DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek, Akdeniz Sahil Yolu Projesi kapsamında çalışmaları devam eden Çeşmeli-Taşucu Yolu’nun finansman probleminin çözülmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, 28. Dönem Mersin Milletvekili Nureddin Nebati, 26. ve 27. Dönem Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, 24. Dönem Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan ve 23. Dönem Mersin Milletvekili Kürşat Tüzmen’e çağrıda bulundu.

İktidar Çeşmeli-Taşucu Yolu için finansman bulamıyor

Mehmet Emin Ekmen, 1997 yılından beri yapımı devam eden Akdeniz Sahil Yolu Projesi’nin hala tamamlanmadığını ve her seçim öncesinde millete verilen sözlerin tutulmadığını vurguladı. Akdeniz Sahil Yolu Projesi kapsamında yapımı devam eden Çeşmeli-Taşucu Yolu Projesi’ne değinen Ekmen, ihale süreçleri 2018’de başlayıp ancak 2022’de tamamlanabilen projede kayda değer bir ilerleme kaydedilememesini eleştirerek şunları kaydetti:

“İlginçtir, 2016’da bitecek denilen bu yolun ilk ihalesi 2018’de yapılıyor. Ancak Yap-İşlet-Devret modeliyle yapıldığı için istekli ve talipli çıkmıyor, bunun üzerine milli sermayeyle, yani bütçeden para aktarmak suretiyle 2021’de bir ihalesi yapılıyor ve 2 milyar 135 milyon liraya mâl ediliyor. İhale Danıştay tarafından, pazarlık usulüyle yapıldığı için iptal ediliyor. 2022’de aynı ihale yine pazarlık usulüyle bu kez 5 milyara ihale ediliyor. Bugüne geldiğimizde, Mersin-Silifke-Taşucu Otoyol kısmının ihalesi yapılmış durumda, bugünkü güncel finansmanı en az 10 milyar lira, ancak henüz orada şantiyeler dahi kurulmuş değil. Çünkü yüklenici firmaya aktarılacak bir kaynak söz konusu değil.”

“Mersinlilerin suçu partinize yeteri kadar oy vermemek midir?”

Projenin bitirilmesi için yaklaşık 10 milyar TL finansman ihtiyacı olduğunu dile getiren Ekmen, Mersin’in potansiyelinin gerçekleştirilmediğini ve ilgisizliğe uğradığını belirtti. Elmen, “Her zaman söylüyoruz, bütçelendirme bir öncelik meselesidir. Mersin’in son 10 yılını tek tek kaleme aldığımızda, Mersin’in örneğin 2022 yılında devlete 59 milyar TL, yani 3,3 milyar dolar vergi ödediğini görüyoruz. 2023 yılında bugün itibariyle Mersin’in ödediği vergi Temmuz sonunda 47 milyar TL yani 1,7 milyar dolar. Peki son 3 yıldır her yıl devlete en az 60 milyar TL vergi ödeyen Mersin, ödediği verginin altıda birini olan 10 milyarlık yatırımı olarak niçin geri alamıyor? Çünkü Mersin, iktidarın yeteri kadar oy alamadığı bir şehir olarak cezalandırılıyor arkadaşlar.”dedi.

 

Hibya Haber Ajansı