and Phytopharmaceuticals, Max Witchti; S.342-346,3.Ed Medpharm Scientific Publishers,
Stuttgart,2004.
• Teedrogen Und Phytoparmaka, Max Witchtl; S. 392-396 5.Ed. WVG Stuttgart,2009.
• Leitfaden Phytotherapie, Heinz Schiller&Susanne Kammerer; S 144-147 2 Ed. Vertag Urban&Fischer, Munih,
Jena, 2003.
• Mer Harvi et.al, International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health 2009,2,189-201
• PDR For Nutritional Supplements, Flaxseed Oil, s 218-221, Second Edition, Thomson Reuters, Montvale,2008.
• RxMediaPharma Prof Dr. Levent Ustunes 2012.
• Bahram H. Arjmandi et al. Flaxseed Supplementation Positively Influences Bone Metabolism in
NAR ÇEKİRDEĞİ YAĞI
• Ephraim P Lansky, Robert A. Newmana, Punica Granatum (Pomegranate) And Its Potential For Prevention
and Treatment of Inflammation and cancer; Journal of Ethnopharmacology 109 (2007) 177-206.
• Suat Ucar, Selhan Karago . The slow pyrolysis of pomegranate seeds: The effect of temperature on the
product yields and bio-oil properties J. Anal. Appl. Pyrolysis 84 (2009) 151-156
• Filomena de Nigris, Maria Luisa et.al., Nitric Oxide 17 (2007) 50-54.
• Guangmin Liu, Xiang Xu, Quinfeng Hao, Yanxiang Gao; Food Science and Technology 42 (2009) 1491-1495.
• Muhammad Nadeem Aslama, Ephraim Philip Lansky, James Varani, Journal of Ethnopharmacology 103
(2006) 311-318.
• Li He, Honggao Xu, Xuan Liu, Wenhao He, Fang Yuan, Zhangun Hou, Yanxiang Gao; Identification of
phenolic compounds from pomegranate (Punica granatum L.) seed residues and investigation into their
antioxidant capacities by HLPC-ABTS+assay; Food Research International, 2010.
• I.A.T.M. Meerts, C.M. Verspeek-Rip et.al., Food and Chemical Toxicology 47 (2009) 1085-109.
RÜŞEYM YAĞI
• Nurhan T. Dunford; gourmet and health prompting speciality oils AOCS monograf series on oil seeds chapter
13 s. 359-376.
• Alessandri; C.;P. Pignatelli; et al. Alpha Linoleinic Acid-Rich Wheat Germ Oil Decreases Oxidaitve Stres and
Cd40 Ligand in patients with Mild Hypercholestrerolemia, Arterioscler, Thromb. Vasc. Biol.2006,26, 2577-2578.
• Anderson, R.J;R.L; Shringer G.O Burr. The Phytosterols of Wheat Germ Oil J. Am Chem. Soc. 1926.48, 2987-
2996.
• Arruzazabala, M.L; D.R.M Carbajal; M. Garcia; V. Fraga, Thrombosis Res. 1993.69 321-327
• Consolazio, C.F; L.O Matous; R.A Nelson: G.J Isaac L.M Hursh. J.Appl.Physiol. 1964 19:265-267.
• Taylor J.C; Prapport L; Blockwood G., Octocosanol in human health. Nutrition 2003 19: 192-195
• Gourmet and Health – Promoting Specialty Oils, 2009, Urbana, Illinois, 359–376.
• Nutritional Supplement Review. Wheat Germ Oil Nutritional Compound. Page:169.
ZEYTİNYAĞLI KUDRET NARI
• Abhishek Tongia, Sudhir Kumar Tongia, and Mangala Dave. “Phytochemical determination and extraction of
Momordica charantia fruit and its hypoglycemic potentiation of oral hypoglycemic drugs in diabetes mellitus
(NIDDM).” Indian Journal of Physiology and Pharmacology 2004; 48 (2): 241-244.
• Ahmad, Zuraini, et al. “In vitro anti-diabetic activities and chemical analysis of polypeptide-k and oil isolated
from seeds of Momordica charantia (bitter gourd).” Molecules 2012; 17 (8): 9631-9640.
• Yeh, Gloria Y., et al. “Systematic review of herbs and dietary supplements for glycemic control in diabetes.”
Diabetes care 2003; 26 (4): 1277-1294.
• Leatherdale, B. A., et al. “Improvement in glucose tolerance due to Momordica charantia (karela).” British
medical journal (Clinical research ed.) 1981; 282 (6279): 1823.
• “Momordica charantia (Bitter melon)” Alternative Medicine Review December 2007; Volume 12, Number 4.
