mülteciler: Ne iş olsa yapıyoruz

Rojavalı mülteciler: Ne iş olsa yapıyoruz

1254 kez okundu.
mülteciler: Ne iş olsa yapıyoruz Advert

Şanlıurfa- DAİŞ'in zulmünden kaçarak geldikleri Riha'nın Pirsûs ilçesinde kalan Xalit Evdo ve ailesi bulabildikleri gündelik işlerde çalışarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

 

DAİŞ çetelerinin Kobanê'yi kuşattıkları dönemde Riha'ın (Urfa) Pirsûs (Suruç) ilçesine gelen ve Aligor mahallesinde ki AFAD kampında kalan Kobanê'li aile soğan toplayarak geçimini sağlıyor. Soğanları tek tek toplayıp bir araya getiren işçiler, daha sonra soğanları ellerindeki makaslar ile temizleyerek torbalara dolduruyor. Torba başına 3 TL karşılığında çalıştıklarını belirten aile bireylerinden baba Xalit Evdo (37), sabahın erken saatlerinde tarlaya gelerek akşama kadar tarlanın başında güneşin altında çalıştıklarını kaydetti. 

Rojavalı mülteciler: Ne iş olsa yapıyoruz

Okula ve arkadaşlarına kavuşmak istiyor

 

Xalit Evdo konuşmasının devamında, Türkiye'de geçimin zor olduğunu belirterek, "Ailece büyük küçük hepimiz çalışıyoruz. Yevmiye olmadığı için çocuklarımız da güçleri yettiğince bize yardım ediyorlar.  Kişi başı günde bazen 25 TL, bazen de 30 TL kazanabiliyoruz" dedi.  Okulu ve arkadaşlarını özlediğini söyleyen 14 yaşındaki Nihat Evdo ise, 6'ncı sınıfta eğitimini bırakmak zorunda kaldığını belirterek, bir an önce Kobanê'ye, okuluna ve arkadaşlarına kavuşmak istediğini dile getirdi.

 

Çocuklarıma iş yaptırmazdım

 

Kobanê'den geldikten sonra geçimlerini sağlamak için mevsimlik işçisi olarak çalışmak zorunda kaldıklarını belirten 35 yaşındaki 7 çocuk annesi Süreyya İsmail de, ailece çektikleri zorluklara dikkat çekerek, "Memleketteyken çocuklarım öğrenci olduğu için iş yaptırmaya kıyamıyordum. Ancak burada çocuklarım, fıstık, biber, çapa, soğan gibi zor işlerde çalışmak zorunda kalıyorlar" dedi.

 

Kaynak:diha

Rojavalı mülteciler: Ne iş olsa yapıyoruz
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Kremlin Sözcüsü Peskov: Biz müzakereleri hiçbir zaman reddetmedik
Kremlin Sözcüsü Peskov: Biz müzakereleri hiçbir zaman reddetmedik
Dervşioğlu, Saniye Ateş ve Selma Ateş ile görüştü
Dervşioğlu, Saniye Ateş ve Selma Ateş ile görüştü