Deprem bölgesinde barınma sorunları, binaların yıkımdan kaynaklanan sorunlar, sağlık sorunları, eğitim sorunları, esnafın sorunları, hukuki sorunlar ve koordinasyonla ilgili sorunların devam ettiğini vurgulayan Karatutlu, “Orta hasarlı binaların birçoğunun güçlendirmesi için belediyeye başvurulmasına rağmen özellikle Büyükşehir ve Merkez belediyeleri bu işlemleri yokuşa sürmektedir. Kışın yaklaştığı bu dönemde vatandaşın mağduriyeti artmaktadır.” dedi.

“Yerli müteahhit ve mühendislerinin inşaat talepleri göz ardı ediliyor”

Karatutlu, bilirkişi raporu alarak ağır hasarlı binalar için itirazda bulunmak isteyen vatandaşların, hukuki yollarla haklarını aramalarının, idari mahkemelerin tutumu nedeniyle zor olduğunu belirterek, TOKİ tarafından yapılan binalar ile resmi binaların inşaatına devam edilirken şehrin yerli müteahhit ve mühendislerinin inşaat taleplerinin resmi kurumlarca göz ardı edildiğine dikkat çekti.

“Esnaf, sermayesini satmak zorunda kalıyor”

Kahramanmaraş esnafının yaşadığı zorluklara da vurgu yapan Karatutlu, “Esnaf kan ağlıyor. Ticaret yok, iş yeri yok, malları zarar görmüş, üstüne üstlük borçları var. Alın teriyle kazandıkları sermayeleri satmak zorunda kalıyorlar.” ifadesini kullandı.

Karatutlu, Kahramanmaraş’ın tarih boyunca yolların kavşağından olan bir şehir olmasına rağmen bugün gerek kara ulaşımda gerekse demir yolu ulaşımda bu yolların kavşağından geri itildiğini savunarak, şunları kaydetti:

 “Hızlı tren Kahramanmaraş’ın 50 kilometre ötesinden geçmektedir. Çevresindeki illerde havayolu ulaşımı her şartta devam etmesine rağmen Kahramanmaraş havaalanı sık sık uçak rötarları ile karşı karşıya kalmaktadır. En son bu pazar günü Gaziantep’te uçaklar inerken aynı iklim şartlarındaki Kahramanmaraş’ta İstanbul seferi iptal edilmiştir.”

Hibya Haber Ajansı