• Joseph, Baby, and D. Jini. “Antidiabetic effects of Momordica charantia (bitter melon) and its medicinal
potency.” Asian Pacific Journal of Tropical Disease 2013; 3 (2): 93-102.
• Padmashree, Ananthan, et al. “Studies on the antioxygenic activity of bitter gourd (Momordica charantia)
and its fractions using various in vitro models.” Journal of the Science of Food and Agriculture 2011; 91 (4):
776-782.
• Gurbuz, Ilhan, et al. “Anti-ulcerogenic effect of Momordica charantia L. fruits on various ulcer models in rats.”
Journal of Ethnopharmacology 2000; 71 (1): 77-82.
• Braca, Alessandra, et al. “Chemical composition and antimicrobial activity of Momordica charantia seed
essential oil.” Fitoterapia 2008; 79 (2): 123-125.
.KİŞNİŞ YAĞI
• BALDWİN Nigel; CANTOX Intertek Initial Assessment Coriander Seed Oil. Food Safety Authority of Ireland,
Haziran 2011.
• CIOANCA, Oana, et al. Cognitive-enhancing and antioxidant activities of inhaled coriander volatile oil in
amyloid β (1–42) rat model of Alzheimer’s disease. Physiology & behavior, 2013, 120: 193-202.
• EMAMGHOREISHI, Masoumeh; KHASAKI, Mohammad; AAZAM, Maryam Fath. Coriandrum sativum:
evaluation of its anxiolytic effect in the elevated plus-maze. Journal of ethnopharmacology, 2005, 96.3:
365-370.
• EMAM, GHOREYSHI M.; HEYDARI, HAMEDANI G. Sedative-hypnotic activity of extracts and essential oil of
coriander seeds. 2006.
• SAHIB, Najla Gooda, et al. Coriander (Coriandrum sativum L.): A Potential Source of High-Value Components
for Functional Foods and Nutraceuticals-A Review. Phytotherapy Research, 2013, 27.10: 1439-1456.
• SAMOJLIK, Isidora, et al. Antioxidant and hepatoprotective potential of essential oils of coriander
(Coriandrum sativum L.) and caraway (Carum carvi L.)(Apiaceae). Journal of Agricultural and Food Chemistry,
2010, 58.15: 8848-8853.
• SOURMAGHI, Mohammad Hossein Salehi, et al. Comparison of essential oil composition and antimicrobial
activity of Coriandrum sativum L. extracted by hydrodistillation and microwave-assisted hydrodistillation.
Journal of food science and technology, 2015, 52.4: 2452-2457.
• BURDOCK, George A.; CARABIN, Ioana G. Safety assessment of coriander (Coriandrum sativum L.) essential
oil as a food ingredient. Food and Chemical Toxicology, 2009, 47.1: 22-34.
• BEIKERT, F. C., et al. Topical treatment of tinea pedis using 6% coriander oil in unguentum leniens: a
randomized, controlled, comparative pilot study. Dermatology, 2013, 226.1: 47-51.
• REUTER, Juliane, et al. Anti-inflammatory potential of a lipolotion containing coriander oil in the ultraviolet
erythema test. JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft, 2008, 6.10: 847-851.
• SILVA, Filomena, et al. Coriander (Coriandrum sativum L.) essential oil: its antibacterial activity and mode of
action evaluated by flow cytometry. Journal of Medical Microbiology, 2011, 60.10: 1479-1486.
• CASETTI, F., et al. Antimicrobial activity against bacteria with dermatological relevance and skin tolerance of
the essential oil from Coriandrum sativum L. fruits. Phytotherapy Research, 2012, 26.3: 420-424.
• DE ALMEIDA FREIRES, Irlan, et al. Coriandrum sativum L.(coriander) essential oil: antifungal activity and
mode of action on Candida spp., and molecular targets affected in human whole-genome expression. 2014.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
• Ernesto Hernandez Pharmaceutical and Cosmetic Use of lipids Texas A&M University, College Station, Texas.
• Agero AL, Verallo-Rowell VM (September2004). A randomized double-blind controlled trial comparing extra
virgin coconout oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis. Dermatitis 15 (3): 109-16.
• Rele, A; Mohile, R (2003). Effect of mineral oil, sunflower oil and coconout oil on prevention of hair damage’
Journal of cosmetic science 54 (2): 175-192
• A.M.Marinai Y.B. Che Man and I.Amin. Virgin coconout oil. Emerging functional food oil. Trends in Food
Science&Technology 20 (2009) 481-487.
• K.G. Nevin T. Rajamohan. Effect of Topical Application of Virgin Coconout Oil on Skin Components and
Antioaxidant Status during Dermal Wound Healing in Young Rats. Skin Pharmacol Physiol 2010;23:290-297.
• Michael Raffii, MD, PhD, Coconout oil and Alzheimer’ s Disease Cooperative Study July 2012 No: 44.
