CGTN Türk'e konuşan teleSUR muhabiri Yunus Soner, BRICS'in Gazze konulu zirvesiyle güncel bir siyasi konuya el attığını vurgulayarak, birliğin önümüzdeki dönemde daha fazla siyasi çözüm geliştiren bir pozisyon alacağını söyledi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, uluslararası siyaset gündeminin birinci sırasını işgal etmeye devam ediyor. 

İsrail güçlerinin sivillere yönelik saldırıları nedeniyle can kayıpları günden güne artarken, uluslararası kamuoyu ise bölgede ateşkesin sağlanması için çözüm yolları arıyor.

Son olarak, çevrimiçi bir toplantıda bir araya gelen BRICS liderleri, bölgedeki çatışmalara ilişkin ‘acil ve kalıcı ateşkes’ talebinde bulundu. 

‘BRICS bu sefer güncel bir uluslararası siyasi konuya el attı’

BRICS zirvesini CGTN Türk’e değerlendiren teleSUR Türkiye muhabiri, gazeteci-yazar Yunus Soner, “BRICS şimdiye değin zirvelerde ve zirve dışı faaliyetlerinde daha çok ekonomik konulara odaklanan bir oluşum. Bu sefer güncel bir uluslararası siyasi konuya el attılar. Bu başlı başına önemli bir gelişme” açıklamasında bulundu. 

BRICS zirvesini aynı zamanda ‘Birleşmiş Milletler (BM) düzenine yönelik ciddi eleştirilerin oluşmasının bir yansıması’ olarak nitelendiren Soner, “Özellikle BRICS’e yönelik umutların yükseldiğini de gözlemlemek mümkün” dedi.

‘Xi’nin geri dönüş vurgusu önemli bir çıkış’

“Toplantıda aslında ülkelerin sabit tutumları tekrarlanmış oldu, beklenmedik bir öneri yok. 2 devletli çözüm ve derhal ateşkesin sağlanması gerektiği vurgulandı” ifadelerini kullanan soner, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in vurguladığı ‘geri dönüş hakkının’ da önemli bir çıkış olarak öne çıkan başlıklar arasında olduğunu kaydetti. 

Soner ayrıca, zirvenin ‘bir inisiyatifin oluşmaya başlaması açısından bir başlangıç’ olduğunu vurguladı. 

‘İsrail-Filistin çatışması aynı zamanda tek kutuplu dünya düzeninin çok kutuplu dünya ile çatışması’

Zirvenin sonuç bildirgesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Soner, “Bu ülkelerin BM için çok fazla umut beslediklerini düşünmüyorum. Şimdiye kadar alınan kararları bir dayanak kullanıp bunun ötesinde bir inisiyatif gerçekleştirme çabasında olduklarını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

İsrail-Filistin ekseninde devam eden çatışmaların ‘daha büyük bir çatışmayı ifade ettiğini savunan Soner, “İsrail-Filistin çatışmasında daha büyük bir çatışmanın yansımasını görüyoruz. Tek kutuplu dünya düzeni dediğimiz yaklaşımın, çok kutuplu dünya ile çatışması. BRICS önümüzdeki dönemde uluslararası siyasette kendi çözüm önerilerini ve arabuluculuk girişimlerini geliştiren bir oluşum olacak” dedi.

Bölgede ateşkesin hayata geçirilebilmesi, Filistin devletinin dinamikleri ve İsrail-Filistin gündeminin Latin Amerika kamuoyuna yansımasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Soner’in açıklamalarının tamamı, CGTN Türk Youtube kanalında:

 

Hibya Haber Ajansı