Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 2030 yılına kadar Türkiye’deki teknogirişim sayısını 100 bine çıkarmayı hedeflerini belirterek, “Amacımız; Türkiye’den daha fazla Turcorn, daha fazla lider teknoloji girişimi çıkarmak. Küresel dijital ekonomide pazar değil, ürün ve hizmet ihraç eden bir ülke olmak.” dedi.

Bakan Kacır, İstanbul’da düzenlenen DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyi İstişare Toplantısına katıldı. DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkanı Erdem Erkul’un açılış konuşması ile başlayan toplantı, 70’e yakın üyenin katılımlarıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, bulut, fintech, mobil, oyun, siber güvenlik, yazılım, yenilikçi, web3, girişim sermayesi ve sağlık teknolojilerindeki gelişmeler ele alındı.

Bakan Kacır’a Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Alper Güzel, DEİK Genel Sekreteri Caner Çolak ile sektör temsilcileri eşlik etti.

DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi’nin girişim sermayesinden finansal teknolojilere, siber güvenlikten sağlık teknolojilerine kadar dijital teknoloji ekosisteminin farklı unsurlarını bir araya getirdiğini anlatan Kacır, ekosistemin büyümesi ve globalleşmesi için yoğun çaba sarf edildiğini ifade etti. Türkiye’de ticaret diplomasisi denildiğinde akla gelen ilk kurum olan DEİK’in bünyesinde Şubat 2022'de kurulan konseyin; küresel dijital ekonominin gidişatı dikkate alındığında hem çok doğru hem de zamanında bir adım olduğunu kaydeden Kacır, şunları söyledi:

Milli teknoloji Hamlesi vizyonumuz doğrultusunda, Türkiye’yi küresel bir teknoloji üssü haline getirmek ve teknoloji ihracatımızı artırmak için çalışmaya hazırız. Bugünkü birlikteliğimiz de bu amaçlar doğrultusunda ortak çabalarımızı daha da ileriye taşıyacak önemli bir adım. Son 21 yılda attığımız uzun vadeli kararlı adımlar ile birlikte büyük bir teknoloji ekosistemi inşa ettik. Bugün 101 teknoparkımızda 2 bin 600’den fazlası kuluçka firması olmak üzere 9 bin 800’den fazla teknoloji girişimi, 100 binden fazla istihdam sağlayarak faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Teknoparklarımızdaki işletmelerimizin ihracat rakamı 10 milyar dolara ulaştı."

Hibya Haber Ajansı