• K.G Nevin, T. Rajamohan. Virgin coconout oil supplemented diet increases the antioxidant status in rats.
Food Chemistry 99 (2006) 260-266.
• Intahphuak S, Khonsung P, Panthong A. Anti-inflammatory, analgesic and antipyretic activities of virgin
coconout oil. Pharm Biol. 2010 Feb;48 (2) 151-7.
KEREVİZ TOHUMU YAĞI
• Huai, Yaping, et al. L-3-n-butylphthalide protects against vascular dementia via activation of the Akt kinase
pathway. Neural regeneration research, 2013, 8.19: 1733.
• Peng, Ying, et al. L-3-n-butylphthalide improves cognitive impairment and reduces amyloid-s in a transgenic
model of Alzheimer’s disease. The Journal of Neuroscience, 2010, 30.24: 8180-8189.
• Xiang, Jing, et al. L-3-n-butylphthalide improves cognitive impairment of APP/PS1 mice by BDNF/TrkB/PI3K/
AKT pathway. International journal of clinical and experimental medicine, 2014, 7.7: 1706.
• Xiong, Nian, et al. Dl-3-n-butylphthalide, a natural antioxidant, protects dopamine neurons in rotenone
models for Parkinson’s disease. Neurobiology of aging, 2012, 33.8: 1777-1791.
• Huang, Jin-zhong, et al. dl-3-n-Butylphthalide prevents oxidative damage and reduces mitochondrial
dysfunction in an MPP+-induced cellular model of Parkinson’s disease. Neuroscience letters, 2010, 475.2: 89-94.
• Zhu, Jun; ZHANG, Yantao; YANG, Changhai. Protective effect of 3-n-butylphthalide against hypertensive
nephropathy in spontaneously hypertensive rats. Molecular medicine reports, 2015, 11.2: 1448-1454.
• Moghadam, Maryam Hassanpour; IMENSHAHIDI, Mohsen; MOHAJERI, Seyed Ahmad. Antihypertensive effect
of celery seed on rat blood pressure in chronic administration. Journal of medicinal food, 2013, 16.6: 558-563.
• Baananou, Sameh, et al. Antiulcerogenic and antibacterial activities of Apium graveolens essential oil and
extract. Natural product research, 2013, 27.12: 1075-1083.
• Zhou, Yong, et al. A novel compound from celery seed with a bactericidal effect against Helicobacter pylori.İnsan yaşamı için gerekli en önemli enerji kaynakları arasında yer alan yağların sağlıklı bir yaşama katkı sağlayan pek çok faydası bulunuyor. Meyvelerden, bitkilerden ve tohumlardan elde edilen, eski çağlardan itibaren kullanımları olan yağların bu faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Vücudumuzun üretemediği ve dışarıdan almamız gereken maddeler esansiyel (elzem) olarak adlandırılıyor. Cold Press (soğuk pres) yöntemi ile hiçbir ısıl ve kimyasal işlem uygulanmadan elde edilen yağlarda Omega 3 ve Omega 9 gibi esansiyel yağ asitleri doğal olarak yağa geçiyor. Tamamlayıcı Tıp, Akapunktur ve GAPS Danışmanı Dr. Didem Gülmez Cold Press yağların sağlığa olumlu etkilerinin olduğunu söylüyor.
1. Metabolizmayı Hızlandırmak ve Kilo Vermek İçin Cold Press Aspir Yağı
Esansiyel doymamış yağ asitlerini yüksek miktarda içeren aspir yağının, hipolipidemik yani yağ seviyesini azaltıcı etkisi bulunuyor. Aspir Yağı içeriğindeki CLA (Conjugated Linoleic Acid / Konjuge Linoleik Asit) yağ depolanmasını azaltmaya yardımcı olduğu için günümüzde diyet ve egzersiz programlarına Aspir Yağı eklenebilir.
2. Kış Aylarında Bağışıklık Sistemininin Destekçisi ve Alerjik Rinit Tedavisine Yardımcı Cold Press Çörek Otu Yağı
Soğuk kış aylarının bizleri beklediği bugünlerde zayıflayan bağışıklık sistemimiz desteğe ihtiyaç duyuyor. Cold Press yöntemi ile üretilen çörek otu yağı esansiyel yağ asitleri içeriğinden zengin olup bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı oluyor. Elde edilen araştırmaların sonuçları, çörek otu yağı kullanımı alerjik rinit tedavisinde burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, burun akıntısı ve hapşırma ataklarını da azaltabileceğini gösteriyor. Çörek otu yağı ayrıca antioksidan, kan lipid seviyelerini düzenleyici etki de gösteriyor. Haricen kullanımda ise çörek otu yağı sedef, vitiligo ve ekzema tedavilerine de destek oluyor.
3. Yaşlanma Etkilerine Karşı Cold Press Nar Çekirdeği Yağı
Nar çekirdeği yağı, nar çekirdeğine özel, çok güçlü bir antioksidan olan Punisik Asit (Omega 5) içeriği ile son yıllarda dünya çapında ilgi görüyor. Nar Çekirdeği Yağı, güçlü antioksidan etkisiyle kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor. Nar çekirdeği yağı ayrıca anti-aging (yaşlanma etkilerini geciktirici) özelliği ve haricen emiliminin hızlı olması nedeniyle özellikle kadınlar tarafından tercih ediliyor.
4. Yüksek Enerjiye İhtiyaç Duyanlar ve Performanslarını Artırmak İsteyenler İçin Gluten İçermeyen Cold Press Rüşeym Yağı
Çalışanlar, öğrenciler, sporcular… Herkes yoğun temponun içerisinde kimi zaman gereğinden fazla yorgunluk hissediyor. Buğday tanesinin embriyo kısmı olan rüşeym, beslenme için gerekli tüm enerji ve besin kaynaklarını bünyesinde barındırıyor. Çok değerli bir yağ olan rüşeym yağının elde edilmesi oldukça zor. Yapısında A ve D vitaminlerini doğal olarak bulundurmasının yanı sıra E vitamini oranı da çok yüksek olan rüşeym yağı yaşlanma etkilerini geciktirmeye ve vücut direncini artırmaya yardımcı oluyor. Yağda çözülen vitaminleri içermesi nedeniyle de antioksidan özelliğe sahip rüşeym yağı için Dr. Didem Gülmez; “Polikosanol formülasyonları "Antifatik İlaçlar (Yorgunluk giderici)" olarak da kullanılabilir. Bu nedenle yüksek enerji gereksinimi olan kişilerin fiziksel performansını artırmaya destek olduğu için sporcular, sınava hazırlanan gençler ya da yoğun tempoda
çalışan, genel yorgunluk problemi olan kişilerin günlük besin programlarına rüşeym yağının dahil edilebileceğini” söylüyor.
5. Erkeklerin Korkulu Rüyası Prostata Karşı Kabak Çekirdeği Yağı
Kabak çekirdeği yağı, vücudumuz için gerekli esansiyel yağ asitlerini içeriyor. Ayrıca kabak çekirdeği yağının yapısında özel steroller ve E vitamini bulunuyor. Kabak çekirdeği yağının prostat sorunlarının azaltılmasında yardımcı olduğu birçok araştırma ile gösterilmiş durumda. Özellikle Benign Prostat Hiperplazisine (BPH - iyi huylu prostat büyümesi) karşı en çok kullanılan bitkisel takviyeler arasında yer alıyor. Kabak çekirdeği yağı ayrıca iyi kolesterol olarak bilinen HDL’yi de yükseltmeye yardımcı oluyor.
6. Alzheimer Hastalığı’ndan Korunmak İçin Cold Press Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağında bulunan MCT (orta zincirli trigliserid) karaciğerde keton cisimciklerine dönüşür ve bunlar da beyinde enerji kaynağı olarak kullanılır. Hindistan cevizi yağının Alzheimer hastalığında potansiyel kullanımı ile ilgili teorinin arkasında, Alzheimer hastalarında beyin hücrelerinin glikozu kullanma ve enerji elde edebilme yeteneklerinin zayıflaması, Hindistan cevizi yağındaki MCT’nin ise bu tür hastalarda iyi bir enerji kaynağı olarak kullanılabilmesi yatmaktadır.
7. Parkinson Hastalığı Tedavisine Destek Olarak Kereviz Tohumu Yağı
Kereviz tohumu yağının yapısındaki etkili bileşikler sayesinde vasküler demansa (damar hastalığına
bağlı bunama) karşı koruyucu etkisinin olabileceği ve Alzheimer hastalığında bilişsel fonksiyonları iyileştirebileceği bilimsel çalışmalarda yer alıyor. Cold Press kereviz tohumu yağı, nöroprotektif (sinir koruyucu) etkileri ile Parkinson hastalığı gibi merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarında da tedaviye yardımcı olarak kullanılabiliyor.
8. Gastrit, Ülser ve Diyabet Tedavilerine Destek Olarak Zeytinyağlı Kudret Narı
Zeytinyağlı kudret narının içeriğinde birçok fitobileşik yer alıyor. "Polipeptid k (PPK)" gibi bileşikler sayesinde zeytinyağlı kudret narı diyabetli hastalarda kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olarak kullanılıyor. Ayrıca zeytinyağlı kudret narının yara iyileştirici özelliklerinden dolayı ülser tedavisine de yardımcı olabileceği çalışmalarda gösteriliyor.
9. Çağımızın Problemi Kaygı ve Endişeye Karşı Cold Press Kişniş Yağı
Cold Press yöntemi ile elde edilen kişniş yağı tekli doymamış yağ asitlerinden olan petroselinik asit içeriği açısından zengin, değerli bir yağ olarak biliniyor. Çalışmalarda kişniş yağının anksiyete (kaygı), konvülsiyon (istem dışı şiddetli kas kasılması) gibi rahatsızlıklarda etkili olabileceği gösteriliyor. Ayrıca kişniş yağının sedatif (uyku verici) özelliği bulunabileceği bilimsel yayınlarda yer alıyor.
10. Vejetaryenler İçin Keten Tohumu Yağı
Cold pressed keten tohumu yağı bitkisel Omega 3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ALA) açısından zengin bir kaynaktır. Cold Press Keten Tohumu yağı vejetaryenler ve balık yağı tüketemeyenler için iyi bir bitkisel Omega 3 kaynağıdır ve zihinsel gelişimi destekler. Keten Tohumu Yağı ayrıca kabızlık problemlerini önlemeye destek olarak da kullanılabilmektedir. Kabızlık problemi yaşayan kişilerin 4 tatlı kaşığı Cold Press keten tohumu yağını 1 kase yoğurda ekleyerek günde bir kez olmak üzere bir hafta boyunca tüketmeleri önerilmektedir.
ZADE VITAL® HAKKINDA:
Dünyanın önde gelen sıvı yağ üreticilerinden olan Helvacızade tarafından, Türkiye’nin ilk sağlıklı yaşam markası olarak üretilen Zade Vital®, Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi ARGEFAR işbirliğiyle geliştirildi. 2 yıl boyunca stabilite analizleri ARGEFAR tarafından yapılarak tüm ürünlerin kalitesi test edildi. İleri teknolojisi ve 60 kişilik bilim grubu ile çalışmalarına devam eden Helvacızade aralarında aspir, ceviz, çörek otu, kabak çekirdeği, keten tohumu, nar çekirdeği, rüşeym, üzüm çekirdeği, ısırgan tohumu, susam, haşhaş gibi Türkiye'nin değerli bitki, meyve ve
tohumlarını Cold Press yöntemiyle dünya standartlarında bir besin desteği haline getirdi. Türkiye genelinde 11.800’ü aşkın eczanede satışa sunulan Zade Vital® ile ilgili detaylı bilgi için; www.zadevital.com internet adresini ziyaret edebilirsiniz.
Referanslar
ASPİR YAĞI
• Blankson H, Stakkestad J.A., Fagertun H., Thom E,J Wadstein J., Gudmundsen O; Conjugated Linoleic Acid
Reduces Body Fat Mass in overweight and Obese Humans; Nutr. 130:2943-2948,2000. Human Nutrition and
Metabolism.
• Watanable MI., Uwekawa H, Takahashi T, Furuichi Y. Laboratory of Nutritional Chemistry, Department of
Agricultural Chemistry, Faculty of Bioresources, Mie University, Tsu, Mie 514-8507, Japan.
• Lee Y.S, Oh S.W, Chang J, Kim I.H Chemical composition and oxidative stability of safflower oil prepared from
safflower seed roasted with different temperatures. Food Chemistry 84 (2004); 1-6.
• Sevil Kurban İdris Mehmetoğlu Konjuge Linoleik Asit Metabolizması ve Fizyolojik Etkileri Turk Klinik
Biyokimya Derg 2006; 4 (2): 89-100
ÇÖREK OTU YAĞI
• Schleicher P, Saleh M.Black cumin seed: the magical Egyptian herb for allergies, asthma, and immune
disordes. Vermont Healing Arts Press; 1998. P 90.
• Rochester, Al-Rowais NA. Herbal Medicine in the treatment of diabetes mellitus. Saudi Med J2002;23:1327-31.
• Hufmann MA. Proc Nutr Soc 2003;62:371-81.
• Omar A Ghosheh S, Abdulghani A, Houdi A, Crookscor PA, J Pharm Biomed Anal 1999;19:757-62.
• Al-Jassir MS. Chemical composition and microflora of black cumin (Nigella sativa L)seeds growing in Saudi
Arabia. Food Chem 1992;45:239-42.
• Mahmoud MR, El-Abhar HS, Saleh S.J Ethnopharmacol 2002;79:1-11.
• Al-Gaby AM. Nahrung 1998;42:290-4.).
• Ali BH, Blunden G. Pharmacological and toxicological properties of Nigella sativa. Phytohter Res. 2003;17
(4):299-305.
