15 Temmuz darbe sonrası yaşanan süreçte Hükûmetin uyguladığı antidemokratik uygulamalar sonucu 11 bin EĞİTİM-SEN üyesi, sendikaların almış olduğu karar doğrultusunda katıldıkları eylem gerekçesiyle sürgün, açığa alınma ihraç edilme gibi çeşitli cezalara mahkûm edildiler. Ciddi bir soruşturma yürütülmeden, keyfî bir tutumla cezalandırılan bu arkadaşlardan 500 kişi, seçim bölgem olan Adıyaman'dandır. Bu da Adıyaman üzerinde özel politikaların uygulandığını göstermektedir.

    Bu açığa almalar ve ihraçlarla mağdur edilen sadece öğretmenler ve aileler değil, aynı zamanda çok sayıda öğrenci de mağdur edilmiştir. Haksızlığa uğrayan öğretmenlerin büyük maddi ve manevi kayıpları söz konusudur. Hükûmetin bir an önce, yaşanan bu hukuksuzluğa son verip, görevlerinden alınan kamu emekçilerini görevlerine iade ederek bu mağduriyetleri derhâl giderip bu hukuksuzluğa son vermesi gerekmektedir.

  

 Uygulanmakta olan mevcut teşvik yasasından Adıyaman beklediğini alamamıştır, mağdurlar. Mevcut teşvik yasası sistemi haksız rekabete neden olmaktadır. Teşvik yasasında Adıyaman 5'inci bölgede, ilimize komşu olan Şanlıurfa ise 6'ncı bölgede yer almaktadır. Alsın, Şanlıurfa'ya itirazımız yok. Neden Adıyaman 6'ncı bölgeye alınmıyor?

    Yeni bir teşvik yasasından bahsediliyor. Adıyaman mutlaka bu yeni teşvik yasasından yararlanmalı diyorum. Bu konu aciliyet arz ediyor. Bakanın bu konuda bilgi vermesini talep ediyorum.

 

 Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 418 sıra sayılı Kanun Tasarısı'nın 14'üncü maddesi üzerinde söz almış bulunmaktayım. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

    Şimdi, Adıyaman'ın dünya kadar sorunu var, keşke Tarım Bakanı burada olsaydı da bunları tek tek konuşabilseydik. Bunların başında tarım geliyor dedik, sağlık var, turizm var, su... Daha önce sulu tarımdan bahsediliyordu, şu anda Adıyaman'da içilecek su yok. Teşvik yasasında kısmen cevap verildi. Ulaşım sorunu var, ekonomi sorunu var. En iddialı oldukları, bu iktidarın en iddialı olduğu sağlıkta bile dünya kadar sorun var; gerek sosyal medyada gerek telefonlarla bu konuda yoğun şikâyetler almaktayız, her gün bize onlarca telefon gelmekte. On yedi yıl çalıştığım kadın doğum hastanesinde bile bir iyileşme yok, gün geçtiktçe kötüleştiğinden bahsediliyor.

    Yine, bu yasa tasarısı Adıyaman için iyi olur diyorum, bir nebze yararlı olabilir düşüncesindeyim ama kaygılarım var. Şu anda Adıyaman'da resmen bir tefeci, faizci lobisi var. Devletin yeterince desteklemediği küçük ve orta ölçekli esnafımız ister istemez bu tefeci ağına düşmekte. Esnafımız yıllık, aylık, hatta günlük faizlerle nakit sıkıntısını gidermeye çalışıyor, ödemede sıkıntılar yaşanıyor. Kavgalar, yaralanmalar, hatta cinayetler işlenmekte. Bu faiz ve tefeci lobisi yüzünden ve iktidarın kötü yönetiminden dolayı çoğu esnaf iflas etmekte, iş yerini kapatmaktadır. Esnafını, sanayisini, üreticisini düşünen bir iktidar bu sorunu çözmeli.

    Bu yasa tasarısını Adıyaman'daki sivil toplum kuruluşlarıyla görüştüm; olumlu bakmalarına rağmen kuşkularının olduğunu belirttiler, pratikte sonuçlarını görmek istiyorlar. Bunun için, konuştuğum Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odasının görüşlerini olduğu gibi size aktarıyorum: "Bölgemizdeki bankalar, özellikle gayrimenkul teminatına olumsuz yaklaştıklarından çok ciddi sıkıntılar yaşanmakta. Bu yaklaşım değiştirilmelidir. KOBİ'lerin ihtiyaç duydukları finansmana ulaşma noktasında ciddi sıkıntıları var, bankanın insafına kalmışlardır. Krediye erişimde hem bankaların talep ettiği koşullar hem de faiz oranları yükseldiğinden dolayı sıkıntı yaşanmakta, bankaların kredi koşulları iyileştirilmelidir.

    Orta ve uzun vadeli yatırımların finansman -kredi- sorunları: Ticari bankalar kısa vadeli kredilere ağırlık vermekte, zaman zaman beklenmedik bir şekilde krediler geri çağrılmaktadır. Anadolu'da birçok firma bankaların kredileri programsız geri çağırmalarından olumsuz şekilde etkilenmektedir. Bankalar, bünyelerinde ayrı fonlardan finanse ettiği, devletin teşvik ettiği yatırım kredileri verebilir. Bankalarca bu kredilerin kaynağı özel finansman fonlarından sağlanabilir, üretimde kullanılan makinelerin finansman erişiminde teminat olarak kullanılması sağlanmalı, uygulanmakta olan mevcut Teşvik Yasası..."

    Az önce Bakana sormuştum, çok da olumlu bir... Hep ileri ertelenmişti. "İnşallah" falan demişti.

    "Mevcut teşvik sisteminin mutlaka Adıyaman'da değiştirilmesi lazım. Teşvik Yasası'nda 5'inci bölgede olan Adıyaman'ın ivedilikle 6'ncı bölgeye alınmasını talep ediyoruz.

    Yeni teşvik yasası haksız rekabeti doğuruyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin geri kalmışlığının önlenmesinde ilimizin bu yasa kapsamında kesinlikle yer alması en önemli beklentimiz ve talebimizdir." diye bizden beklentileri var bu Ticaret ve Sanayi Odasının.

    Kuşkusuz, işsizliğin temel olarak azaltılması, ortadan kaldırılması üretime bağlıdır. Dolayısıyla, açılan her fabrika, her işletme işsizliğin azaltılması yönünde atılan önemli adımlardır. Bunun dışında, istihdama yönelik desteklerle iş dünyasının önünün açılması da bu konuda sonuç getirebilecek önemli beklentileri oluşturmaktadır.

    Yine, Adıyaman ilimiz güneş enerjisi bakımından önemli bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekmektedir. İlimizde enerji ihtisas organize sanayi bölgesi açılmalıdır gibi bir talepleri var.

    Yine, Türkiye'nin her tarafı demir yolu ağıyla örülürken bu konuda Adıyaman'ın unutulması bizleri üzmektedir. Bu konuda, Gölbaşı ilçemizle il merkezi arasında demir yolu hattıyla demir yolu bağlantısının yapılması sanayici ve üreticilerimizi hedef pazarlara bir adım daha yaklaştırarak rekabet etme şanslarını artıracaktır.

    Yine, Adıyaman'daki sivil toplum kuruluşlarından Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odasının ilimiz için şöyle bir tespiti var: "İlimiz çevre illerle rekabet edecek durumda olmadığından firmalar her geçen gün iflasın eşiğine gelmektedir. Adıyaman turizmi, sanayisi, tarımı, maalesef yüksek maliyetler ve çevre illerin cazibesinden dolayı her gün gerilemektedir."

    Adıyaman'da organize sanayi bölgesinde çalışan işçi sayısı -geçen sene için söylüyorum- 9 binden 4.500'e düşmüş durumdadır ve çoğuna şu anda kilit vurulmuştur.

    Adıyaman hep iktidara, AKP'ye destek vermiştir ama maalesef bu desteğinin karşılığını alamamıştır. Adıyaman iktidardan alacaklıdır, Adıyaman halkı iktidara öfkelidir diyor Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (HDP sıralarından alkışlar)