5 yıldır yerin metrelerce altını oya gibi işleyerek, binlerce kilometre hat inşa eden görünmez kahramanların, emekçilerin alın terini görünür kılmak ve onlara da bir teşekkür sunmak için toplandıklarını ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Cumhuriyetimizin 100. yılında, her biri bir devrim niteliğinde olan çok büyük işler başardık. 300 kilometre yağmur suyu ayrıştırma hattı, 3 bin 200 kilometre içme suyu hattı, bin 400 kilometre kanalizasyon hattı, 3 ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi, 8 paket atıksu arıtma tesisi, 2 atıksu arıtma tesisimizde kapasite artırımı, 5 içme suyu arıtma tesisi, 11 paket içme suyu arıtma tesisi, bir içme suyu arıtma tesisinde kapasite artırımı ve aşırı yağışlara önlem olarak 200 noktada doğrudan müdahalelerle ürettiğimiz kalıcı çözümler. Tüm bunlar İzmirlinin can ve mal güvenliği için yaptığımız hizmetlerdir.” diye konuştu.

Körfez'deki kirliliğin ve koku sorununun en temel sebeplerinden birisi birleşik sistem denilen sistem olduğunu da açıklayan Başkan Tunç Soyer, “2019’a kadar İzmir tarihi boyunca 600 kilometrelik yağmur suyu kanalı yapılmıştı. Biz sadece dört yılda 300 kilometre yeni kanal inşa ettik. 2024 yılında bu rakam en az 400 kilometreye ulaşacak. Artık, İzmir'in atık suları arıtma tesislerine, yağmur suları ise hiç kirlenmeden doğrudan Körfez’e akıyor. Yağmur sularının arıtma tesisine gelmesini engelleyerek hem işletme maliyetlerini düşürdük hem tesislerin ömrünü uzattık. İzmir'in 50 yılını garanti altına aldık.” şeklinde konuştu.

11 milyar 95 milyon TL'lik rekor bir yatırımla uygulanan Yaşayan Körfez Programı hakkında da bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin revizyonunu başlattık. Tesisimizde 1’inci, 2’inci ve 3’üncü fazlar düşük verimle çalışıyordu. 250 milyon TL'lik revizyon projesiyle tesisin verimliliğini ciddi ölçüde artırdık. Çiğli Arıtma Tesisi’ni daha da büyütecek dördüncü faz ünitelerinin inşaatı sürüyor. Böylelikle tesisimizin toplam arıtma kapasitesini 820 bin metreküpe çıkartıyoruz. Yine bu kapsamda Güneybatı Atık Su Arıtma Tesisi’mizin de kapasitesini 56 bin metreküpe yükseltiyoruz. Kapasite artışı sayesinde Narlıdere ilçesinin tamamının evsel atık suları Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi yerine Güzelbahçe’deki Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi’nde arıtılacak. Karabağlar ilçemizde bir atık su arıtma tesisi kurulması içinse hazırlıklarımız başladı. Bu tesis İzmir’in ilk yeraltı arıtması olacak ve 100 bin metreküp kapasiteyle çalışacak. Bir milyar TL'lik bu büyük yatırım, Körfez kıyılarındaki dalyanların ekolojik restorasyonu ve balık nüfusunun yeniden çoğalması için de hayati bir öneme sahip. Körfezde sığlaşma kaynaklı koku sorununun önüne geçmek için derelerin getirdiği teressübatı ortadan kaldırıyoruz. Körfez'deki kirliliği kıyıdan, karadan ve denizden kuşatma altına aldık.” diye konuştu.

İZSU’nun kurumsal hizmet kapasitesini artırarak kentlilerin hayatını kolaylaştıracak uygulamaları hızla geliştirdiğini söyleyen Başkan Tunç Soyer, “Tamamladığımız devasa yatırımların yanında devam eden 3 milyar liralık yatırımın meyvelerini de bu sene almaya başlıyoruz. Bu projelerimiz arasında 982 milyon TL'lik yatırımla 3 yeni atık su arıtma tesisimiz, 571 milyon TL'lik yatırımla 2 yenilenebilir enerji projemiz, 466 milyon TL'lik yatırımla 51 kilometre atık su şebeke hattı, 867 milyon TL'lik yatırımla 374 kilometre içme suyu hattı yer alıyor. Ek olarak, Ödemiş Kaymakçı, Sekiköy, Pirinççi, Çamlıca, Tire Işıklar, Karateke, Kiraz Kaleköy,  Bergama ve Zeytindağ başta olmak üzere 17 adet yeni paket atıksu arıtma tesisini Şubat aynın sonunda hizmete alıyoruz. Geri kalan 23 paket atıksu arıtma tesisini de yıl sonunda hizmete alacağız.” dedi.

Hibya Haber Ajansı