• Salem ML.Immunomodulatory and immunotherapeutic properties of the Nigella sativa L seed.Int.
Immunopharmacol. 2005;5:1749-1770.
• Ahmad Najimi et al. Effect of Nigella sativa oil on various clinical and biochemical parameters of insulin
resistance syndrome. Int J Diabetes Dev Ctries. 2008 Jan-Mar; 28 (1):11-14.
KABAK ÇEKİRDEĞİ YAĞI
• Nitsch-Fitz, R., Egger, E., Wutzel, H.,&Maruna, H. (1979). Acta Medica Empirica, 12,1009-1013.
• Teppner, H. (2000).Cucurbita pepo (Cucurbitaceae)-history, seed coat types, thin coated seeds and their
genetics. Phyton, 40,1-42.
• Murkovic, M., Hillebrand, A., Winkler, j., Leitner,E.,&Pfannhauser, W.(1996). Variability of fatty acid content
in pumkinseeds (Cucurbita pepo L). European Food Research and Technology, 203,216-219.
• Miettinen, T.A, Puska P., Gylling, H., Vanhanen, H., &Vartianien, E. (1995). New England Journal of Medicine,
16, 1308-1312.
• Awad,A.B., von Holtz, R.L., Cone,J.P., Fink, C.S.,&Chen,Y-C-. (1998).b-sitosterol inhibits the growth of HT-29
human colon cancer cells by activating the sphingomyelin cycle. Anticancer Research,18,471-479.
• Heeok Hong et al. Effects of pumpkin seed oil and saw palmetto oil in Korean men with symptomatic benign
prostatic hyperplasia. Nutrition Research and Practice (2009), 3(4), 323-327.
KETEN TOHUMU YAĞI
• Prof.Dr. Ulvi Zeybek, Ecz. Muzaffer Haksel Turkiye’ de ve Dunyada Onemli Tıbbi Bitkiler ve Kullanımları;
ARGEFAR&HELVACIZADE SAĞLIK YAYINLARI-1, İzmir-2011
• Turkiye’ de Bitkiler ile Tedavi, Prof.Dr.Burhan Baytop S. 262-263 2. Baskı Npbel Tıp Kitapevi 1999.
• Heilplanzaen Praxis Heute, Siegried Baumler; S.265-267 Verlag Urban&Fischer, Munih 2007.
• Herball Drugs and Phytopharmaceuticals, Max Witchti; S.342-346,3.Ed Medpharm Scientific Publishers,
Stuttgart,2004.
• Teedrogen Und Phytoparmaka, Max Witchtl; S. 392-396 5.Ed. WVG Stuttgart,2009.
• Leitfaden Phytotherapie, Heinz Schiller&Susanne Kammerer; S 144-147 2 Ed. Vertag Urban&Fischer, Munih,
Jena, 2003.
• Mer Harvi et.al, International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health 2009,2,189-201
• PDR For Nutritional Supplements, Flaxseed Oil, s 218-221, Second Edition, Thomson Reuters, Montvale,2008.
• RxMediaPharma Prof Dr. Levent Ustunes 2012.
• Bahram H. Arjmandi et al. Flaxseed Supplementation Positively Influences Bone Metabolism in
NAR ÇEKİRDEĞİ YAĞI
• Ephraim P Lansky, Robert A. Newmana, Punica Granatum (Pomegranate) And Its Potential For Prevention
and Treatment of Inflammation and cancer; Journal of Ethnopharmacology 109 (2007) 177-206.
• Suat Ucar, Selhan Karago . The slow pyrolysis of pomegranate seeds: The effect of temperature on the
product yields and bio-oil properties J. Anal. Appl. Pyrolysis 84 (2009) 151-156
• Filomena de Nigris, Maria Luisa et.al., Nitric Oxide 17 (2007) 50-54.
• Guangmin Liu, Xiang Xu, Quinfeng Hao, Yanxiang Gao; Food Science and Technology 42 (2009) 1491-1495.
• Muhammad Nadeem Aslama, Ephraim Philip Lansky, James Varani, Journal of Ethnopharmacology 103
(2006) 311-318.
• Li He, Honggao Xu, Xuan Liu, Wenhao He, Fang Yuan, Zhangun Hou, Yanxiang Gao; Identification of
phenolic compounds from pomegranate (Punica granatum L.) seed residues and investigation into their
antioxidant capacities by HLPC-ABTS+assay; Food Research International, 2010.
• I.A.T.M. Meerts, C.M. Verspeek-Rip et.al., Food and Chemical Toxicology 47 (2009) 1085-109.
RÜŞEYM YAĞI
• Nurhan T. Dunford; gourmet and health prompting speciality oils AOCS monograf series on oil seeds chapter
13 s. 359-376.
