Kürtlerin Kobanê'deki destansı mücadelesi dünya basınında giderek daha fazla yer alıyor. Bir süredir Kürt kadınlarının DAİŞ karşıtı mücadelesine yoğunlaşan dış basın, uluslararası politik boyutlarda da Kobanê savaşını ele alıyor. Ortadoğu uzmanı gazetecilerin mutlaka en az bir kez bulunduğu Kobanê'den yaptıkları haberler büyük ilgi ile karşılanıyor. Son olarak Erdoğan hükümeti sürecinde Türkiye'ye sert eleştirileri ile dikkat çeken İngiltere basınının önde gelen gazetesi Independent'ın tecrübeli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn Kandil Dağı'nda KCK Eş Başkanı Cemil Bayık'la röportaj yaptı. Dün Independent'ta manşetten geniş yer verilen röportajın başlığı ise Bayık'ın "Kobanê'yi koruyacağız" sözleri oldu

 

Cockurn daha önce de Amerikalı gazetecilerin kafasının kesilerek infazının ardından Independent'ta bir makale kaleme almış ve makalesinde Türkiye'nin DAİŞ'e desteğinin en önemli göstergesinin 'Türkiye'nin örgütün elemanlarının Suriye'ye geçişine izin vermesi' olduğunu yazmıştı. Cockburn, Türkiye'nin DAİŞ'i engellemesi için Suriye'ye giden yolu kapatması gerektiğini söylemişti. Cockburn'un Bayık ile röportajında öne çıkardığı nokta DAİŞ karşısında Kobanê'de Kürtlerin daha çok da PYD'nin gösterdiği mücadele ve kazandıkları başarılar oldu. 

 

Koalisyonun müdahalesi ile ilgili Bayık'ın yanıtlarına da yer verilen haberde, hava saldırılarının etkisi olmakla beraber asıl yükün karadan savaşanların üzerinde olduğunun altı çizildi. Şimdi de karşılarında Nusra Cephesi'nin Afrin'e ilerlemesi sorunu olduğunu söyleyen Bayık'ın, Türkiye'yi tıpkı DAİŞ'le olduğu gibi desteklemek ve "Efrin'e yürümeleri için cesaretlendirmekle" suçladığı sözlerine de yer veriyor. 

 

Cockburn'un röportajında Bayık'ın sözlerinden öne çıkan diğer noktalar ise şöyle: 

 

'Kürtler Kobanê ve Afrin'i soykırım ve katliama karşı koruyacak'

 

"(Şengal'de) dağda 10 bin kişi var. Kış geliyor ve bu insanların yemekten tıbbi bakıma kadar her şeye ihtiyaçları var. IŞİD ise yine saldırıyor. Eğer bu alanı elde tutarsanız Irak ve Suriye arasındaki yolları kontrol edebilirsiniz ve IŞİD'in bu iki ülke arasındaki iletişimini kesebilirsiniz. Türkiye'nin IŞİD ve Nusra Cephesi üzerinde güçlü bir etkisi var ve bu örgütleri Kürtlere karşı hareket ettirebilir." Cockburn röportajın sonunda yer verdiği yorumlarında ise Kabanê'de yaşanan direnişi tanımlamak için Derry ve Stalingrad kuşatmalarına atıfta bulundu.