Liv Hospital Çocuk Alerji ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mahir İğde, hayvanla temasın sınırlandırılması gerektiğini belirterek, Mümkünse, evinizdeki kedi veya köpek temasınızı sınırlayın veya tamamen engelleyin. Sevimli hayvan dostunuzu belirli alanlarda tutun. Kedinizi veya köpeğinizi evin belirli bölgelerinde tutarak alerjen maruziyetini azaltmayı deneyin." dedi.
Prof. Dr. İğde, hava temizleyici kullanılmasını önererek, "Özel HEPA filtreli hava temizleyicileri kullanarak evdeki alerjenleri azaltın. Düzenli olarak evi süpürün, silin ve toz alın. Özellikle kumaş yüzeyleri ve halıları temiz tutmaya özen gösterin. Evcil hayvanınızı, saç dökmesini azaltacak özel şampuanlarla yıkayın. Evcil hayvanlara temas ettiyseniz, giysilerinizi değiştirin ve duş alın. Alerjik kişiler için evcil hayvanların girmesine izin verilmeyen yatak odaları oluşturun." şeklinde konuştu.
Alerji geçmişine göre evcil hayvan seçilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. İğde, "Daha düşük alerjen üreten ırkları seçmek alerji riskinizi azaltabilir. Evcil hayvanınızın tüylerini sık sık fırçalayın. Bu, dökülen tüyleri ve alerjenleri azaltabilir. Doktorunuzun tavsiye ettiği antihistaminikler ve diğer ilaçları kullanın. Uygun durumlarda, alerji aşılarını (immünoterapi) düşünün. Evinizdeki hava girişlerine alerjen kapsüllerini yerleştirin." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. İğde, temas riskini azaltmak için yüz maskesi kullanılması gerektiğine değinerek, "Özel kaplamalar ve örtüler kullanarak koltukları ve yastıkları kaplayın. Kontrollü temas sağlayın. Evcil hayvanlarınıza temas ettikten sonra ellerinizi yıkayın ve gözlerinize, burun ve ağzınıza dokunmaktan kaçının. Evde kullandığınız malzemeleri alerji dostu seçin. Evcil hayvanınızın sağlığını düzenli olarak kontrol ettirin ve uygun bakımı sağlayın." diye konuştu.
Hibya Haber Ajansı