• Alessandri; C.;P. Pignatelli; et al. Alpha Linoleinic Acid-Rich Wheat Germ Oil Decreases Oxidaitve Stres and
Cd40 Ligand in patients with Mild Hypercholestrerolemia, Arterioscler, Thromb. Vasc. Biol.2006,26, 2577-2578.
• Anderson, R.J;R.L; Shringer G.O Burr. The Phytosterols of Wheat Germ Oil J. Am Chem. Soc. 1926.48, 2987-
2996.
• Arruzazabala, M.L; D.R.M Carbajal; M. Garcia; V. Fraga, Thrombosis Res. 1993.69 321-327
• Consolazio, C.F; L.O Matous; R.A Nelson: G.J Isaac L.M Hursh. J.Appl.Physiol. 1964 19:265-267.
• Taylor J.C; Prapport L; Blockwood G., Octocosanol in human health. Nutrition 2003 19: 192-195
• Gourmet and Health – Promoting Specialty Oils, 2009, Urbana, Illinois, 359–376.
• Nutritional Supplement Review. Wheat Germ Oil Nutritional Compound. Page:169.
ZEYTİNYAĞLI KUDRET NARI
• Abhishek Tongia, Sudhir Kumar Tongia, and Mangala Dave. “Phytochemical determination and extraction of
Momordica charantia fruit and its hypoglycemic potentiation of oral hypoglycemic drugs in diabetes mellitus
(NIDDM).” Indian Journal of Physiology and Pharmacology 2004; 48 (2): 241-244.
• Ahmad, Zuraini, et al. “In vitro anti-diabetic activities and chemical analysis of polypeptide-k and oil isolated
from seeds of Momordica charantia (bitter gourd).” Molecules 2012; 17 (8): 9631-9640.
• Yeh, Gloria Y., et al. “Systematic review of herbs and dietary supplements for glycemic control in diabetes.”
Diabetes care 2003; 26 (4): 1277-1294.
• Leatherdale, B. A., et al. “Improvement in glucose tolerance due to Momordica charantia (karela).” British
medical journal (Clinical research ed.) 1981; 282 (6279): 1823.
• “Momordica charantia (Bitter melon)” Alternative Medicine Review December 2007; Volume 12, Number 4.
• Joseph, Baby, and D. Jini. “Antidiabetic effects of Momordica charantia (bitter melon) and its medicinal
potency.” Asian Pacific Journal of Tropical Disease 2013; 3 (2): 93-102.
• Padmashree, Ananthan, et al. “Studies on the antioxygenic activity of bitter gourd (Momordica charantia)
and its fractions using various in vitro models.” Journal of the Science of Food and Agriculture 2011; 91 (4):
776-782.
• Gurbuz, Ilhan, et al. “Anti-ulcerogenic effect of Momordica charantia L. fruits on various ulcer models in rats.”
Journal of Ethnopharmacology 2000; 71 (1): 77-82.
• Braca, Alessandra, et al. “Chemical composition and antimicrobial activity of Momordica charantia seed
essential oil.” Fitoterapia 2008; 79 (2): 123-125.
.KİŞNİŞ YAĞI
• BALDWİN Nigel; CANTOX Intertek Initial Assessment Coriander Seed Oil. Food Safety Authority of Ireland,
Haziran 2011.
• CIOANCA, Oana, et al. Cognitive-enhancing and antioxidant activities of inhaled coriander volatile oil in
amyloid β (1–42) rat model of Alzheimer’s disease. Physiology & behavior, 2013, 120: 193-202.
• EMAMGHOREISHI, Masoumeh; KHASAKI, Mohammad; AAZAM, Maryam Fath. Coriandrum sativum:
evaluation of its anxiolytic effect in the elevated plus-maze. Journal of ethnopharmacology, 2005, 96.3:
365-370.
• EMAM, GHOREYSHI M.; HEYDARI, HAMEDANI G. Sedative-hypnotic activity of extracts and essential oil of
coriander seeds. 2006.
• SAHIB, Najla Gooda, et al. Coriander (Coriandrum sativum L.): A Potential Source of High-Value Components
for Functional Foods and Nutraceuticals-A Review. Phytotherapy Research, 2013, 27.10: 1439-1456.
• SAMOJLIK, Isidora, et al. Antioxidant and hepatoprotective potential of essential oils of coriander
(Coriandrum sativum L.) and caraway (Carum carvi L.)(Apiaceae). Journal of Agricultural and Food Chemistry,
2010, 58.15: 8848-8853.
• SOURMAGHI, Mohammad Hossein Salehi, et al. Comparison of essential oil composition and antimicrobial
activity of Coriandrum sativum L. extracted by hydrodistillation and microwave-assisted hydrodistillation.
Journal of food science and technology, 2015, 52.4: 2452-2457.
