ŞUSİAD bir ilke imza attı

ŞANLIURFA (RUHA AJANS)- Şanlıurfa Sanayici İş Adamları Derneği ev sahipliğinde “Yargı Reformu Hedefi Olarak Yargı Hizmetlerinde Kalite ve Kalite Unsurları” konulu toplantı düzenlendi.Toplantıda konuşan Başkan Salih Gök, Hukuk devleti ve hukuk güvenliği ilkelerinin hayata geçirilmesi adına yargılamanın hızlı olmasının, ayrıca adil ve istikrarlı bir yargıya kavuşturulması şarttır” dedi.

1095 kez okundu.
ŞUSİAD bir ilke imza attı Advert

Bir otelde düzenlenen toplantıya, TÜSİAD Yargı Reformu Çalışma Grubu Başkanı Mehmet Gün, iş adamları ve avukatlar katıldı. Toplantıda konuşan Şanlıurfa Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Salih Gök, 1993 yılında kurulan ŞUSİAD’ın bölgenin önde gelen bağımsız ve gönüllü iş dünyası temsil örgütü olduğunu söyledi.Gök, iş dünyasının bağımsız ve gönüllü örgütlenmesini ve katılımcılığının artmasını, hem demokrasiler için vazgeçilmezliği, hem de kalkınmaya sağlayacağı katkı açısından çok önemsenmesi gerektiğini vurguladı.

 

Adil ve istikrarlı yargı şart

img_8480

Başkan Gök, “Başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, odalar ile koordineli olarak çalışacak, gerek ekonomik gerekse sosyal konularda sürekli işbirliği içerisinde birlikte hareket edecek bir yapı oluşturulmasını temenni ediyoruz.Hizmet süremiz boyunca demokratik, insani değerlere ve kent dokusuna önem veren, sorunların çözümünde karşılıklı iş birliği ve istişareyi ilke edinecek, ilerici ve modern yöntemlerin çalışmalarına ışık tuttuğu bir STK olmaya devam edeceğiz.Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenlenmekte olan “Yargı Reformu Hedefi Olarak Yargı Hizmetlerinde Kalite ve Kalite Unsurları” yuvarlak masa toplantılarının dördüncüsünü burada Şanlıurfa’da düzenlemekte olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.Bir ülkenin ekonomik gelişmesinin ve bireylerin kaliteli yaşamının çağdaş, demokratik bir hukuk devleti olmadan sağlanamayacağını ifade etmek isterim. Hukuk devleti ve hukuk güvenliği ilkelerinin hayata geçirilmesi adına yargılamanın hızlı olmasının, ayrıca adil ve istikrarlı bir yargıya kavuşturulması da şarttır.Yargının evrensel ilkelerine eksiksiz uyan bir yargı sistemi geliştirmek, devlet olmanın hayati unsurudur. Söz konusu bu temel ilkelerin; bağımsızlık, tarafsızlık, hesap verebilirlik-şeffaflık, bütünlük, öngörülebilirlik-kesinlik-belirlilik, yeterlilik mesleğe yaraşır tutum,davranış ve verimlilik olduğu unutulmamalıdır” dedi.

 

Arabuluculuk yaygınlaşmalı

img_8462

Yargının demokratik toplumlarda önemli işlevlerinin olduğunu ifade eden Başkan Salih Gök,şöyle konuştu: “Ülkede hukukun üstünlüğü ve adaletin sağlanması yine yargının işlevi ve görevidir.Yargı hiç bir sebeple adaleti gerçekleştirme görevinden ödün veremez , yargı bireysel hak ve özgürlüklerin teminatıdır. O bakımdan yargı, devletle toplum ve birey arasında uyumu, uzlaşmayı ve huzuru sağlar.Biz ancak hukuk sayesinde uluslararası alanda rekabet edebiliriz. Öte yandan yargının toplumun ihtiyacına uygun hizmet vermesi ve kendini bu ihtiyaçlara göre düzenlemesi de gerekmektedir. Yargı alanında iş dünyasının karşı karşıya kaldığı en önemli problemler arasında İş davalarına mahkemelerin bakışı geliyor. Söz konusu olan bir iş davası olduğunda, kimi zaman haklı olduğuna bakılmaksızın iş insanlarımız kaybeden tarafta yer alıyor.İş Hukukunda “İşçi Lehine Yorum İlkesi’nin” uygulanması genel olarak iş insanlarının davalarda kaybeden taraf olmalarına neden oluyor.Burada en başta gelen çözüm girişimi; İş Davalarında zorunlu arabuluculuk sisteminin getirilmesi olarak ön plana çıkıyor. Bunun önemli bir test olacağına inanıyoruz. Arabuluculuk başarılı olursa tüm yargı süreçlerinde yaygınlaştırılabilir. Söz konusu olan ticaret davaları olduğunda ise Adaletin gecikmesi en büyük sıkıntımız. Hızlı olmak adına adaletten ödün verilmesini asla istemiyoruz. Ancak bu konuda bir denge kurulması ihtiyacı ile karşı karşıyayız.Özellikle zamanla yarışan, vakit kaybettikçe değer kaybı yaşayan, rekabet gücü kaybı yaşayan iş insanlarımız için adaletin hızlı gelişmesi her şeyin ötesinde önem taşıyor. Kaliteli ve makul sürede sonuçlanan bir yargı devletin en büyük yükümlülüğüdür. Bu amaçla liyakat ilkesinden de asla ödün verilmeden, yargı sisteminde görevli personel sayıları artırılmalıdır. Bu alanda da ticari davalarda tahkim yolunun özendirilmesi de önemli bir imkan yaratıyor.Söz konusu olan iş dünyası ve rekabet gücü olduğunda en önemli beklenti “öngörülebilirliktir.” Davanızın haklı olduğundan eminseniz, ne kadar süre içinde sonuçlandığını ve zararınızın ne kadarlık bir bölümünün tazmin edileceğini öngörebiliyor olmanız gerekir. Hukuk devletinde yaşamının da en büyük lüksü budur.* Bugün burada yargıya ilişkin bu sorunları ve çözüm önerilerini Mehmet Bey’in moderasyonunda hep beraber tartışacağız. “

img_8474

Başkan Gök’ün konuşmasının ardından TÜSİAD Yargı Reformu Çalışma Grubu Başkanı Mehmet Gün, iş adamlarına yargı reformunu anlattı. 

ŞUSİAD bir ilke imza attı
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
U16 Kadın Milli Takımı Balkan Şampiyonası'nda sahaya çıkacak
U16 Kadın Milli Takımı Balkan Şampiyonası'nda sahaya çıkacak
İYİ Partili Zorlu'dan Bakan Tekin'e soru önergesi
İYİ Partili Zorlu'dan Bakan Tekin'e soru önergesi