Suriyeli mültecilerin yaşam koşullarını iyileştirilmek, gündelik hayatta karşılaştıkları sorunların çözümünde destek olmak ve kamu hizmetlerinden etkin bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen Mülteci Danışma ve Destek Merkezi, Göçmen Dayanışma Merkezi ve Fransız hükümetinin de desteğiyle Şişli’de açıldı.
Merkezin açılışına İstanbul Vali Yardımcısı ve Şişli Kaymakam Vekili Niyazi Can, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Fransa İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, Japonya Başkonsolosu Norio Ehara, Kanada Başkonsolosu Ulric Shannon, Göçmen Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Ödemiş, France Expertise Suriye Program Koordinatörü Selma Masic, Hollanda ve Amerika başkonsolosluğu temsilcileri ile birçok konuk katıldı.
Açılış konuşmasında Türkiye’de yaklaşık 3 milyon Suriyeli sığınmacı bulunduğunu ve göç idaresi verilerine göre bu rakamın yüzde 9’unun kamplarda geri kalanının ise kendi olanaklarıyla kentlerde yaşadığını belirten Göçmen Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Ödemiş, “Türkiye içinde Suriyelilerin nüfus dağılımına baktığımızda Şanlıurfa’dan sonra en kalabalık nüfusun İstanbul’da olduğu görülmekte. Bu açıdan Göçmen Dayanışma Derneği olarak birlikte yaşam olanaklarını geliştirmek ve sürdürmek noktasında sivil toplum ile yerel yönetim arasındaki işbirliğin ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz” dedi.
Şişli’nin Türkiye’nin ender çok kültürlü kentlerinden biri olduğunu vurgulayan Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, şunları söyledi: “Şişli’de yaklaşık 10 bin Suriyeli ’ye ev sahipliği yapıyoruz. Bu alanda çalışan STK’lar ile yakın işbirliği içindeyiz. Bu merkezde, Şişli’ye gelen göçmenlerin eğitim, sağlık ve diğer ihtiyaçlarını karşılayarak hayat standartlarını yükseltmeyi hedefliyoruz.”
Fransa İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter ise, “Şişli Belediyesi’nin göstermiş olduğu bu cömertlik Türkiye’nin 3 milyon mülteciyi ağırlamak için gösterdiği önemli çabalarla aynı doğrultudadır. İstanbul’da yapılanlar çok önemli. Ayrıca Suriye’de ve özellikle de Halep’de sivillerin yaşadığı faciayı unutmadığımızı da belirtmek isterim” dedi.
Mültecilerin ücretsiz yararlanacağı merkezde doktor, avukat ve sosyal hizmet uzmanı bulunacak. Mültecilerin sağlık kontrolleri merkezde bulunan doktorlar tarafından yapılabilecek ancak hastalığa yönelik tedaviler için hastaneye yönlendirilecekler. Ayrıca, merkezde mültecilere Türkçe Dil Eğitimi de verilecek. Merkez Suriyeli göçmenlere danışmanlık hizmeti verecek bir referans merkezi statüsünde olacak.