''Doku kütlesiyle ortaya çıkıyor!''
''Kanser, vücudumuzdaki dokularda hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünüp çoğalarak tümör adı verilen doku kütlesi ortaya çıkmasıdır.'' diyen Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Tükenmez, ''Meme kanseri de meme dokusundan kaynaklanır. Meme dokusu hücreleri mutasyona uğradığında (değiştiğinde) ve kontrolden çıkarak bir doku kütlesi oluşturduğunda ortaya çıkar. Zamanla çevre dokuyu istila eder, koltukaltı lenf bezlerini daha sonrada diğer organları istila edebilir (Metastaz).'' şeklinde konuştu.

''Her yıl yaklaşık 20 milyon kişiye tanı konuyor!''
Tüm dünyada her yıl yaklaşık 20 milyon kişinin kanser tanısı aldığını belirten Prof. Dr. Mustafa Tükenmez, şöyle devam etti. ''2040 yılında yıllık yeni tanı alan kişi sayısının yaklaşık 30 milyon olacağı öngörülmektedir. Kadınlarda en sık görülen kanser ise meme kanseridir. Ülkemizde de her 4 kanser tanısı almış kadından biri meme kanseridir ve kadınlarda kansere bağlı ölümlerde ilk sırada yer almaktadır. (Globocan 2020). Ülkemizde batı toplumlarından farklı olarak genç yaş meme kanseri daha sık görülmektedir. 100 meme kanserinde yüzde 19,2’i 40 yaş altındadır. En sık 40-50 yaş aralığında görülmektedir (yüzde 31). (Türkiye Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu Kayıt Sistemi).''

''Amaç erken teşhis oranını arttırmak!''
Burada amacın meme kanseri farkındalığı ile meme kanserini önlemek ve erken teşhiş oranını artırmak olduğunun altını çizen Prof. Dr. Mustafa Tükenmez, ''Erken teşhisin hayat kurtarıcı olmanın yanında organ kaybını önleme, gereksiz fazladan tedavilerden kurtulma ve hayat kalitesini arttırma gibi faydaları bulunmaktadır.'' diye konuştu.

''Ailesel, genetik geçişli de olabilir!''
Prof. Dr. Mustafa Tükenmez, ''Meme kanserinin yüzde 5-10’u ailesel, genetik geçişli olmaktadır. Erken yaş meme kanseri olan, ailesinde meme kanseri ile ilişkili kanser veya kansere yol açan genetik mutasyonu olan kişilerde genetik danışmanlık ve genetik araştırmalar yapılmaktadır.'' dedi ve sözlerini şöyle tamamladı:

''Erken evre meme kanserinde 5 yıllık sağ kalım oranları yüzde 90’ların üzerindeyken organ metastatik meme kanserinde bu oran yüzde 30’ların altındadır. Erken tanı için meme kanseri farkındalığı yaratmak meme kanseri ile mücadele eden sağlık ekiplerinin ana hedeflerindendir. Erken tanı ile meme kanserinin siz değerli kadınlarımıza verebileceği zararların önüne geçebiliriz.''

Hibya Haber Ajansı