Meseleyi imkanlar, fırsatlar ve hürriyetler açısından ele alan Burak Dalgın, “Maalesef genç arkadaşlarımız hayatlarının en güzel ve heyecanlı dönemine büyük bir kaygı ve umutsuzluk içinde giriyorlar. Kendilerini yalnız, yenik ve hatta çaresiz hissediyorlar.” dedi.

“Bugün öğrencilerimizle ve aileleriyle biraz dertleşmek, onların sorunlarını ve taleplerini dile getirmek ve çözüm yollarını dile getirmek istiyorum” diyen Dalgın, şu ifadeleri kullandı:

“Maslov’un ihtiyaçlar piramidinin ilk basamağı olan barınma, hükümetin kendi eliyle yarattığı ekonomik kriz ve kötü yönetim nedeniyle büyük bir mesele haline geldi. Ailelerinden farklı şehirlere giden binlerce üniversite öğrencisi, barınma sorununu çözebilmek için çırpınıyor. Eldeki seçenekler belli: Şanslı olanlar KYK’nın veya kazandıkları üniversitelerin yurtlarında kalıyorlar. Ancak bazı öğrenciler kontenjan yetersizliğinden bu yurtlara giremiyor, girebilenler ise kötü şartlarla mücadele ediyorlar.”

Özel yurtlardaki fahiş ücretler ve bazı vakıf yurtlarında yaşanan sıkıntılara da dikkat çeken Burak Dalgın, KYK bursu ve ev kiraları arasındaki uçuruma vurgu yaptı:

“Ev kiraları adeta uçmuş durumda. İstanbul’da ortalama kiralık daire fiyatı 17 bin lira. Ankara’da ise 14 bin lirayı geçti. Bir diğer deyişle, bir asgari ücret ya da on KYK bursunun toplamı bir aylık ortalama kiraya yetmiyor.”

Dalgın, barınma sorununun ardından yaşam masrafı ve burs miktarlarına değindi:

“İstanbul Planlama Ajansı’nın geçtiğimiz hafta açıklanan araştırmasına göre İstanbul’da özel yurtta kalan bir üniversite öğrencisinin yaşam maliyeti 15 bin liraya ulaştı. Üç kişilik öğrenci evinde kalan bir öğrencinin yaşam masrafı ise 12 bin 500 lira oldu. Peki, bu masrafları karşılamak için öğrenci kardeşimize verilen burs ve kredi ne kadar? Lisans öğrencileri için KYK bursu ve kredisi aylık 1250 lira. Bozdur bozdur harca! Bu miktar yüksek lisans için 2500, doktora içinse 3750 lira. Bu burs ve kredilerle bir lisans öğrencisinin bırakın yaşaması, memleketine bayram ziyareti yapması bile zor.”

Otobüs ve uçak bileti fiyatlarını gündeme getiren Dalgın, “Gençlerimizin aileleriyle yarıyıl tatilinde veya bayramda buluşması bile lüks haline gelmiş durumda.” dedi.

Dalgın, işsizlik verilerine dikkat çekerek ülkemizdeki istihdam problemine vurgu yaptı:

“TÜİK’e göre ülkemizde genç işsizlik oranı yüzde 17. Yani, 15-24 yaş aralığındaki 2,5 milyon gencimiz işsiz. Bunlar iş arasa da bulamayan vatandaşlarımız! İş aramaktan vazgeçenler bu sayıya dahil değil! Üstelik, her yıl bir milyon gencimiz çalışma çağına giriyor. Onlara istihdam sağlamamız lazım. 1 milyon istihdamın ne demek olduğunu şöyle ifade edeyim: Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunun toplam çalışan sayısı 800 bin. Her yıl yeni bir İSO 500 kursak, gene de o yıl çalışma çağına gelen gençlerimizin tümüne istihdam sağlayamıyoruz.”

Hibya Haber Ajansı