ABD: Türkiye’nin Musul’daki rolü Irak yönetimine bağlı

Ankara-Bağdat krizi tezkere kararı sonrası iyice gerilirken, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner’den konuya dair bir açıklama geldi. Toner, “Türkiye’nin Irak’taki rolü hakkında konuşmak Iraklılar’a ve Irak hükümetine bağlı. Türkiye’nin Irak’taki rolü ne ise, bunun Irak hükümetiyle koordine edilmesi önemli” dedi.

1156 kez okundu.
ABD: Türkiye’nin Musul’daki rolü Irak yönetimine bağlı Advert

Türk askerinin Irak’taki askeri varlığıyla ilgili ABD’den açıklama geldi.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Irak’ın tüm komşularının bu ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

 

Günlük basın brifinginde konuşan Toner, şunları söyledi:

 

“Koalisyon güçlerinin Musul’a düzenleyeceği olası bir operasyonda, Irak’ın komşularının, bu ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeleri gerekiyor. Bu operasyonlarda Türkiye’nin yer alıp almayacağı Irak’a bağlı.”

 

Toner, IŞİD karşıtı küresel koalisyonun Irak’taki faaliyetlerinde bunun temel bir önem taşıdığını ve tüm ortaklardan bu şekilde davranmalarını beklediklerini de belirtti.

 

Ankara-Bağdat krizi

 

TBMM’den geçen sınır ötesi harekat tezkeresi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Musul’a kimse giremez” sözlerinin ardından Irak’la Ankara-Bağdat hattı gerilmişti.

 

Irak Meclisi Musul yakınlarındaki Başika’da bulunan birliği nedeniyle Türkiye’yi ‘işgalci’ ilan etmeye hazırlandığını açıklamış, Ankara, Irak Meclisi’nin kararını ‘şiddetle protesto edip’ kınamıştı.

 

IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonda görevli ABD’li komutan albay John Dorrian ise Irak topraklarında bulunan Türk askerinin koalisyon güçlerine dahil olmadığını söyleyip “Türk ordusu izinle gelmemiştir ve illegaldir” demişti.

 

Irak Başbakanı Haydar El Abadi de Irak topraklarında bulunan Türk askeriyle ilgili “Türklerin macerasının bölgesel bir savaşa dönüşmesinden korkuyorum” ifadesini kullanmıştı.

Kaynak.imc

ABD: Türkiye’nin Musul’daki rolü Irak yönetimine bağlı
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum