Şanlıurfa Kuyumcular Odası uyardı

Fiyatlardaki yükselişle birlikte son dönemde tüketiciler tarafından büyük rağbet gören altın, kalpazanların yeni gelir kapısı oldu. Şanlıurfa Kuyumcular Odası Başkanı İbrahim Halil Demirkol altın fiyatlarının yükselmesiyle piyasaya sahte ürünlerin sürülmeye çalışıldığını belirterek, hem kuyumcuları hem de altın alacakları uyardı.

1735 kez okundu.
Şanlıurfa Kuyumcular Odası uyardı Advert

SERBEST piyasada 24 ayar külçe altının gram satış fiyatının yaklaşık 97 lira seviyesine yükselmesiyle birlikte sahteciler piyasaya çıktı.

 

 Uzmanlar, altın olmayan ürünlerin altın suyuna batırılarak ve marka etiketleri kullanılarak piyasaya sürüldüğünü belirterek vatandaşları uyarıyor. Dolandırıcılar, daha çok bilezik gibi talep gören ürünleri kullanarak vatandaşı kandırıyor.

 

 Senaryolardan birine göre dolandırıcı: ” benim tanıdığımın 10 tane altını vardı; bu aralar paraya ihtiyacımız var, bunlar sende dursun” diyerek tanıdıkları kişileri kandırıyor. Dolandırıcılar, daha çok komşuluk, ahbaplık ilişkilerini kullanıyor. Dolandırıcılar, sahtekarlığın ortaya çıkmaması için “Kuyumcuya giderek boşuna işçilik ödeme” diyerek hedef şaşırtıyorlar.Sahte altınların görünümleri, ağırlıkları orijinallerini aratmıyor. Gerçek gibi duran sahte altınların ayırt edilebilmeleri için sadece bir kaç yol mevcut. Şüphelenilen altının Darphane’ye götürülmesi; altın ustasına sesinin dinletilmesi ya da mihenk taşını çizip üzerine ayar suyunun dökülmesi. Son maddede mihenk taşı üzerine su döküldüğünde gerçek altın mihenk taşının üzerinde durmaya devam ediyor.

 

 

 

ODA BAŞKANI UYARDI

 

Şanlıurfa Kuyumcular Odası ise geçen yıllarda da yaşanan sahte altın olaylarının önlenmesi için hem kuyumcuları hem de altın alacakları uyardı.Şanlıurfa Kuyumcular Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı  İbrahim Halil Demirkol, URFAHABER.NET’e yaptığı açıklamada, bu konuda kendilerine birçok şikâyet ulaştığını söyledi.

 

Demirkol, “İlimizde son günlerde sahte altın konusunda yoğun alıyoruz.Özellikle Suriye’den getirilen ve Osmalı figürlerinin bulunduğu sahte  altınlar vatandaşlarımıza satılmak isteniyor.Böyle yapılarak bir çok vatandaşımız mağdur oluyor ve maddi anlamda zarar ediyorlar.Halkımızın sahte altınlara daha iyi dikkat etmesi gerekiyor.Ayrıca yatırımcıların mağdur olmaması için kuyumculardan altın alışverişlerini yapmalarını istiyoruz” dedi.

 

Demirkol, ayrıca dolandırıcıların en çok bilezik ve türev ürünleriyle vatandaşı ve kuyumcuları kandırmaya çalıştığını belirterek, son dönemce sosyal medyada kuyumcuların sahte altın satanları teşhir ettiğini söyledi.

 

 

 

PEKİ SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR?

 

Altın manyetik değildir. Mıknatısa yaklaştırıldığında çekim oluşmaz. Altın özgül ağırlığı fazla bir metaldir. İmitasyonlara göre daha ağırdır. Altının ayarları mutlaka üzerinde damgalanmış olur. Sahta altınlarda bu damga olmaz veya silik olabilir. Bu damgalar gerçek altınlarda milyem veya ayar rakamları olur. Genelleme yaparsak 22 ayar altın bileziklerde, 18 ayar altın pırlanta ve kıymetli taş kullanılan ürünlerde ve 14 ayar altın taşsız veya sentetik taşlı ürünlerde kullanılmaktadır.10 ve 9 ayar altın genel olarak yurt dışına ihraç edilen takılarda kullanılır. 8 ayar altın elmaslı ürünlerde kullanılmaktadır.Sahte altını ayırt etmenin bir yolu da kuyumcu veya sarrafların kullandığı mihenk taşıdır. Altın mihenk taşına sürüldüğünde taşın üzerinde altın izi kalıyorsa gerçek altındır.

 

Kalmıyor, siliniyorsa sahte altındır. Altın eğelenerek de altından farklı bir renk çıkıyorsa sahte altın olduğu anlaşılabilir. Bu işlemlerle tüketicinin sahte altını tespit etmesi zordur. Bu işi bilen ve anlayan birinin bakması kontrol etmesi gereklidir.

Kaynak Urfahaber.com 

Şanlıurfa Kuyumcular Odası uyardı
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
 Avrupa piyasalarının olumsuz havanın yatışmasının ardından yükselişle açılması bekleniyor
Avrupa piyasalarının olumsuz havanın yatışmasının ardından yükselişle açılması bekleniyor
Rusya Devlet Başkanı Putin, Astana’da
Rusya Devlet Başkanı Putin, Astana’da