Anadolu Ajansı’na konuşan Galip Ensarioğlu, “çözüm süreci”nin şeffaf yürütülmediği yönündeki eleştirilerin gerçekle bağdaşmadığını belirterek, bu tür süreçlerin kamuoyuna çok da açık yürütülmemesi gereken müzakereler olduğunu söyledi.
"Müzakerelerde tarafların birbirini iknası vardır. Taraflar ikna olduktan sonra kendi kitlelerini ikna etmesi, halkın ikna olması süreci vardır" diyen Ensarioğlu, bunların önemli bir kısmının belli bir aşamaya kadar gizli yürütülmesi gerektiğini belirtti.
Ensarioğlu, yapılan tüm çağrılara rağmen muhalefet partilerinin “çözüm süreci”ni birlikte yürütme konusuna sıcak bakmadığını dile getirdi.
AK Parti'nin “çözüm süreci”nin devamı konusunda çok güçlü ve net olduğunu vurgulayan Ensarioğlu, şunları kaydetti:
"Süreç sağlıklı yürüyor. Tek başımıza kalsak dahi devam edeceğiz. Sürecin muhatabı olan örgütün kendisi de bu işten çekilse süreci devam ettireceğiz. Ancak, süreç var diye birileri süreci istismar ederek bölgede alan hakimiyetini sağlama ve sürecin ruhuna uygun olmayan her türlü eylemde bulunma hakkına da sahip değil."
Ensarioğlu, “Gelinen aşamada sürecin yasal çerçevesi çizilmişken, süreç yasal zemine oturtulmuşken, sürecin içi doldurulmuşken ve yol haritası üzerinde müzakereler devam ederken olayların yaşanması kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
Ensarioğlu, konuşmasın şöyle devam etti:
"6-7 Ekim olayları olmasaydı yol haritası Kandil'e gitmişti. Netleştikten sonra belki yol haritası açıklanacaktı. Örgüt kesin bir şekilde eylemsizliğe geçecekti. Ülke dışına tekrar çıkışlar sağlanacak. Avrupa ile Mahmur'da suça bulaşmamış örgüt üyelerinin silahsız dönüşleri, sosyal, siyasal hayata entegrasyonları başlayacaktı. 2 yıldır eylemsizlik kararı alındı. Karakol baskınları, çatışmalar yok. Çünkü devlet de operasyon yapmıyor. Ama devletin hiç operasyon yapmadığı bir dönemde kendileri şantiye basıp, haraç toplayıp, millet üzerinde müthiş bir baskı uygulayıp, farklı bir mecraya doğru işi götürürlerse bu da olmaz."
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) süreçle ilgili tutumunu eleştiren Ensarioğlu, "HDP maalesef çok etkin değil. Sorun biraz da ondan kaynaklanıyor. Karşı taraf, DTK, HDP, başka bir parti, KCK, PKK, gençlik hareketi derken çok parçalı bir yapıya dönüştü. Tüm bu parçalı yapıların tamamı HDP'den daha etkin ve daha güçlü duruyor" şeklinde konuştu.