Katliam sürüyor, devletler izliyor

ANKARA - İletişim ve internet kesintisinin devam ettiği Gazze’de insanlık dramı yaşanırken, küresel ve bölgesel emperyalist devlet yetkilileri sadece açıklama yapmakla yetiniyor.

1597 kez okundu.
Katliam sürüyor, devletler izliyor Advert

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’de "Aksa Tufanı" adı altında İsrail'i hedef alması sonrası başlayan çatışma ve bombardımanın bilançosu her geçen gün daha da ağırlaşıyor. İsrail, Hamas saldırıları sonrası İsrail'e ağır bir saldırı başlattı. Saldırılar 23'üncü gününe girerken, 27 Ekim’de kısmı bir kara saldırısının da startı verildi. Son iki gündür yapılan ağır bombardımanda hayatını kaybedenlerle birlikte 7 Ekim'den bu yana sadece Gazze’de en az 7 703 kişi yaşamını yitirdi. Bunlardan yarısına yakını çocuklardan oluşuyor. Kaç Hamas üyesinin yaşamını yitirdiği ise bilinmiyor. 
İsrailli kaynaklara göre; Hamas saldırılarında bugüne kadar en az 300 İsrail askeri yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden sivil sayısının ise bin 400 olduğu belirtilidi. 229 sivil ise Hamas’ın elinde şu an rehine olarak tutuluyor. 

NELER OLDU, KİM NE DEDİ?

Çatışmaların tüm şiddetiyle devam etmesi nedeniyle bilanço daha da ağırlaşırken, son 24 saatte birçok gelişme yaşandı ve farklı yerlerden çok sayıda açıklama yapıldı. İsrail’in kara saldırısı üzerinden henüz 24 saat geçmeden saldırının etkilerine dair tespitlerini paylaşan Dünya Sağlık Örgütü, yoğun bombardıman yaşandığı, kara saldırılarının devam ettiği, sağlık çalışanlarının yanı sıra hasta ve sivillerin elektriksiz kaldığı, iletişim kurma olanaklarının ortadan kalktığını duyurdu. Örgüt, Gazze’de bulunan sağlık çalışanları ile iletişim kuramadıklarını ve acil ateşkes çağrısını yineledi. Ayrıca “sivilleri ve sivil yapıyı korumak için önlemler alın” çağrısı yaptı. 

LONDRA’DA PROTESTO

Avrupa ülkeleri ve diğer pek çok ülkede İsrail saldırılarına itiraz sürüyor. Geçtiğimiz hafta yaklaşıp 100 bin kişilik protestoya ev sahipliği yapan Londra’da, dün de binlerce Filistin yanlısı gösterici bir araya geldi ve İsrail’e tepki gösterdi. Öğle saatlerinde Thames Nehri kıyısındaki Victora Ekbankment’ta toplanan göstericiler, İsrail’in saldırıları sonlandırması, ablukayı kaldırması ve derhal ateşkes ilan etmesi yönündeki taleplerni sıraladı. Göstericiler, söz konusu taleplerini “Gazze katliamı durdurulsun” ve “Özgür Filistin, İsrail işgaline son” yazılı pankart ve dövizlerle dile getirdi.  

İSRAİLLİ YURTTAŞLARIN PROTESTOSU

Tel Aviv’de de protestolar sürdü. Binlerce kişi sokaklarda İsrail’in saldırıları durdurmasını istedi. Gün içinde Anti Siyonist Yahudiler ise, kentteki Askere Alım Merkezi önünde Binyamin Netanyahu hükümetini ve saldırıları protesto etti. Ancak İsrail polisi, bu protestoları darp ve işkence uygulayarak engelledi. Birçok protestocunun boynu sıkıldı ve yerlerde tekmelendi. Ayrıca ülkenin farklı noktalarında da protestolar devam etti. 

3 BİN 500’Ü ÇOCUK

Hamas’ın kontrolünde bulunan Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, yaşamını yitiren 7 bin 703 kişiden 3 bin 500’ünün çocuk olduğunu açıkladı. Bakanlık, dün gece başlayan ve hala süren kara saldırısı nedeniyle hala tam olarak ölü sayısı tespit edemediklerinin bilgisini de paylaştı.

