Memorial Bahçelievler Hastanesi İleri Endoskopi Merkezi'nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa, pankreasın vücutta bulunduğu yerin kanserin anlaşılmasını zorlaştırdığını belirtti. Pankreas kanseri genellikle erkeklerde ve ileri yaşlarda daha sık görülen bir kanser türüdür. Hastalığın agresif seyirli olması nedeniyle erken teşhisin tedavi başarısını önemli ölçüde artırdığını vurgulayan Boğa, endoskopik ultrasonografi (endosonografi-EUS) cihazının pankreas kanserinin tanısında büyük önem taşıdığını ifade etti.
Pankreas kanserinin belirtilerine de değinen Prof. Dr. Salih Boğa, hastaların genellikle şişkinlik ve ishal gibi şikayetlerle başvurduğunu söyledi. Boğa, pankreasın sindirim enzimleri salgıladığı için, kanser durumunda bu fonksiyonun azalmasıyla bu tür şikayetler ortaya çıkabileceğine ancak pankreas kanseri belirtilerinin uzun süre ortaya çıkmaması ve hastalığın damarlar ve sinir paketleri üzerinden yayılması nedeniyle tanının biraz geç konulabileceğine dikkat çekti.
Risk faktörleri arasında yaş, şişmanlık, uzun süreli alkol ve sigara kullanımı, aile öyküsü ve karın bölgesine radyasyon uygulanması gibi etmenlerin bulunduğunu belirten Boğa, “Pankreas kanseri her 100 bin kişiden 12’sinde görülmekte, her yıl dünya çapında 227 bin insan bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir” dedi.
Boğa, Pankreas kanserinin tedavisinin kanserin tipine göre değişiklik gösterdiğine de dikkat çekti.
Prof. Dr. Salih Boğa, erken tanının önemini vurgulayarak, endoskopik ultrasonografi cihazı ile detaylı görüntüleme yapılabildiğini ve hastaların hissetmeyeceği şekilde biyopsi alınarak hızlı bir tanı konulabildiğini sözlerine ekledi. Pankreas kanserinin tedavisinde cerrahi müdahalenin önemli olduğunu ancak kanserin çevresindeki damarlara sıçramaması durumunda gerçekleştirilebildiğini belirtti.
Hibya Haber Ajansı