Ruh sağlığını korumanın yolları

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi, Psikoloji Bölümünden Uzm. Psk. Tuğçe Dabağer Dilek ile 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında ruh sağlınızı korumak için önerilerde bulundu.

192 kez okundu.
Ruh sağlığını korumanın yolları Advert

Ruh sağlığını korumanın ve geliştirmenin birçok yolu olduğunu söyleyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi, Psikoloji Bölümünden Uzm. Psk. Tuğçe Dabağer Dilek, kişisel ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize uygun yöntemleri bulup hayata geçirmenin daha sağlıklı sonuçlar doğuracağını belirterek ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenleri paylaştı:

Düzenli egzersiz yapmak

Yapılan çalışmalar, fiziksel aktivitenin, ruh sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu belirten Uzm. Psk. Tuğçe Dabağer Dilek, ''Düzenli egzersiz yapmak, endorfin salgılanmasını artırarak stresi azaltabilir, enerji seviyelerinizi yükseltebilir ve genel ruh halinizi iyileştirebilir. Haftada en az 150 dakika orta şiddetli egzersiz hedefleyebilirsiniz.'' şeklinde konuştu.

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmek

Uzm. Psk. Tuğçe Dabağer Dilek, sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeninin zihinsel ve duygusal sağlığa olumlu katkı sağladığını ifade ederek; vitaminler, mineraller ve omega-3 yağ asitleri gibi besin maddelerinin ruh sağlığını desteklediğini fast food, şekerli atıştırmalıklar ve aşırı kafein tüketimi ruh sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Düzenli uyku alışkanlığı edinmek

Uzm. Psk. Tuğçe Dabağer Dilek, ''Yeterli ve düzenli uyku, zihinsel ve duygusal dengeyi korumak için kritik bir öneme sahiptir. Uykusuzluk; depresyon, anksiyete ve diğer duygusal zorluklara yol açabilir. Bu sebeple, yapılan çalışmalar, her gece 7-9 saat alınan uykunun ve uyku alışkanlıklarınızı düzenli hale getirmenin daha sağlıklı sonuçlara yol açacağını göstermektedir.'' dedi.

Stres yönetim tekniklerini uygulamak

Stres, ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyen başlıca bir unsur olduğunu vurgulayan Dilek, şöyle devam etti:

''Stresle başa çıkmak, fiziksel ve zihinsel sağlığınızı korumak ve yaşam kalitenizi artırmak için önemlidir. Örneğin meditasyon, derin nefes alma egzersizleri, yoga veya rahatlama teknikleri zihni sakinleştirmeye ve stresi azaltmaya yardımcı olabilir.''

Sosyal destek

Sosyal desteğin psikoloji üzerinde oldukça olumlu bir etkiye sahip olduğunu belirten Dilek ''Psikolojik sağlığı, duygusal iyilik halini ve stresle başa çıkma yeteneğini olumlu bir şekilde etkileyebilir. Aile, arkadaşlar veya destek grupları gibi sosyal ağlar, duygusal desteğinizi artırabilir ve stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir.'' ifadesini kullandı.

Hibya Haber Ajansı

Ruh sağlığını korumanın yolları
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum