Ülkemizde en fazla güneş alan bölgesinde bulunan Şanlıurfa, yılda yaklaşık 3000 saatlik güneşlenme süresiyle güneş enerjisi üretim merkezi olmaya şimdiden aday…Güneş ışığından en fazla faydalanan iller arasında yer alan Şanlıurfa’da enerji potansiyelini ekonomiye kazandırmaya yönelik çalışmalar da yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Güneşlenme gün sayısının en yüksek olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa’da, uluslararası ölçekte hizmet verecek GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliği (GAP YENEV) Merkezi de birkaç ay içerisinde hizmete girecek.

AMAÇ MALİYETİ DÜŞÜRME

Yenilenebilir enerji kaynakları son yıllarda gerek dünyada gerek ülkemizde sıkça gündeme gelen, en fazla yatırım yapılan alanlardan biri… Günümüz modern dünyasında enerji maliyetleri, girdi maliyetlerinin en önemli kalemlerinden, hatta birincisi durumunda. Herkes, bu girdi maliyetini azaltmanın, enerji maliyetini düşürmenin peşinde…

ÖNEMLİ BİR POTANSİYELİ BÜNYESİNDE BARINDIRIYOR

‘Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi’ gibi alternatif enerji kaynakları, yenilenebilir enerji olarak tanımlanıyor. Güneydoğu bölgesinde yer alan Şanlıurfa da, güneş enerjisi bakımından en elverişli yerlerin başında geliyor. Yapılan bilimsel araştırmalara göre; Şanlıurfa uzun süre güneşin olduğu bir kent. Şanlıurfa böylece güneş enerjisi bakımından önemli bir potansiyeli bünyesinde barındırıyor.

img_8084

DEDAŞ’A BAĞLILIK OLMAYACAK

Güneş ışığından en fazla faydalanan iller arasında yer alan Şanlıurfa’da yenilenebilir enerji sistemlerinin yaygınlaşmasıyla özellikle tarım alanlarında maliyetin yarı yarıya düşeceği belirtildi. Ruha Ajans’a konuşan Harran Üniversitesi Rektörü Ramazan Taşaltın, “Yenilebilir enerjiyle ilgili gerçekten bir bilgi eksikliği var. Gerçekten enerji kıtlığı var. Burada DEDAŞ Yenilebilir enerji kurulmasında gönülsüz davranıyor. Yani ekonomik yönden karşı. Ancak bu karşı durmanın engellenmesi gerekiyor. Zira Urfa’da halktan da bu konuda fazla bir istek yok. Yenilebilir enerji kurulduğunda devlet yüzde 40 destek veriyor. 3-4 senede ise tüm masrafını çıkarıyor. Bu teknoloji yayıldığında bizim GAP YENEV Merkezimiz fonksiyonu daha da artacak. Örneğin yenilebilir enerji tarımda kurulduğunda maliyet daha da düşecek. Böylece DEDAŞ’a bağlılık ve kavgalar olmayacak” dedi.