Şanlıurfa 'nın uçuş sorunu her geçen büyürken, yaşanan sıkıntı meclis gündemine taşındı.Şanlıurfa Milletvekili Dilek Kunt Ayan, Urfa'nın uçuş sorununu TBMM’ye taşıdı.
Şanlıurfa’da kronikleşen sorunlar çözüm beklerken ekonomik kriz de günden güne büyümektedir. Seçim bölgem olan Şanlıurfa, bölge illeri arasında nüfusun en fazla olduğu, sosyo-ekonomik gelişim endeksinde ve kişi başına düşen milli gelirde alt sıralarda yer almasına rağmen zaruri ihtiyaçların en pahalı olduğu kentlerden biridir. Halkın alım gücünün son derece düştüğü günümüzde, özellikle uçak seferlerinin azlığı ve astronomik bilet fiyatları Şanlıurfa’nın en temel sorunlarından biri haline gelmiştir. Uçak sefer sayılarının azalması fahiş fiyatları bulan aktarma uçaklarına halkı yönlendirmekte, bu ekonomik krizde seyahat hakkı dolaylı olarak engellenmektedir. Sefer sayısı azlığının yanı sıra Şanlıurfa’dan farklı illere gidecek olan uçakların seferleri sıklıkla iptal edilmekte, mağduriyete mağduriyet eklenmektedir.
İki milyondan fazla nüfusu olan, tarihi yapısı ile turizm merkezlerinden biri olan Büyükşehir statüsündeki Şanlıurfa’da uçak seferlerinin azlığı ve yüksek ücretli bilet fiyatları turizmin gelişmesinin önünde bir engel olmaktadır. Bu durum eğitim ve sağlık hakkı gibi temel hakları da doğrudan ve dolaylı yollardan olumsuz etkilemektedir. Hastanelerinde ciddi doktor eksikliği yaşanan şehirde kişiler tedavi hakkı için başka şehre gitmeleri gerektiğinde ya bilet bulamamakta ya da yüksek ücretler yüzünden tedaviyi ertelemek zorunda kalmaktadır. Başka şehirlerde okuyan öğrenciler ailelerini ziyaret edememekte, yılda bir ancak görüşebilmektedirler. Bununla birlikte taziye gibi aciliyeti olan insani durumlarda dahi kişiler uçak bulamadıkları için taziyelerine yetişememekte, ekonomik geliri düşük aileler taziyelerine hiç katılamamakta, ödeme gücü olanlar ise fahiş fiyatlarla bilet almak zorunda kalmaktadırlar.
2023 yılında, Şanlıurfa’ya turizm aylarından olan Haziran ayında haftada sadece 49 uçak iniş yapmış, Temmuz ayında bu haftalık rakam giderek düşmüş ve 37 uçuş gerçekleşmiştir. Tatil aylarında gerçekleşen bu durum Şanlıurfa’daki turizmin önünde büyük engel yaratmış, insanlar uçak seferi bulamadığı için ziyaret etmekten vazgeçmiştir. Göçmenlerle birlikte nüfusu 3 milyonu bulan şehirde hâlâ İstanbul-Ankara gibi büyükşehirlere dahi seferler yetersiz sayıda gerçekleşmekte, ciddi mağduriyetler doğmaktadır.
Bununla birlikte yapılan saha çalışmalarından ve sektördeki ilgili kişilerden bizlere ihtiyaç olduğu iletilen ve düzenlenmesi istenen sefer talepleri şu şekildedir;
• Şanlıurfa -Lefkoşa seferlerinin düzenlenmesi,
• Şanlıurfa-İzmir sefer sayılarının arttırılması,
• Şanlıurfa-Antalya seferlerinin düzenlenmesi,
• Almanya’dan Şanlıurfa’ya, Şanlıurfa’dan Almanya’ya (Berlin, Frankfurt, Duesseldorf vb.) direkt seferlerin düzenlenmesi.
Tüm bu konu ve talepler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın görev ve sorumlulukları arasındadır.
Bu bağlamda;
1- Şanlıurfa GAP Havalimanı sefer sayılarının geçtiğimiz yıllara oranla düşmesinin gerekçesi nedir?
2- Şanlıurfa GAP Havalimanı’ndaki sefer sayısı azlığından kaynaklı yaşanan toplumsal sorunlar Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
3- Sefer sayılarının azlığı ile ters orantılı olarak artan uçak bileti ücretlerinin halkın ulaşım hakkı üzerindeki olumsuz etkisi Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
4- Şanlıurfa’dan çok sık gündeme gelen uçak seferlerinin iptalinin gerekçesi nedir? Buna dair yaptığınız bir denetim var mıdır?
5- Şanlıurfa GAP Havalimanı’na uçuş yapan uçak sayılarının son beş yıldaki dağılımı nedir? Uçak sayısının arttırılması amacıyla herhangi bir çalışma var mıdır?
6- Şanlıurfa’dan Ankara-İstanbul-İzmir gibi şehirlere gidebilmek için sefer sayıları arttırılacak mıdır?
7- Şanlıurfa’dan Lefkoşa’ya, Antalya’ya ve Almanya’ya seferlerin düzenlenmesi için adım atılacak mıdır?
8- Bölgenin en büyük nüfusuna sahip, tarihi turistik değerleri olan Şanlıurfa’da sefer sayılarının arttırılması ve yüksek ücretli bilet fiyatlarının düzenlenmesi için adım atılacak mıdır?