Herkese Günaydın. Dün ABD ‘de açıklanan iki verinin ve bunların nasıl yorumlandığı ile bültenimize başlayalım.

İlk veri ve FED’den beklenen aksiyon... ABD'de üretici fiyatları, enflasyon baskılarının azaldığının son göstergesi olan benzin fiyatlarındaki sert düşüşün etkisiyle Ekim ayında üç buçuk yılın en sert düşüşünü %0,5 ile yaşadı. Ekim ayında emtia fiyatları %1,4 düşerken, benzin fiyatlarındaki %15,3'lük düşüş, düşüşün %80'inden fazlasını oluşturdu. Eylül ayına ait veriler, ÜFE'nin daha önce bildirildiği gibi %0,5 yerine %0,4 arttığını gösterecek şekilde daha düşük revize edildi. Yavaşlayan istihdam ve ücret artışıyla birlikte soğuyan enflasyon, ABD merkez bankasının 1980'lerden bu yana en hızlı para politikası sıkılaştırma kampanyasının sona erdiği yönündeki beklentileri güçlendirdi.

İkinci veri ve FED’den beklenen aksiyon... ABD'de perakende satışlar, aylardır süren güçlü yükselişin ardından Ekim ayında %0,3 azalması beklenirken %0,1 azalma gösterdi. Bu durum yavaşlayan talebin Fed'in faiz oranlarını artıracağı yönündeki beklentileri daha da güçlendirebileceğine işaret ediyor. Perakende satışlardaki düşüş; tüketicilerin yüksek faiz oranlarının yarattığı baskıyı hissettiğinin ve düşük gelirli ailelerin çoğunun, COVID-19 salgını sırasında biriken fazla tasarrufları tükettikten sonra satın almalarını finanse etmek için kredi kartlarına bel bağladığının da bir işaretiydi. Ürünler, COVID-19 salgını öncesine göre daha pahalı olmaya devam ediyor ve büyük ihtimalle de öyle kalacak.

ABD’de perakende satışlar verisinin beklentilerden iyi gelmesi; dolar endeksini 104,50’ye , ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin %4.55’e , 2 yıllık getirilerinde %4.92’ye yükselmesine , Euro/dolar paritesinin 1,0860’a geri çekilmesine ve de spot altının 1975 dolardan 1955 dolara düşmesine neden oldu. FED’den 2024 Mayıs ayında faiz indirimi beklenti de %86’dan %67’lere geriledi.

Peki ABD borsaları ne yaptı... ABD borsaları enflasyondaki düşüşün devam ettiğini gösteren daha fazla verinin ardından yükselişle kapandı. Üretici fiyat endeksi Nisan 2020'den bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirerek beklentilerin altında kaldı, Perakende satışlar Ekim ayında %0,1 düştü ancak otomobil ve benzin satışları hariç tutulduğunda ılımlı bir artış gösterdi.

Sonuç; olaya nereden bakmak istersen ve pozisyonun neye uygun ve güçlüyse.
Birazda Yurtiçi bilançolardan ebitda’lardan bahsedelim... EBITDA bir firmanın finansal durumunun uluslararası anlamda karşılaştırılabileceği bir göstergedir ve bazı dezavantajlara sahip olsa da firmanın kazanç potansiyeli ile ilgili bazı fikirler verir. Hatta bir şirket için devir veya yatırım gibi bir durum söz konusu ise o şirketin değerini belirlemek için büyük bir önem taşır. Açıklanan mali tablolara baktığımızda FAVÖK yaratmada sadece 146 şirket yıllık enflasyonumuzun üzerinde başarılı olmuş gözükmektedir. Burada güçlü yurtiçi talepten yararlanan sektörler bunu finansallarına da yansıtabilmişler. Yılın ilk dokuz ayında güçlü yurtiçi talep ve fiyatlama kabiliyetleri ile Otomotiv ve Beyaz Eşya sektörü, Bilişim ve Teknoloji sektörü, Çimento ve Enerji sektörü ön plana çıkmışlardır. Bu sektörlerdeki şirketler operasyonel faaliyetlerinin karlı olduğunu ve maliyetlerini etkin bir şekilde yönettiğini açıkladıkları verilerle yatırımcılarına göstermişlerdir.

Yılın son çeyreğine baktığımızda TCMB’nin faiz artırımları talep kesici tedbirlerinin etkilerinin görülmesini beklediğimizden 3Ç23’deki neredeyse genele yayılan parlak tablolar yerine çeyrek bazlı zayıflamış sonuçlar beklemekteyiz. İşte bu nokta da yatırımcıların FAVÖK yaratma kabiliyetlerini düşük ya da kontrollü finansman gideri yazarak Favök karlılığını Net kara yansıtabilen hisseleri seçmeleri gerekmektedir. Tek seferlik gelirler, Düşük vergi gideri veya Efektif vergi geliri yazabilecek süprizli hisselerden ziyade yılın son çeyreğinde; Havacılık, Çimento sektörünü ve gıda enflasyondaki yükselişle birlikte Gıda perakendencilerinin karlılıklarını enflasyon üzerinde artırmalarını beklemekteyiz. Bu doğrultuda ; Thyao, Pgsus, Ttrak, Toaso, Akcns, Cımsa, Tursg, Kchol, Enjsa, Ccola, Tcell, Bımas, Mgros, Sokm ön plana çıkardığımız şirketler olmaktadır.

