Rojava'nın Kobanê Kantonu'na dönük DAIŞ çetelerinin 15 Eylül'den bu yana 63 gündür aralıksız olarak sürdürdüğü saldırılarına karşı Kobanê ile dayanışmak amacıyla Suruç sınırına yabancı ülke heyetlerinin gelişi devam ediyor. Diyarbakır ve bölgede yapmış olduğu temaslarının ardından yaşanan gelişmeleri yerinde görmek için sınıra son olarak Hollanda Sosyalist Partisi Genel Sekreteri Hans Van Heijningen ile Milletvekili Sadet Karabulut geldi.

 

İlk olarak Suruç Belediyesi'ne gelen heyet, burada HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, DTK İcra Kurulu üyesi Feleknas Uca, DBP Suruç İlçe Başkanı İsmail Kaplan, Suruç Belediyesi Eş Başkanı Zuhal Ekmez, DTK Diplomasi üyesi Seydi Fırat, Rojava ile Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği üyesi Faruk Tatlı ile görüştü.

 

'AKP Kobanê ile dayanışmaya bile tahammül edemiyor' 

 

Geliş amaçlarına ilişkin bilgilendirmede bulunan heyet, ardından HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan'dan yaşanan gelişme ve duruma ilişkin bilgi aldı.

 

Ayhan saldırıların amacına ilişkin geniş bilgilendirmede bulunurken, Rojava devrimiyle Kürt halkının elde etmiş olduğu kazanımlar üzerinde durdu. Saldırılar nedeniyle yaşam alanlarından göç eden Kobanêli yurttaşlara Türkiye devleti ve AKP hükümetinin göstermiş olduğu yaklaşıma dikkat çeken Ayhan, Kobanêli yurttaşların sadece halkın yardımlarıyla ayakta durmaya çalıştığını söyledi. Ayhan, hükümetin ve devletin kolluk güçlerinin Kobanê ile yapılan dayanışma eylem ve etkinliklerine dahi tahammül etmediğini belirterek, Kürt halkının ve dostlarının da bu konuda sık sık saldırılara maruz kaldığını anlattı.

 

'Parlamento kararını beklemeden çalışmalara başlayacağız'

 

Ayhan'dan son durumu öğrenen heyet, Hollanda'ya döner dönmez ilk olarak Kobanê için insani koridorun biran önce açılmasına dönük Hollanda Hükümeti aracılığıyla Türkiye üzerinde baskı oluşturmaya çalışacaklarını kaydetti. Yine Rojava kantonlarının tanınmasına dönük girişimlerini hızlandıracaklarını söyleyen Sosyalist Parti Milletvekili Sadet Karabulut, ayrıca PKK'nin "terör listesi"nden çıkarılması için de çalışma başlatacaklarını ifade etti.

 

Milletvekili Karabulut, Kobanêlilere dair yardım çalışmalarını ise parlamentodan onay çıkmasını beklemeden yardım kuruluşlarıyla direkt temasa geçerek başlatacaklarını belirtti.  Karabulut, yine Avrupa ülkeleri ve diğer ülkelerden rahatlıkla geçiş yapan çete üyelerinin geçişini önlemek için de mücadele edeceklerini kaydetti.

 

'Çetelere karşı ortak algı ve güç oluşmalı'

 

Heyetin sorularına cevap veren HDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise Kobanê şahsında yapılan yardımların Kürtlere verilen bir lütuf olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizerek, yapılan yardımların Kobanê şahsında tüm insanlığa yapıldığının bilinmesi gerektiğini söyledi. Kobanê'nin düşmesi halinde tüm dünyanın DAİŞ gibi bir çete gurubunun saldırıları tehditlerine maruz kalacağı uyarısında buluna Üçer, "Daha birçok Avrupa ülkesi DAIŞ çetelerine terörist bile diyemiyor. Bu çetelere karşı ortak algı ve güç oluşmadığı müddetçe çetelerin önünün alınması çok zor. Şuan Kobanê'ye acil olarak silah yardımının yapılması gerekiyor. Kobanê halkına kendisini savunacağı silah yardımının yapılarak biran önce insani koridorun açılması gerekiyor. Hollanda ve AB ülkeleri de bu konuda üzerlerine düşeni yapmalı" dedi.

 

'Çeteler Avrupa ülkelerinin pasaportlarını taşıyor'

 

Üçer, bugüne kadar Hollanda'dan resmi yetkililerin sınır hattına gelmemesini de eleştirdi. AKP hükümetinin Kobanê ile dayanışmak için alanlara çıkan halktan, 2 gün içerisinde 40'ın üzerinde kişinin ölümüne neden olduğunu söyleyen Üçer, "Ama çetelere açık açık yardım yapılıyor. Bunların ispatlanması isteniyor. En büyük ispat ölüyor olmamızdır. Bu çetelerin çoğunda Avrupa ülkelerinin pasaportları var. Biran önce bu geçişlerin önü alınmalı" diye konuştu.

 

Yapılan görüşmenin ardından yapılan aktarımlardan ötürü teşekkürlerini sunan heyet, temaslarına Kobanê'ye dönük başlayan saldırıların ilk gününden bu yana sınır hattındaki köylerde direniş nöbeti gerçekleştiren yurttaşları ziyaret etmek için Mehser köyüne geçti. Köydeki ziyaretin ardında heyet, Suruç'taki çadır kentlere yerleştirilen Kobanêlilerin durumunu yerinde görmek üzere çadır kentleri gezecek.