‘ARTIK TESPİT EDEMİYORUZ’

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiser Volker Türk, İsrail’in yeni saldırıları ve özellikle kara saldırısı ile binlerce sivilin daha yaşamını yitirme riski ile karşı karşıya olduğunu ifade etti. BM yetkilisi, "Gazze'de güvenli bir yer ve (Gazze'den) çıkış yok. Meslektaşlarımız ve Gazze'deki bütün siviller için endişeliyim" ifadelerini kullandı.

Türk, Cuma günü itibarıyla Filistin'de internet ve telekomünikasyonun kesilmesini de kınayarak, "Sivillerin çektikleri acıların daha da artmasına neden olan, telekomünikasyon tesislerini hedef alan İsrail saldırıları ve bunun sonucunda internetin kesilmesi, Gazzelilerin Gazze'de ne olduğundan haberdar olmalarının tüm yollarını ortadan kaldırmış ve dış dünyayla bağlantılarının kesilmesine neden olmuştur" dedi. 

‘MASUMLAR TEHLİKEDE’

Filistin'in Birleşik Krallık Büyükelçisi Husam Zomlot'un saatlerdir Gazze'deki ailesine ulaşamadığını dair sanal medyada paylaştığı paylaşımını alıntılayan ABD Temsilciler Meclisi üyesi Ocasio-Cortez, 2 milyonluk nüfusun iletişimsiz bırakılmasının "kabul edilemez" olduğunu söyledi. Üye, “Gazeteciler, sağlık çalışanları, insani çabalar ve tüm masumlar tehlike altında. Böyle bir eylemin nasıl savunulabildiğini bilmiyorum” diye kaydetti.

ELON MUSK UYDUSU

Bu paylaşıma "dünyanın en çok zengin isimlerinden biri" olarak gösterilen Elon Musk da yorum yaptı. Musk, iletişim bağlantıların tekrardan aktif edilmeye dönük girişimde bulunduğunu ve Starlink uydu internet sistemi üzerinden Gazze’deki uluslararası kuruluşlara bağlantı sağlayacağını söyledi. Musk, bir başka yorumda ise yüzlerce ülkenin yer aldığı BM’ye “yardım” edeceğini ifade etmesi dikkat çekti. İsaril İletişim Bakanı Shlomo Karhi ise Musk’a yaptığı paylaşımla tepki gösterdi. Karhi, Hamas ile DAİŞ'in bir olduğunu ve Musk’un her türlü girişimini engelleyeceklerini kaydetti.

CEZA MAHKEMESİ ÇAĞRISI

İspanya Sosyal Haklar ve 2030 Ajandası Bakanı Ione Belarra, sanal medyadan açıklama yaptı. Belarra, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine işaret ederek, "Gazze'de cehennemi andıran bir gecenin ardından Avrupa liderlerine çok basit ama önemli bir mesajım var. Bizi soykırımın suç ortağı yapmayın, harekete geçin" çağrısı yaptı.

İsrail'in Gazze’de dün geceden beri tüm iletişim kanallarını kapattığına işaret eden Belarra, "Bunun tek bir amacı var. İsrail suçunu örtmeye çalışıyor. Harekete geçmeliyiz. Yarın geç olacak. İsrail ile diplomatik ilişkilerinizi kesin. Bu soykırımın sorumlularına karşı örnek olacak ekonomik yaptırımlar uygulayın. Ve hiç şüphe yok ki Netanyahu'yu insanlığa karşı işlediği savaş suçlarından dolayı yargılanması için Uluslararası Ceza Mahkemesine götürelim”

UYARIYI HATIRLATTI

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, saldırı ve etkilerine ilişkin açıklama yaptı. Borrel, Gazze’nin mutlak bir karartma ve izolasyon ile karşı karşıya olduğuna vurgu yaparak, “Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) 'elektrik, gıda ve suyun olmadığı Gazze'deki halkın içinde bulunduğu umutsuz durum hakkında uyarıda bulunduğunu" hatırlattı.

KOMİTE: SAVAŞ SUÇU

Gazeteciler Koruma Komitesi açıklamasında, 1992'den bu yana gazeteciler için “en ölümcül üç hafta” yaşandığı kaydedildi. Komite, bu üç haftada en az 24’ü Filistinli, 4’ü İsrail’li ve biri ise Lübnanlı olmak üzere en az 29 gazetecinin yaşamını yitirdiğini kaydetti. Komite, 9 gazetecinin ise gözaltında bulunduğunu bildirdi. Komite, gazetecilere saldırı ve iletişimin bilerek kestirmenin “savaş suçu” olduğuna vurgu yaptı.

KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR

Hamas da süren saldırılara dair dün akşama doğru açıklama yaptı. Telegram hesaplarından yapılan açıklamada, Kuzeybatı Gazze’ye saldıran İsrail’in askeri araçlarının bombalandığını duyurdu. 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, başlattıkları saldırının “ikinci bir emre kadar” devam edeceğini ifade etti. Gallant, ayrıca saldırıda “faz değişikliğine” gidildiğini söyledi. Gallant, "Gece Gazze’de yer yerinden oynadı. Yer üstüne ve altına saldırdık. Her yerde her seviyeden teröristlere saldırdık. Savunma güçlerine verilen direktifler açık: operasyon bir sonraki emre kadar devam edecek” diye belirtti.

ERDOĞAN'IN MİTİNGİ 

Bu açıklamaların yapıldığı saatte İstanbul’da Filistin lehine yapılan mitingde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Avrupa’yı, İsrail’i ve muhalefeti hedef aldı. Erdoğan, isim vermeden, “Ülkemin siyasileri içerisinde Hamas’ı Netanyahu’ya bırakan talihsizler var. Netanyahu nasıl teröristse Hamas da teröristmiş. Yazıklar olsun” sözlerin sarf etti.

Erdoğan, konuşmasının devamında İsrail’in savaş suçu işlediğine işaret ederek, "İsrail biz de seni savaş suçlusu olarak dünyaya ilan edeceğiz. Bunun hazırlığı içerisindeyiz ve savaş suçlusu olarak İsrail’i dünyaya tanıtacağız” diye kaydetti. 

ERDOĞAN’A ‘İKİYÜZLÜ’ YANITI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tel Aviv’de yaptığı basın açıklamasında, Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın sözlerine yanıt verdi. Netanyahu, Erdoğan’ın ismini anmadan, “Bizi savaş suçları işlemekle itham etmeyin. Eğer askerlerimizi savaş suçları işlemekle itham edebileceğinizi sanıyorsanız, bu ikiyüzlülüktür” dedi. Netanyahu, “Biz dünyanın en ahlaklı ordusuyuz” diyerek, Hamas’ın sivilleri “Kalkan” olarak kullandığını ileri sürdü. 

DİPLOMATİK KRİZ BAŞLADI

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'deki diplomatik temsilcilerini geri çağırdıklarını açıkladı. Cohen paylaştığı mesajda şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'den yapılan sert açıklamalar karşısında, İsrail-Türkiye ilişkilerinin yeniden değerlendirilmesi amacıyla Türkiye'deki diplomatik temsilcilerin geri gönderilmesi talimatını verdim."

2 KİLOMETRE İÇERDE

Gazze’nin güneyinde bulunan Han Yunus kentinde bulunan ve akşam saatlerinde saldırıları ve son gelişmeleri bildiren BBC muhabiri Rushdi Abualouf, Gazze’ye dönük gün içinde en az 20 hava saldırısının düzenlendiğini paylaştı. Muhabir, en yoğun bombardımanın ise Gazze’nin kuzey, batı ve doğusuna gerçekleştiğini ve İsrail ordusunun kuzeybatı bölümünde denize yakın bir yerde 2 kilometre boyunca Gazze’ye girdiğini aktardı. Muhabir, saldırıların boyutu ve etkisini “deprem gibi” sözleri ile açıkladı.

Saldırılara dair görüntü yayınlayan İsrail Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Hamas’ın komutanlarını hedef almaya başlayacaklarını ve onları "ortadan kaldıracaklarını" kaydetti. Halevi, hedeflerine ulaşmak için ise Gazze topraklarına girmekten başka seçenek ve şanslarının olmadığını söyledi.

ANLAŞMA ÇAĞRISI

Hamas’ın Gazze sorumlusu Yahya Sinvar, El Aksa televizyona açıklama yaptı. Televizyonun Telegram kanalından yapılan paylaşıma göre Sinvar, ellerindeki tüm rehineleri bırakmaya hazır olduklarını ancak karşılığında İsrail’in cezaevlerinde tutuğu tüm “esirleri” serbest bırakması gerektiğini ifade etti. Sinvar, bu doğrultuda “anlaşmaya hemen hazırız” dedi.

 

(Kaynak:MA)

Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Enflasyonda yol ayrımı
Enflasyonda yol ayrımı
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi