Akciğer kanserinin en önemli tetikleyicisinin sigara ve tütün mamulleri olduğunu belirten Prof. Dr. Sayar, sigara içenlerde içmeyenlere göre akciğer kanseri gelişme riskinin 10 kattan fazla olduğunu ifade etti.
Sayar, pasif sigara dumanından kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, “Sigara içmeyenlerde en sık neden; pasif sigara dumanı maruziyeti ve radon gazıdır. Pasif içiciler de risk altında. Tütün mamulleri hem içicileri hem de pasif olarak dumana maruz kalanları risk altına sokar. Sigarasız yaşam öncelik olmalı. Çocukluk döneminden itibaren bireyleri sigara dumanından korumak, hiç başlamamasını sağlamak akciğer kanserinden korumaya yardımcı olacaktır.” dedi.
Sigaranın etkisinin dozu ile ilişkili olduğuna değinen Sayar, şunları kaydetti:
Sigaraya başlama yaşı ne kadar erken, içme süresi ne kadar uzun, miktarı ne kadar fazlaysa kanser gelişme riski o kadar yüksektir. Günde 2 paketten fazla sigara içen her 7 kişiden biri akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ortamın havalandırılması önemli. Akciğer kanserine yol açan bir diğer madde ise radon gazıdır. Düzenli muayene yaptırın. Akciğer kanserinde genetik yatkınlık söz konusudur. Aile bireylerinden birinde akciğer kanseri varsa risk artmıştır.”
Hibya Haber Ajansı