• BURDOCK, George A.; CARABIN, Ioana G. Safety assessment of coriander (Coriandrum sativum L.) essential
oil as a food ingredient. Food and Chemical Toxicology, 2009, 47.1: 22-34.
• BEIKERT, F. C., et al. Topical treatment of tinea pedis using 6% coriander oil in unguentum leniens: a
randomized, controlled, comparative pilot study. Dermatology, 2013, 226.1: 47-51.
• REUTER, Juliane, et al. Anti-inflammatory potential of a lipolotion containing coriander oil in the ultraviolet
erythema test. JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft, 2008, 6.10: 847-851.
• SILVA, Filomena, et al. Coriander (Coriandrum sativum L.) essential oil: its antibacterial activity and mode of
action evaluated by flow cytometry. Journal of Medical Microbiology, 2011, 60.10: 1479-1486.
• CASETTI, F., et al. Antimicrobial activity against bacteria with dermatological relevance and skin tolerance of
the essential oil from Coriandrum sativum L. fruits. Phytotherapy Research, 2012, 26.3: 420-424.
• DE ALMEIDA FREIRES, Irlan, et al. Coriandrum sativum L.(coriander) essential oil: antifungal activity and
mode of action on Candida spp., and molecular targets affected in human whole-genome expression. 2014.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
• Ernesto Hernandez Pharmaceutical and Cosmetic Use of lipids Texas A&M University, College Station, Texas.
• Agero AL, Verallo-Rowell VM (September2004). A randomized double-blind controlled trial comparing extra
virgin coconout oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis. Dermatitis 15 (3): 109-16.
• Rele, A; Mohile, R (2003). Effect of mineral oil, sunflower oil and coconout oil on prevention of hair damage’
Journal of cosmetic science 54 (2): 175-192
• A.M.Marinai Y.B. Che Man and I.Amin. Virgin coconout oil. Emerging functional food oil. Trends in Food
Science&Technology 20 (2009) 481-487.
• K.G. Nevin T. Rajamohan. Effect of Topical Application of Virgin Coconout Oil on Skin Components and
Antioaxidant Status during Dermal Wound Healing in Young Rats. Skin Pharmacol Physiol 2010;23:290-297.
• Michael Raffii, MD, PhD, Coconout oil and Alzheimer’ s Disease Cooperative Study July 2012 No: 44.
• K.G Nevin, T. Rajamohan. Virgin coconout oil supplemented diet increases the antioxidant status in rats.
Food Chemistry 99 (2006) 260-266.
• Intahphuak S, Khonsung P, Panthong A. Anti-inflammatory, analgesic and antipyretic activities of virgin
coconout oil. Pharm Biol. 2010 Feb;48 (2) 151-7.
KEREVİZ TOHUMU YAĞI
• Huai, Yaping, et al. L-3-n-butylphthalide protects against vascular dementia via activation of the Akt kinase
pathway. Neural regeneration research, 2013, 8.19: 1733.
• Peng, Ying, et al. L-3-n-butylphthalide improves cognitive impairment and reduces amyloid-s in a transgenic
model of Alzheimer’s disease. The Journal of Neuroscience, 2010, 30.24: 8180-8189.
• Xiang, Jing, et al. L-3-n-butylphthalide improves cognitive impairment of APP/PS1 mice by BDNF/TrkB/PI3K/
AKT pathway. International journal of clinical and experimental medicine, 2014, 7.7: 1706.
• Xiong, Nian, et al. Dl-3-n-butylphthalide, a natural antioxidant, protects dopamine neurons in rotenone
models for Parkinson’s disease. Neurobiology of aging, 2012, 33.8: 1777-1791.
• Huang, Jin-zhong, et al. dl-3-n-Butylphthalide prevents oxidative damage and reduces mitochondrial
dysfunction in an MPP+-induced cellular model of Parkinson’s disease. Neuroscience letters, 2010, 475.2: 89-94.
• Zhu, Jun; ZHANG, Yantao; YANG, Changhai. Protective effect of 3-n-butylphthalide against hypertensive
nephropathy in spontaneously hypertensive rats. Molecular medicine reports, 2015, 11.2: 1448-1454.
• Moghadam, Maryam Hassanpour; IMENSHAHIDI, Mohsen; MOHAJERI, Seyed Ahmad. Antihypertensive effect
of celery seed on rat blood pressure in chronic administration. Journal of medicinal food, 2013, 16.6: 558-563.
• Baananou, Sameh, et al. Antiulcerogenic and antibacterial activities of Apium graveolens essential oil and
extract. Natural product research, 2013, 27.12: 1075-1083.
• Zhou, Yong, et al. A novel compound from celery seed with a bactericidal effect against Helicobacter pylori.