Urfa Tabip Odası, sağlık emekçilerinin ağır çalışma koşulları ve maruz kaldıkları hak kayıplarına ilişkin Urfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Polinikliği önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Şubesi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), HDP eski milletvekili Ayşe Sürücü ve Urfa Emek ve Demokrasi Platformu yöneticileri destek verdi.
"Ağır çalışma koşullarını kabul etmiyoruz. Tükeniyoruz" pankartının açıldığı açıklamada konuşan Urfa Tabip Odası Genel Sekreteri Fırat Erkmen, son zamanlarda ülke genelinde giderek artan hekim intiharlarını kaygıyla takip ettiklerini ve bunların artmasından endişe duyduklarını söyledi.
'15 SANİYEDE BİR HASTA'
Sağlık emekçilerinin maruz kaldığı hak kayıpları ve baskının son günlerde dönemde attığına dikkati çeken Erkmen, "Mobbing, şiddet gibi önemli mesleki problemler hekimleri tükenmişliğe sürüklemektedir. Düşünün önünde bulunduğumuz acil servislere yaklaşık iki bin çocuk olmak üzere günde 5-5 bin 500 arası başvuru olmaktadır. Bu rakam 1 dakikada 4 hastaya, yani 15 saniyede bir hastaya bakılmasını gerektirmektedir" diye konuştu.
ACİL SERVİSLER
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın "Acil servise yapılan başvuruların yüzde 80’i acil değildir" sözlerini hatırlatan Erkmen, "Yani acil servislere başvuranların yüzde 80'i acil servislerde tedavi olmayı gerektirecek bir hastalığı olmamasına rağmen acil servise gelmektedir. Özellikle yeni mezun olmuş genç hekimler, bu hasta yüküyle karşı karşıya kalmakta ve binlerce hasta ve hasta yakınıyla mücadele etmeye çalışmaktadır. Sizlere soruyoruz; böyle bir ortamda bir insanın hayatını kurtarma stresini düşünebiliyor musunuz? Bu yoğunlukta kalp krizi gibi, beyin kanaması gibi acil ve hayati bir durumu atlama riskiyle çalışmayı anlayabiliyor musunuz? Acillerde çoğu zaman su içmeye bile fırsatı olmadan çalışmasına rağmen her an şiddete, saldırıya maruz kalma riskiyle çalışmanın nasıl olduğunu hissedebiliyor musunuz? 24 saatte en fazla 5-6 saat dinlenip 18 saat çalıştınız mı hiç? Hastaları, hasta yakınlarını, acil servisi, muayene etmeyi, tahlil sonuçlarını boş verin, günde bin kişiye geçmiş olsun diyebilir misiniz?" diye sordu.
SAĞLIK BAKANLIĞINA ÇAĞRI
Sağlık Bakanlığı verilerine göre; 2022 yılında 466 milyon muayene, 2023 yılında ise 185 milyon acil başvurusu gerçekleştiğine dikkati çeken Erkmen, devamında şunları söyledi: "Şiddet ortamı, ekonomik kriz, anlayışsız yöneticiler, malpraktis davaları ve şikâyet hatları gibi sorunlarla bu durum genç hekimler için içinden çıkılamaz bir hal yaratmakta, tükenmişliğe yol açmaktadır. Sağlık sisteminin her alanında hekimler mutsuz, umutsuz bir şekilde görevini yapmaktadır. Genç hekimlerin omuzuna binen bu yükün azaltılması, çalışma şartlarının düzeltilmesi, meslek onuruna uygun ortamın sağlanmasının Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğu ve görevi olduğunu bir kez daha kendilerine hatırlatmak istiyoruz."
'SAĞLIK EMEKÇİLERİ KÖLE DEĞİL'
SES Urfa Şube Eşbaşkanı Ferhat Demir ise çalışma yerleri olan hastanelerin kendilerini tükettiğini belirterek, “Artık ölmek istemiyoruz. Sağlık sistemi çöktü. Bu sistem değişsin diye mücadele ediyoruz. Sağlık emekçileri köle değil, hastaneler fabrika değil. Bu düzeni değiştireceğiz. Mücadeleyi büyütme sözünü veriyoruz" şeklinde konuştu.
(MA)