Okulda olması gereken çocuklar, sokakta para kazanma peşinde

Kimi mendil satıyor, kimi simit. Onlar henüz hayatlarının baharında iken kendilerini sokakta buluyorlar. Şanlıurfa’da özellikle yağışlı ve soğuk havalarda sıcak okullarda olması gereken çocukların sokaklarda çalışması vicdanları sızlatırken, uzmanlar sokakta çalıştırılan çocukların ruhsal istismara uğradığını belirtiyor.

1174 kez okundu.
Okulda olması gereken çocuklar, sokakta para kazanma peşinde Advert

2016-2017 eğitim-öğretim yılı aylar öncesinden başladı ama Şanlıurfa’da binlerce çocuk okula gitmek yerine sokakta çalışmak zorunda kalıyor. Kimi mendil satıyor, kimi simit. Onlar henüz hayatlarının baharında iken kendilerini sokakta buluyorlar.Şanlıurfa’da okul yaşındaki yüzlerce çocuk, ailelerine yardımcı olmak için ağır işçilik gerektiren işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Maddi durumu kötü olan çocuklar, sokaklarda yaşlarından büyük işlerde çalışarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor. Soğuyan havalara rağmen okulda olmaları gereken çocukların bu dramı yürek burkuyor.

 

egitim-sen-cocuk-3

 

Sayıları her geçen gün artıyor

egitim-sen-cocuk-3

Sokaklarda çalışan çocukların büyük kısmı zorlu işlerde çalışırken, bir kısmı da simit satarak, ayakkabı boyayarak para kazanıyor. Şanlıurfa’da sayıları hızla artan çocuklar, caddelerde, tarihi mekanların kapılarında, bankamatiklerin önünde ve üniversite bahçesinde çalışıyor. Sokakta çalışan çocukların büyük çoğunluğu ekonomik sıkıntı yaşayan ailelerden geliyor. Sokakta çalışanların sayılarının artması ailelerin artan yoksulluğunu da gösteriyor.Yaşları 6 ila 14 arasında değişen çocuklar, her ne kadar durumlarından pek rahatsız olmadıklarını dile getirseler de çalışmanın güçlüğü altında ezildikleri her hallerinden belli oluyor. Valilik, Belediye ve Emniyet Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından sokakta çalışmaları azaltma ve bitirme projeleri yapılsa da yine de her geçen gün çalışan çocuk sayısı artıyor.

 

Soğuğa rağmen çalışıyorlar

 

Havaların soğumaya başladığı Şanlıurfa’da çocuk işçiler soğuk havalara aldırış etmeden çalışmaya devam ediyor. Şehir merkezinde ana caddelerde, kavşaklarda ve halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerde mendil satan, cam silen, dilenen çocuklar tehlikeye aldırış etmeden para kazanma mücadelesi veriyor. Son yıllarda mendil satan ve çöplerde kâğıt toplayan çocuk sayısının artması da trafikteki sürücüleri de rahatsız etmeye başladı. Çocukların para kazanması için sokaklarda dolaşmasını doğru bulmayan Şanlıurfa halkı, ailelerin ve hükümetin gerekli adımları atması gerektiğini belirtiyor.

 

Ruh sağlıkları bozuluyor

 

Uzmanlar ise, sokakta çalıştırılan çocukların ruhsal istismara uğradığını belirtiyor.Sokakta çalıştırılan çocukların ruhsal istismara uğradığını vurgulayan uzmanlar, çocukları sokaktan kurtaracak projeler üretilmesi gerektiğini vurguluyor. Sorunun çözümü için ebeveynleri de ele almanın gerektiğini belirten uzmanlar, sokakta çalışan çocukların fiziksel istismara uğrayabildiğini, buna ek olarak sürekli reddedilmeleri ve hakarete uğrayarak örselenmeleri nedeniyle ruhsal çöküntü yaşadıklarına dikkat çekiyor. Öte yandan yapılan araştırmada, sokakta çalışan çocukların, çalışmayan çocuklara oranla yaklaşık 2 kat daha fazla depresif belirtiler gösterdiği belirlendi. Araştırmada, sokakta çalışan çocukların çalışmayan çocuklara oranla depresyon düzeyleri ölçülerek ailelerin içinde bulunduğu şartlar ve sokak şartlarının çocuklar üzerindeki etkilerine dikkat çekildi.

RUHAAJANSI

 

 

Okulda olması gereken çocuklar sokakta para kazanma peşinde
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum