Yılbaşının yaklaşması ile birlikte Türkiye genelinde, yılbaşı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olarak nitelendirilen hindi satışı başladı. Şanlıurfa’da başlayan hindi satışlarında geçtiğimiz yıl 900 TL’den satılan hindiler, bu yıl 100 TL’den satışa sunuluyor.

 

Hindi satıcılarıcı Ali Güzel, büyük bir özenle yetiştirdikleri hindileri görücüye çıkardıklarını belirterek, satışların başladığını ilerleyen günlerde daha çok artmasını umut ettiklerini dile getirdi.  Her geçen gün hindi alımlarının çoğaldığını kaydeden Güzel, “10 kiloluk bir hindinin fiyatı 100 lirayı buluyor. Geçen yıla göre fiyatlarda biraz artış olacak. Hindi çok zor yetişen bir hayvan. Beslemesi, bakması maliyetli oluyor. Yılbaşı için hindilerimizi satışa çıkardık. Şu an vatandaşlar genellikle fiyat soruyor. Son hafta satışların yoğunlaşmasını bekliyoruz.Hindilerimiz, kanatlarının altı sarı olduğu zaman yağlı, beyaz olduğu zaman yağsızdır. Hindi almak isteyenler tüylerinin düz, kanat altlarının sarı ve beyaz olmasına dikkat etsinler. Doğada organik beslenen hindinin ayaklarının nasırlı insan ayağı gibidir.Gezen hindi sağlıklı ve lezzetli hindidir. İçeride kafeslerde beslenen hindiler lezzetli olmaz”  ”diye konuştu.

 

Hindinin hazırlanışı

 

Yılbaşı gecesini evinde geçirmek isteyen kişiler hindiyi damak lezzetine göre bir kaç çeşitte yapabilecek. İşte hindi tarifleri;

 

”Bütün hindi yıkanıp temizlendikten sonra içerisine hazırlanan iç pilav konur. İç pilav konduktan sonra iplik ile dikilir. Dikilen hindi içerisi su dolu tencereye konur. Tencerenin içine gelişi güzel kesilmiş havuç, kereviz sapı, maydanoz sapı, tane kara biber ve kuru soğan atılır. Hindi 30 dakika ara ile altlı üstlü çevrilir. 1,5 saat sonra tencereden alınarak fırın tepsisine konur. Üzerine hazırlanan sos sürülerek 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Hindi piştikten sonra ayrı bir tepsiye alınır. Kenarlarına iç pilav dökülerek servisi hazırlanır.”

 

Hindi kapama

 

”Yemeklik doğranmış soğanlar 1 çay bardağı su ile suyunu çekene kadar kavrulur. Hindi etleri eklenir üzerine tekrardan tencerenin yarısına kadar su eklenir. Etler pişirilir. 2 su bardağı pirinç ayrı bir yerde yağ ile kavrulur ve tuz eklenir. Kavrulduktan sonra cam tepsiye dökülür. Üzerine karabiber serpilerek parça etler üzerine konulur. Suyu da üzerine dökülür. 6 adet taze soğan doğranır üzerine serpilir ve tuz eklenip 180 derecelik fırında pişirilir.Malzemeler, 1 adet soğan(yemeklik doğranmış), 4 parça hindi eti, 2 su bardağı pirinç, 6 adet taze soğan, karabiber, tuz.”

 

Hindi haşlama

 

”Tencereye su hindi eti, havuç ve patates konur. Pişene kadar haşlanır. Servis tabağına alınarak üzerine karabiber dökülerek ve limon sıkılarak servis edilir.Malzemeler, 2 patates, 1 havuç, 4 parça hindi eti, Tuz, Limon, Karabiber”

 

Hindi çorbası

 

”Hindi tencereye su içerisine konarak haşlanır. Haşlanan hindi didiklenerek hindi suyunun içerisine konur. Daha sonra un, yoğurt, yumurta ve limon karıştırılarak elde edilen terbiye içerisine dökülür. Şehriyelerde içerisine konulduktan sonra kısık ateşte kaynatılır. En son içerisine tuz ve kızdırılmış tereyağ konarak servis edilir. Malzemeler, 1 adet hindi göğsü, 1 çay bardağı arpa şehriye, 1 adet limon, 3 yemek kaşığı un, 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 adet yumurta, 2 yemek kaşığı tereyağ, tuz.”