Gelelim bugünün gündemine; ABD ilk işsizlik başvurularını ve sanayi üretimi verilerini, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, New York Fed Başkanı John Williams ve Fed’in denetimden sorumlu başkan yardımcısı Michael Barr’ın konuşmalarını yakından takip edeceğiz. İç tarafta ise; TCMB’den 'Finansal İstikrar Raporu' ve haftalık para ve banka istatistiklerini, TÜİK’den konut satış istatistikleri, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu verilerini takip edeceğiz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Türk şirketlerinin AB değer zincirlerinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ve Avrupa pazarında çok güçlü rakipler haline geldiklerini söyledi.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından açıklanan 2023 Ekim ayı Finansal Piyasa Özet Verileri'ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları, son bir yılda yüzde 108,5 oranında artarak, ekim sonunda 2 trilyon 788 milyar liraya ulaştı.

ABD'de tüketici enflasyonunun ardından üretici enflasyonunda da Ekim tablosu belli oldu. Ülkede üretici fiyat endeksi Ekim'de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 arttı. Beklenti Ekim'de yıllık üretici enflasyonunun yüzde 1,9 olacağı yönündeydi. Aylık bazda ise Ekim'de negatif üretici enflasyonu görüldü. Verilere göre Ekim'de üretici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,5 düştü. Üretici fiyatlarında aylık artış beklentisi ise yüzde 0,1 olarak belirlenmişti. Ekim ayında üretici fiyatlarında dört ayın ardından ilk kez negatif aylık enflasyon görülmüş oldu.

ABD Ticaret Bakanlığı, Ekim ayına ait perakende satış verilerini açıkladı. Buna göre, perakende satışlar, Ekim’de aylık beklentilerin altında yüzde 0,1 daralma gösterdi. Piyasa beklentileri, perakende satışların bu dönemde aylık bazda yüzde 0,3 düşmesi yönündeydi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Çarşamba günü Financial Times'a verdiği röportajda, faiz artırım döngüsüne çok erken son verilmemesi konusunda uyardı. Daly, merkez bankasının tüketici fiyat artışını yüzde 2'lik hedefine geri çekmek için yeterince çaba gösterip göstermediğine ilişkin belirsizlik göz önüne alındığında, başka bir faiz artışını göz ardı etmeyi reddetti.

Atlanta Fed, GDPNow modeli ile oluşan ABD'nin 2023 yılı dördüncü çeyrek dönemine ilişkin tahmini yükseldi. Atlanta Fed GDPNow modelinde, ABD ekonomisi için 2023 yılı dördüncü çeyrek GSYH tahmini yüzde 2,1'den yüzde 2,2'ye çıktı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'de bölgesel bankaların finansman ve büyüme zorluklarının 2024'te de devam edeceğini bildirdi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'de bölgesel bankaları 2024 yılında da zorluklarla karşılaşacaklarını, ölçeği yetersiz olan veya ticari kredi büyümesine odaklanan bankaların orantısız bir şekilde baskı altında kalacaklarını söyledi.

Avrupa Birliği Komisyonu, Euro Bölgesi'nde bu yılki ekonomik büyüme beklentisini yüksek enflasyon, para politikasının sıkılaşması ve talepteki daralma nedeniyle yüzde 0,6'ya indirdi. Raporda ayrıca, Türkiye'de büyümenin 2023'te yüzde 4,2, 2024'te yüzde 3,5 ve 2025'te yüzde 4 olmasının beklendiği açıklandı ve enflasyonun bu yıl yüzde 55,4, 2024'te yüzde 53,6, 2025'te yüzde 22,9 olacağı öngörüldü.

Çin'de yeni konut fiyatları Ekim ayında da düşüş gösterdi. Son 4 aydır düşen konut fiyatları, hükümetin destek tedbirlerinin ülkenin tüketicileri ve borç yüklü emlak sektörü üzerindeki kasveti kaldırmaya yetmediğini gösterdi. Çin Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) verilerine göre, yeni konut fiyatları ekim ayında Eylül ayındaki %0,2'lik düşüşün ardından aylık bazda %0,3 geriledi.

Biden ve Xi, bir yıl aranın ardından ilk kez yüz yüze görüştü. Görüşmelerimiz her zaman samimi, açık sözlü ve faydalı olmuştur" ifadelerini kullanarak, "Sizin ve benim birbirimizi net bir şekilde anlamamızın çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. Biden, Çin ve ABD arasındaki "rekabetin çatışmaya dönüşmemesini sağlamalıyız" ifadelerini kullandı.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı